Skocz do zawartości

[SPD] M520- awaria

kkkrajek18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zebrałeś te kuleczki? Jeśli tak, to wyczyść dokładnie bieżnie, kuleczki, nasmaruj wszystko i dobrze skręć, jeśli gwint jest cały. Jeśli później problem nadal będzie występował - wysyłaj na gwarancje.

Jak złożyć całość do kupy - w necie masa poradników, na tym forum, na picasie użytkownika detonator, na mtbikes.pl i tysiącu innych...

Jeśli nie masz ich, to powinieneś je kupić, w sklepie z łożyskami albo sklepie rowerowym, a później skręcić.

@: dopiero zdjęcie zauważyłem; na tej 'ośce' chyba nie ma gwintu? urwany razem z pedałem? jeśli tak, to ja odesłałbym na gwarancje.

Napisano

Jeśli nic nie jest urwane, uszkodzone, powinni sobie poradzić w każdym porządnym serwisie. Tylko czemu masz płacić za naprawę, którą powinieneś mieć darmową na podstawie gwarancji?

Napisano

Serwis pedałów 1

Serwis pedałów 2

Na podstawie 2 zdjęcia jestem prawie pewien, że ułamane - tylko wysyłka do sprzedawcy albo dystrybutora, bo to wada fabryczna czy tam materiałowa.

@Fenthin: Element którym wykręca się ośke z korpusu(te wypustki) siedzi nadal w pedale, a "ośka" jest wyrwana, więc nie da się tego skręcić.

@Detonator: nie obraziłeś się chyba na mnie że wcześniej podałem Twój link? :)

Napisano

@AxM Dlatego, tak jak mówiłem, jeśli nie uda się z tym nic zrobić, nie ma sensu nic kombinować, bo można tylko jeszcze bardziej popsuć, trzeba je po prostu wysłać i tyle.

Napisano

AxM nie ma problemu :)

Dobrze, że moja produkcja może komuś pomóc.

W lutym chyba zrobię pełny serwis Rock Shox;a Revelation, bo też wiele osób pyta co i jak.

Napisano

Ośka trzyma się raz, że na tym plastikowym gwincie a dwa, że wciśnięta w korpus tuleja z łożyskami trzyma się sama, na wcisk. Wiem, bo mam urwany w jednym zestawie gwint na tej plastikowej tulei i nie idzie tego wyjąć z korpusu. Ty miałeś dodatkowo nie skręcone łożyska, skoro posypały się kuleczki. Po prostu w tym egzemplarzu wszystko jest rozwalone i nie da się tego naprawić dobrze. Musidz to ustrojstwo odesłać, bo przypadłość będzie się powtarzać, jeśli to skręcisz. :)

Napisano

sprzedawca nie odpowiada...

nie powinno tak być, ale cóż.

nie chce czekać tygodniami na reklamacje i użerać się z serwisem, więc wrzuce je do szuflady i kupie coś innego...

dzięki za pomoc

Napisano

Nie dziw się, że nie odpowiada - jest Nowy Rok, nikt nie pracuje. Jeśli zamierzasz kupić coś nowego, tym bardziej nie odpuszczaj, najwyżej sprzedasz na allegro.

Napisano

a czy jest opcja żeby uszkodzenie było z mojej winy(np. to że na początku pare razy musiałem trzasnąc w pedal zanim sie wpial;p, bo nie wiedziałem, że trzeba oprzecz przód stopy na bloku i wpiąc tyl ;p) albo jeszcze cos innego ? może słabo wkręcone pedaly w gwint

Napisano

sprzedawca nie odpowiada...

nie powinno tak być, ale cóż.

nie chce czekać tygodniami na reklamacje i użerać się z serwisem, więc wrzuce je do szuflady i kupie coś innego...

dzięki za pomoc

A co, używki kupiłeś? Bez gwarancji?

Pedał ewidentnie był nie teges i nawet nie masz wszystkich części, żeby go żłożyć. Nadaje się tylko jako dawca, ale komu w dowolnych klikach dawca potrzebny?

Napisano

Nie. Kupiłem nowe na allegro. Teorytycznie gwarancja jest...

Nie odpuszczaj sprzedawcy - reklamuj, do rozpoczęcia sezonu jeszcze trochę czasu jest, a kupić można w każdej chwili

Napisano

Ja na maratonie pare razy zahaczyłem pedałem o kamolca, że cały rower mi w górę wywaliło. Jakieś ubijaczki, czy coś, to może, bo to bardziej lajtowa konstrukcja, ale SPD nie ma prawa się rozwalić od byle uderzenia o kamolec, a od kopnięcia tym bardziej.

M520 wpinają się nieco ciężej od m540, ale w praktyce to nie ma znaczenia. Fabrycznie kręcą się z większym oporem, ale poprawnie nasmarowane( na łożysko, a nie na wszystko, co się da) kręcą się jak m540. Jechałem na m540 u kolegi i takie mam porównanie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...