Skocz do zawartości

[SPD] M520- awaria

kkkrajek18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

J

M520 wpinają się nieco ciężej od m540, ale w praktyce to nie ma znaczenia.

Ciekawie waść prawisz :) ... Szczególnie, że mechanizmy zapięcia są te same. Musi kolega mieć inaczej wyregulowane, pod swój gust :) .

A swoją drogą, to już drugi uszkodzony 520, który widzę. Coś te plastikowe tulejki pecha przynoszą...

PS: to jak się kręci łożysko, to jest "jak wyjdzie" według shimano. Kiedyś robiłem test, trzy kolejnie piasty lx z półki w sklepie i każda miała (znacząco!) inne napięcie wstępne łożysk. Niestety, tutaj trzeba poprawiać po fabryce. Sam się przekonaj.

Napisano

Może to subiektywne wrażenie, ale wydawało mi się, że zaraz wyrwę nogę, bo tak lekko weszło, a noga isę trzymała. Na m520 przy takim napięciu srpężyny chyba by nie dało rady, ale skoro mechanizm ten sam, to może i nie mam racji.

W każdym razie 2 komplety seryjne, dosłownie zalane smarem same się nie obracają. Obsmarowane same łożyska i trochę oś- kilka obrotów :P\

A plastikowe tulejki- moje już 2 serwisy przetrwały. Jeden komplet pomyliłem lewy z prawym i myślałem, że się coś zapiekło i urwałem gwint. Ja, to mam talent ehh.... No ale to do treningówki. Zajadę i wywalę dry.gif

Napisano

540 i 520 mają takie same sprężyny chyba nawet 770 o ile dobrze pamiętam a co do sił potrzebnych na obracanie ja przesmarowałem 540 i chodzą jak rakieta miałem 505, 520 i każde chodzą po przesmarowaniu tak samo jeśli chodzi o opory

a co do przypadku kolegi staraj się wymienić lub zwrot kasy (najlepiej) i kup 540 jeśli nadal SH chcesz bo nie ma sĘensu dopłacać do loga xt na 770

Napisano

serwis u mnie w mieście bez problemu sobie poradził i w 2 godzinki zrobił ten pedał :D:D

przy okazji nabyłem od kumpla SH - M505 za 30 zł. Używane przez tydzień. przez 50 km :D

mam pytanko jak zdjąć tą plastikową podkładkę pod normalny but ?

coś takiego: podkładka

próbowałem zdjąć to gó#$%, ale za Chiny Ludowe nie mogę...

@netta1987 Nie żebym był jakimś fanatykiem poprawności pisania, ale "sęsu" bije po oczach :)

Napisano

Mocno wyszarp za tylną część. Jak nie dajesz rady, to może czas trochę ręce poćwiczyć :). Złożenie tego pedału z czysczeniem można by się spokojnie w godzinie zmieścić z mega cackaniem się, ale i tak nie powinno to dac dobrych rezultatów, skoro pedał sam się rozkręcił. Zrobi to zapewne ponownie :D

Napisano

Serwisant mówił, że zrobił w środku jakiś patent,blokadę, że nie ma jak się ośka wysunąć i będzie lepiej jak skręcony w fabryce :D

Tylko do czyszczenia itp. mam go przynosić jemu, bo nikt inny go nie rozkręci :)

koleś jest naprawdę spoko :D już nie mnie zadziwiał

dzięki za pomoc

Napisano

A faktycznie, jest dostęp do sruby, więc można poluzować, ale lepiej tą śrubą kręcić jak najmniej, bo nie jest z super materiału zrobiona i gwint po wielu regulacjach może się zerwać. Wkurzają mnie takie gówniane materiały. Śrubki w przerzutce sram x-gen przedniej tak samo. Parę razy odkręcona i nie ma gwintu. Na szczęście tam jest gniazdo na nakrętkę i można wstawić nowąśrubę i nakrętkę z gwintem.

A jakiż to patent zastosował serwisant, to jestem bardzo ciekawy. Może dał klej blokujacy gwint? Doświadczeni serwisanci mają wiele ciekawych patentów. U nas w Łodzi jeden potrafi wymienić łożyska w niby nierozbieralnych HT2 shimano. Umiejętnie podwadza uszczelkę, wybija łożysko, wstawia nowe i uszczelkę. :) Po sobie wiem, że im dłużej majsterkujesz, czy grzebiesz w rowerze, tym więcej pomysłów, niekonwencjonalnych metod itd. wpada do głowy.

Napisano

Skoro chce zdjąć, raczej nie zamierza na nich jeździć, więc problemów nie powinno być. Swoją drogą, to chyba gorzej trzyma od zwykłych plastikowych pedałów?

Myślałem, że takie śrubki tylko w makro. Pamiętam, jak po JEDNEJ regulacji przedniej przerzutki dosłownie zniknął łeb śruby, ale żeby takie rzeczy w SRAMie?

Wymiana łożysk w HT2 już dawno została omówiona, można zrobić to w domu bez jakichś specjalnych narzędzi.

Napisano

zdjąłem te plastiki, ale swoim sposobem :)

podwazyłem srubokretem te czesc pomiedzy dwoma plastikami na srodku tego plastiku, przez co wypiąłem tył:)

Jeszccze raz dziękuję wszystkim za rady :D

Temat można zamknąć, nie sądzę, aby miał się on rozwijać B)

Napisano

Serwisant mówił, że zrobił w środku jakiś patent,blokadę, że nie ma jak się ośka wysunąć i będzie lepiej jak skręcony w fabryce :D

Tylko do czyszczenia itp. mam go przynosić jemu, bo nikt inny go nie rozkręci :down:

koleś jest naprawdę spoko :) już nie mnie zadziwiał

dzięki za pomoc

Uważam, że zrobiłeś błąd, i to duży. To się znacznie odbije na trwałości (imho), oddałeś bezpłatną gwarancję za nie wiadomo co tak naprawdę.

No i nie wiem czy miałeś wszystkie części, ze zdjęcia wygląga, że mogłeś coś zgubić po drodze, jeśli tak części były dobierane nie wiadomo z czego. To nie jest tak, że z góry skreślam wszystkie patenty. Sam czasem stosuję ale to są przemyślane rozwiązania a napatrzyłem się na masę robionych przez innych prowizorek i może 1 na 100 nie była koszmarem a była lepsza niż fabryka (poza moimi :P ).

Ciekawe czy masz tam jeszcze w środku łożyska. No i czy kompletne.

Prosiłbym o niezamykanie tematu i regularne raporty autora w przebiegach 100/500/1000km itd, co się dzieje z tym patentem, będzie ciekawie :) .

Napisano

W jednym komplecie brak mi w łożysku 1 kulki i po około 2 tys. nic się nie dzieje ;) Także kompletność łożyska nie jest tu aż tak istotna. Ja myślę, że serwisant tał tylko loctite na gwint, czy jak tam to się pisze i tyle :D

Napisano

Ok ;) Będę dodawał raporty na bieżąco :D

Dzisiaj zrobiłem 6 km po mieście i na razie wszystko gra.

Jak przzejadę 100 km to napisze czy coś sie zmieniło :D

Łożyska mam kompletne:)

Wypadek miał miejsce na podwórku a kulki nie wypadly na ziemie tylko obsunely sie. Zatrzymaly sie na krawedzi w warstwie smaru.

Tylko je wyciagnalem i odstawilem wszystko na bok.

Napisano

Kuleczki to pół biedy bo są standardowe i można włożyć inny komplet, zdaje się że po 16sztuk na stronę czyli 32 na pedał. Ja raczej martwię się o brak oryginalnej bieżni albo chociaż kontry - sam ten pedał nie wyjechał, albo jej nie było albo była tylko źle skręcona.

Wirkapie, w którymś momencie zobaczysz jak się zacznie dziać - pewnie po rozłożeniu. Szybsze zużycie z większą szansą na wżery no i większa nierównobieżność, czego na codzień nie czujesz :thanks: . Kuleczki są tanie, wymień cały komplet od razu.

Napisano

To jest akurat w pedale z urwanym gwintem w tuleji, także zajechać i do śmieci. Jestem świadom, że nie jest to zdrowe, ale też da się jeździć i nie oznacza to rozpadnięcia się pedału po 500km.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Zbulwersowany Hetman od kolegi wymagał, żeby się meldował, to się melduje.

Może jednak ta prowizorka działa?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Prosiłbym o niezamykanie tematu i regularne raporty autora w przebiegach 100/500/1000km itd, co się dzieje z tym patentem, będzie ciekawie :) .

Kolega prosił co jakiś czas napisać czy wszystko gra to relacjonuje co jakiś czas.

Już jest 700 km- nic się nie dzieje

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzięki, mimo wszystko gratuluję :) .

To taki dualizm mojej duszy - polecam początkującym, czasem do najprostszych spraw, profesjonalne serwisy, żeby sami czegoś nie zepsuli a jednocześnie nie wierzę w nadmiar profesjonalizmu tychże serwisów przy nietypowych naprawach (i ich zdolności do twórczej prowizorki a nie fuszerki) ... Wierzę tylko w swój :P .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...