Skocz do zawartości

[cross]Kross Evado 1.1?

Hubi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm

trochę mały ten budżet ale trudno

Do "lekkiej jazdy" nadaję się ale zwróć uwage na osprzęt

To podstawowy sprzęt shimano

Taki jak w moim Hexagon V3 - którego chcę się pozbyć (modernizacja nie opłacalna, z roweru w końcu nic by nie zostało :) )

Osobiście od roweru Crossowego, oprócz możliwości jazdy w lekkim terenie wymagam też szybkości i "lekkości" jazdy na asfalcie

i tu jest problem tego roweru

Przednia korba to Shimano FC-M311 - koniecznie zwróć uwage aby największa zębatka miała 48 zębów, ten model występuje z zębami 48 i 42

Tylna zębatka jest z wolnobiegiem - czyli taka nakręcana na piastę - minimalna ilość zębów to 14 (w osprzęcie wyższej klasy to 11)

Więc jeżeli z przodu masz max 42 zęby a z tyły min 14 to szybko nie pojedziesz

Jeżeli w przyszłości będziesz chciał go zmodernizować na lepszy sprzęt - to niestety trzeba będzie wymienić całą piastę na taką z wolnobiegiem (a to oznacza przeplatanie koła i możliwą koniecznością kupowania nowych szprych)

No i brak przedniego amortyzatora (model na 2011 już go ma) - a przydaje się te 60mm skoku na krawężniki, przejazdy kolejowe, "kocie łby", bruk itp. a pamiętaj że oponę masz w rozmiarze 1,5 a one dobrze nie amortyzują

Słuchaj z tego co widzę przeglądasz rowery na 2010 - jeżeli rower będziesz używać przez kilka lat - rozważ kupno Evado 1.2 albo Crow Preria mi udało sie na Evado 1.2 utargować 200zł

Wiem że to i tak dużo więcej niż twoja propozycja ale jak dla mnie Evado 1.1 z twojego linka to rower na miasto nie w lekki teren

Ja mam Evado 1.2 - jedynym zastrzeżeniem jaki mam do niego to niezbyt ciekawa wizualnie rama (preria ma ciekawszą, ale to kwestia gustu) ale za to mam jako takie hamulce tarczowe

Przejechałem nim 2000km w tym roku i chodzi jak marzenie (nie licząc zapowietrzonego... przez moją głupote.... przedniego hamulca)

Postaram się daj dzisiaj zdjęcia mojego roweru do Garażu

Na koniec

Jeżeli roweru używasz typowo użytkowo, miasto, dojazd do pracy, do sklepu, szkoła czy uczelnie, to ok, rower jak znalazł

Ale do jazdy jako Hobby czy pasja.... jak dla mnie to mało

Pamiętaj wybór należy do ciebie

Ja sam zaczynałem przygodę z rowerkiem w latach 90 na góralu bez amortyzacji o potężnej stalowej ramie (rurki współczesnych aluminiowych ram są mniejsze od tamtej stalowej)

Na podstawowym oprzecie, a i tak zjeździłem nim pogórze Przemyskie i Bieszczady

Mój pierwszy rower

Mój Evado 1.2

Napisano

Bardzo serdecznie dziękuję. Kilka tematów z crossowymi już założyłem i mniej więcej się orientuję w rowerach pow.1000zł. Kupię sobie rower droższy i mam nadzieję, że mi posłuży. Jeszcze raz dziękuję za taką dokładną odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...