lookiquartz Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 witam mam pytanie czy taka pozycja na rowerze jest dobra dla mnie (chciałbym coś pomiędzy turystyk, a sport) mam 160 wzrostu przy skłonie na wyprostowanych nogach prawie dotykam całą dłonią podłoża rozmiar ramy to 17,5 wymieniłem mostek z 90 na 105 siodło kiera prosta mostek niżej niż był przy wcześniejszej konfiguracji miałem ból lędźwia/krzyża teraz jeszcze nie jezdiłem ale się dziś przymierzałem i brat mi cykną fote i mój kręgosłup wygląda dziwnie za bardzo zgięty proszę o porady tutaj foto: http://img156.imageshack.us/i/dsc01713t.jpg/ foto bika: http://img227.imageshack.us/i/dsc01712bn.jpg/
Fenthin Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Zapytam krótko - jest Ci wygodnie? I jak sądzisz, czy po 40km i dalej będzie Ci wygodnie? Możemy powiedzieć cokolwiek, ale czy będziesz na siłę jeździł mimo bólu? Wątpię. Gdy już znajdziesz odpowiednią pozycję, po prostu będziesz to wiedział. Poczytaj: Pozycja Co prawda o szosie, ale można wyciągnąć pewne wskazówki.
lookiquartz Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Napisano 30 Grudnia 2010 podziękować w sezonie imbusik w kieszeni i wypróbuje różnych pozycji
iwo1281 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Ja bym na twoim miejscu podniósł mostek tam na dystansach. I już masz wyżej kierownice co jest wygodniejsze i mniej obciąża kręgosłup. Pozdro
Schwefel Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Czyli krótko mówiąc zrobiłeś wszystko żeby pozycja była jak najmniej wygodna, bo: 1. ramę masz za dużą 2. mostek za długi 3. mostek odwrotnie założony 4. kierę prostą a nie giętą Jak ma być sport to jest ok ale na wygodę nie licz. Jak ma być turystycznie to załóż krótszy mostek, obróć go na plus i przełóż z 2 podkładki poniżej mostka albo kup giętą kierę.
spootnick Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Według mnie to jest ostro przesadzone nawet na sport mtb, chyba że masz wybitnie długie ręce. Podstawowa dla mnie sprawa to musisz mieć możliwość swobodnego dania tyłka za siodło tak żebyś się później nie bał że się zaczepisz siadając ponownie. Ja mam przy 168cm i ramie długiej na 575mm mostek 90mm i jest ok, ale przy kilku cm więcej bym już się bał. Przyczepność przodu tracę tylko na najbardziej stromych podjazdach. Dłuższy mostek byłby znowu gorszy na zjazdach. Też mi się wydaje że nawet poprzednia Twoja konfiguracja z mostkiem 90mm była za długa i z tego powodu mogły boleć plecy. Ja paradoksalnie odczuwam ból jak mam kokpit zbyt wysoko. Wynika to chyba z faktu że wtedy też się pochylam do niższej pozycji na podjazdach a nie mam w niej oparcia na rękach.
Mod Team durnykot Napisano 31 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2010 Poprę Schwefel'a: Pozycja komfort: - mostek na plus - testowo jedna podkładka pod mostek - siodełko do przodu - krótszy mostek
nikodem Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 nie wiem jaką ta rama ma geometrię ale dziwnie to wygląda. Duży spad górnej rury. Ona jest slopingowa? Może wstawiłeś za wysoki amor?
Arek03170 Napisano 5 Stycznia 2011 Napisano 5 Stycznia 2011 Zdecydowanie za duża rama, po co wymieniales mostek na dluzszy? Jeszcze poltora roku temu wygladalem podobnie na swoim rowerze, jak kura na grzedzie. Teraz wiem ze w momencie zakupu byla jakies 2'' za duza. Zobacz jeszcze w kalkulatorze na wrenchscience.com jaka geometria bylaby odpowiednia dla ciebie.
fotobiker Napisano 5 Stycznia 2011 Napisano 5 Stycznia 2011 Po pierwsze zrób lepsze zdjęcie. Najlepiej od boku. Wtedy dopiero można będzie coś oceniać.
lookiquartz Napisano 6 Lutego 2011 Autor Napisano 6 Lutego 2011 ku mojemu zdziwieniu jeździ sie super plecy wcale mnie nie bolą i dobrze się rowerkiem operuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.