Skocz do zawartości

[ciekawostka] Czy wiesz , że jadąc rowerem cofasz się w czasie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Natknąłem się przypadkiem na tę ciekawostkę.

Myślę że się przyda.

Czy wiesz , że jadąc rowerem cofasz się w czasie ?

Już dawno odkryto, że miony - bardzo lekkie cząstki elementarne, rozpędzane do dużych prędkości trwają dłużej niż te pozostawione "w bezruchu". Potwierdzono to także zegarami atomowymi umieszczanymi w ponaddźwiękowych samolotach. Czas w samolocie po powrocie był krótszy niż ten co upłyną na Ziemi. Jadąc na rowerze cofasz się w czasie o: 0,00000000000000000000000000000000001s. Tak więc będziesz młodszy od kolegów, jeżdżąc na rowerze. Czyli gdyby np. bliźniacy, jednego zostawić na Ziemi a drugiego wysłać w kosmos i poruszałby się z prędkością bliską prędkości światła(300 000km/s), to po 25 latach po powrocie na Ziemi ten pierwszy byłby stary a temu w kosmosie upłynęło zaledwie parę minut.

źródło: http://www.lmichalowicz.yoyo.pl/index3.html

Ale jeśli ten kosmonauta wyląduje na ziemi, to z powrotem "starzeje się" i wraca do realnego czasu. Podobnie z rowerem, jak się zatrzymasz to nici z podróży w czasie :)

Jest też podobne zjawisko dotyczące zmiany rozmiarów ciał. Jak rozpędzisz np. trzonek od łopaty (śniegowej, żeby być na czasie) do prędkości x (nie pamiętam jakiej, ale bardzo dużej :) ), to po jej osiągnięciu kijek skraca się o jakieś tam tysięczne długości. Po zatrzymaniu efekt ten sam jak z kosmonautą :)

Czysta teoria...

Ale jeśli ten kosmonauta wyląduje na ziemi, to z powrotem "starzeje się" i wraca do realnego czasu. Podobnie z rowerem, jak się zatrzymasz to nici z podróży w czasie

Zmyślasz towarzyszu :). Z prędkością związana jest dylatacja czasowa i po zatrzymaniu ciała jej efekty się nie odwracają. Jak kosmonauta wyląduje na ziemii, to nadal będzie w takim samym wieku, w jakim leciał na ziemię. Po prostu przez pewien czas znajdował się w innym układzie odniesienia, dla którego czas płynął względnie wolniej, niż normalnie i po powrocie nadal będzie młodszy. Czas, to również pojęcie względne.

Czasoprzestrzeń jest pełna tajemnic i w tej dziedzinie dopiero stawiamy pierwsze kroki. Dylatacja czasowa pozwala nam spowolnić upływ czasu względem np. czasu ziemskiego, ale cofnąć się jeszcze nie potrafimy.Chciałbym być świadkiem wysłania czegoś w przeszłość, jeśli to w ogóle będzie możliwe.

Byłoby ekscytujące zobaczyć, jak jakiś obiekt pojawi się obok nas, zanim jeszcze zostanie wysłany :thumbsup: Fajnie ten paradoks został przedstawiony w jakimś filmie, gdzie chcieli wysłać jabłko w przeszłość. Ziemia się obraca, więc jabłko wysłane byłoby obok. Chieli dopiero wcisnąć przycisk rozpoczynający procedurę, a"drugie" jabłko już się pojawiło. Gdy się rozmyślili, jabłko się rozpłynęło :woot:

Zmyślasz towarzyszu :thumbsup:. Z prędkością związana jest dylatacja czasowa i po zatrzymaniu ciała jej efekty się nie odwracają. Jak kosmonauta wyląduje na ziemii, to nadal będzie w takim samym wieku, w jakim leciał na ziemię. Po prostu przez pewien czas znajdował się w innym układzie odniesienia, dla którego czas płynął względnie wolniej, niż normalnie i po powrocie nadal będzie młodszy. Czas, to również pojęcie względne.

A skąd to wiesz ? Bo może po prostu masz jakieś lepsze i bardziej wiarygodne źródło niż ja (tak mnie tego uczyli w szkole średniej na przykładzie bliźniaków - jeden na ziemi, a drugi zasuwa sobie po orbicie)...

BTW Ja jestem w 1 liceum i te zagadnienia dopiero będę miał, bo przez pół roku powtarzamy kinematykę :thumbsup: Czuję się, jak bym był w 1 gimnazjum, a nie liceum. ;)

W każdym razie po prostu z biegiem czasu musiało Ci się pomylić, że po powrocie na ziemię kosmonauta sie zestarzeje. Nic takiego się nie stanie po prostu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_bliźniąt - Małe przypomnienie. W miarę jasno jest to chyba opisane, w porównaniu z niektórymi zagadnieniami, które próbowałem pojąć. Czasami czacha się przegrzewa :thumbsup:

• Mod Team

Czy wiesz , że jadąc rowerem cofasz się w czasie ?

Potwierdzono to także zegarami atomowymi umieszczanymi w ponaddźwiękowych samolotach. Czas w samolocie po powrocie był krótszy niż ten co upłyną na Ziemi. Jadąc na rowerze cofasz się w czasie o: 0,00000000000000000000000000000000001s.

Z tego co mi wiadomo czas zalezy od masy a co za tym idzie od grawitacji dlatego w samolotach czas byl inny bo byly wysoko i grawitacja oddzialywala slabiej. Dlatego tez w czarnych dziurach czas zwalnie bądź wrecz staje w mijscu bo tam jest bardzo duza grawitacja.

Myślę, że jeszcze jest jedna sprawa (poza prawami fizyki, są jeszcze prawa chemii) :) Ogólnie ludzie, którzy regularnie jeżdżą na rowerze czują się młodsi od rówieśników. Są wysportowani, dotlenieni, optymistyczni. Rower może nie cofa czasu (w takim stopniu jakbysmy chcieli;), ale na pewno wydłuża życie! Pozdrawiam bikerów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...