kraszak Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Natknąłem się przypadkiem na tę ciekawostkę. Myślę że się przyda. Czy wiesz , że jadąc rowerem cofasz się w czasie ? Już dawno odkryto, że miony - bardzo lekkie cząstki elementarne, rozpędzane do dużych prędkości trwają dłużej niż te pozostawione "w bezruchu". Potwierdzono to także zegarami atomowymi umieszczanymi w ponaddźwiękowych samolotach. Czas w samolocie po powrocie był krótszy niż ten co upłyną na Ziemi. Jadąc na rowerze cofasz się w czasie o: 0,00000000000000000000000000000000001s. Tak więc będziesz młodszy od kolegów, jeżdżąc na rowerze. Czyli gdyby np. bliźniacy, jednego zostawić na Ziemi a drugiego wysłać w kosmos i poruszałby się z prędkością bliską prędkości światła(300 000km/s), to po 25 latach po powrocie na Ziemi ten pierwszy byłby stary a temu w kosmosie upłynęło zaledwie parę minut. źródło: http://www.lmichalowicz.yoyo.pl/index3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romero Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Widziałem o tym program na discovery Jak by krążyć po orbicie bodajże 25 lat z prędkością światła to na ziemi minęło by 1000 lat ( prędkość światła to 300 000 m/s) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Ale jeśli ten kosmonauta wyląduje na ziemi, to z powrotem "starzeje się" i wraca do realnego czasu. Podobnie z rowerem, jak się zatrzymasz to nici z podróży w czasie Jest też podobne zjawisko dotyczące zmiany rozmiarów ciał. Jak rozpędzisz np. trzonek od łopaty (śniegowej, żeby być na czasie) do prędkości x (nie pamiętam jakiej, ale bardzo dużej ), to po jej osiągnięciu kijek skraca się o jakieś tam tysięczne długości. Po zatrzymaniu efekt ten sam jak z kosmonautą Czysta teoria... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 teoria teorią , ależ jaki chwyt marketingowy dla ośrodków SPA odmładzanie w kosmicznych kapsułach fiu fiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Ale jeśli ten kosmonauta wyląduje na ziemi, to z powrotem "starzeje się" i wraca do realnego czasu. Podobnie z rowerem, jak się zatrzymasz to nici z podróży w czasie Zmyślasz towarzyszu . Z prędkością związana jest dylatacja czasowa i po zatrzymaniu ciała jej efekty się nie odwracają. Jak kosmonauta wyląduje na ziemii, to nadal będzie w takim samym wieku, w jakim leciał na ziemię. Po prostu przez pewien czas znajdował się w innym układzie odniesienia, dla którego czas płynął względnie wolniej, niż normalnie i po powrocie nadal będzie młodszy. Czas, to również pojęcie względne. Czasoprzestrzeń jest pełna tajemnic i w tej dziedzinie dopiero stawiamy pierwsze kroki. Dylatacja czasowa pozwala nam spowolnić upływ czasu względem np. czasu ziemskiego, ale cofnąć się jeszcze nie potrafimy.Chciałbym być świadkiem wysłania czegoś w przeszłość, jeśli to w ogóle będzie możliwe. Byłoby ekscytujące zobaczyć, jak jakiś obiekt pojawi się obok nas, zanim jeszcze zostanie wysłany Fajnie ten paradoks został przedstawiony w jakimś filmie, gdzie chcieli wysłać jabłko w przeszłość. Ziemia się obraca, więc jabłko wysłane byłoby obok. Chieli dopiero wcisnąć przycisk rozpoczynający procedurę, a"drugie" jabłko już się pojawiło. Gdy się rozmyślili, jabłko się rozpłynęło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 W takim razie z tego co mówicie najlepiej kupić sobie Suzuki Hayabuse albo Bugatti Veyrona Tylko nie wiem czy efekt odmładzania spowodowany prędkością nie zostanie zniwelowany efektem strachu, stresu i kupy w majtach spowodowana prędkością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Zmyślasz towarzyszu . Z prędkością związana jest dylatacja czasowa i po zatrzymaniu ciała jej efekty się nie odwracają. Jak kosmonauta wyląduje na ziemii, to nadal będzie w takim samym wieku, w jakim leciał na ziemię. Po prostu przez pewien czas znajdował się w innym układzie odniesienia, dla którego czas płynął względnie wolniej, niż normalnie i po powrocie nadal będzie młodszy. Czas, to również pojęcie względne. A skąd to wiesz ? Bo może po prostu masz jakieś lepsze i bardziej wiarygodne źródło niż ja (tak mnie tego uczyli w szkole średniej na przykładzie bliźniaków - jeden na ziemi, a drugi zasuwa sobie po orbicie)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 BTW Ja jestem w 1 liceum i te zagadnienia dopiero będę miał, bo przez pół roku powtarzamy kinematykę Czuję się, jak bym był w 1 gimnazjum, a nie liceum. W każdym razie po prostu z biegiem czasu musiało Ci się pomylić, że po powrocie na ziemię kosmonauta sie zestarzeje. Nic takiego się nie stanie po prostu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_bliźniąt - Małe przypomnienie. W miarę jasno jest to chyba opisane, w porównaniu z niektórymi zagadnieniami, które próbowałem pojąć. Czasami czacha się przegrzewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romero Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Może chodziło o to że się starzeje tak normalnie, jak każdy z nas w tej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 A to, to tak. Ja zrozumiałem, że chodziło o to, że z wyladowaniem na ziemi starzeje się o te np. 10 lat, które zyskał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Czy wiesz , że jadąc rowerem cofasz się w czasie ? Potwierdzono to także zegarami atomowymi umieszczanymi w ponaddźwiękowych samolotach. Czas w samolocie po powrocie był krótszy niż ten co upłyną na Ziemi. Jadąc na rowerze cofasz się w czasie o: 0,00000000000000000000000000000000001s. Z tego co mi wiadomo czas zalezy od masy a co za tym idzie od grawitacji dlatego w samolotach czas byl inny bo byly wysoko i grawitacja oddzialywala slabiej. Dlatego tez w czarnych dziurach czas zwalnie bądź wrecz staje w mijscu bo tam jest bardzo duza grawitacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Kurde już wiem czemu cały czas muszę mieć dowód przy zakupie Browca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Od masy nie zależy, od siły oddziaływań grawitacyjnych, natężenia grawitronów, o ile wierzysz w teorię zakładającą ich istnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaro1989 Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 to się chyba nazywa dylatacja czasu:) liczyło się takie rzeczy na maturze z fizy pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecjalistaGiant Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Myślę, że jeszcze jest jedna sprawa (poza prawami fizyki, są jeszcze prawa chemii) Ogólnie ludzie, którzy regularnie jeżdżą na rowerze czują się młodsi od rówieśników. Są wysportowani, dotlenieni, optymistyczni. Rower może nie cofa czasu (w takim stopniu jakbysmy chcieli;), ale na pewno wydłuża życie! Pozdrawiam bikerów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ja mogę po dzisiejszym treningu w kuchni powiedzieć, że jazda na trenażerze spowalnia upływ czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ktorą teorią by sie nie posiłkowac wniosek sie nasuwa jeden Rowerowanie odmładza :D może jeśli nie fizyczne to duchowo na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztenke Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Widziałem o tym program na discovery Jak by krążyć po orbicie bodajże 25 lat z prędkością światła to na ziemi minęło by 1000 lat ( prędkość światła to 300 000 m/s) 300 000 km/s. http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87_%C5%9Bwiat%C5%82a Przy okazji WITAM WSZYSTKICH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.