Skocz do zawartości

[rower] MTB Comfort

MrOwA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na wiosnę chcę nabyć rower typu MTB comfort - tego typu ze względy na problemy z kręgosłupem, muszę prosto siedzieć, więc zwykłe MTB odpada.

na razie głównie szukam przez neta i dlatego Was zapytuję. Pewnie macie już jakieś doświadczenia z tego typu rowerumi i możecie podzielić się opiniami 3 modeli?:

- trek navigator 2.0. lub 3.0

- giant sedona/cypres (nie wiem czym się różnią)

- unibike emotion

Z góry dzięki za poradę.

Wzrost 178cm, waga 70kg

Napisano

Ale konkretnie ten model? Trochę słaby ma osprzęt jak na unibike. Kiedyś miałem Evolution i był spoko (ale niestety musiałem się go pozbyć).

Napisano

Sedona ma koła 26", Cypres 28", to główna różnica. Treki są najdroższe, a Navigator 3.0 to już chyba inna półka cenowa niż reszta, więc...

Tak naprawdę któregokolwiek byś nie wziął, większej różnicy nie będzie. Wszędzie atrapy amortyzatorów, klasyczne stery i wolnobiegi. Reszta osprzętu też podobna. Bardziej patrzyłbym na wagę i cenę.

Napisano

I jeszcze Kross Nomia.

O osprzęcie się nie wypowiadam.

Natomiast mam nieśmiałe pytanie o pezeznaczenie tego roweru i warunki w których chcesz jeździć.

Napisano

Przeznaczenie to raczej miasto, ew. jakiś mały wypad poza.

JAk mówię główne kryterium to prosta sylwetka siedząca no i przywiązanie do MTB - dlatego wybór tego typu roweru.

A Trek 3.0 i np. Sedona DX to praktycznie podobna póka cenowa :)

Jako, że nie mogłem edytować poprzedniego postu to jeszcze kilka uwag:

Fakt wcześniej nie widziałem tych Krossów.

Więc może zmienimy trochę podział:

do 1500zł:

- Unibike emotion

- Kross Nomia 4+ (chodziaż tutaj jest w porównaniu z innymi inny rodzaj sterów, nie wiem czy umożliwia prosta sylwetkę)

>1500zł:

- giant cypress/sedona DX

- trek navigator 2.0/3.0

Czy warto dołożyć więcej czy zostać przy tej niższej półce? Jako znawcy wybierzcie też najlepszy pod względem osprzętu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przeznaczenie to raczej miasto, ew. jakiś mały wypad poza.

JAk mówię główne kryterium to prosta sylwetka siedząca no i przywiązanie do MTB - dlatego wybór tego typu roweru.

A Trek 3.0 i np. Sedona DX to praktycznie podobna póka cenowa :)

Jako, że nie mogłem edytować poprzedniego postu to jeszcze kilka uwag:

Fakt wcześniej nie widziałem tych Krossów.

Więc może zmienimy trochę podział:

do 1500zł:

- Unibike emotion

- Kross Nomia 4+ (chodziaż tutaj jest w porównaniu z innymi inny rodzaj sterów, nie wiem czy umożliwia prosta sylwetkę)

>1500zł:

- giant cypress/sedona LX

- trek navigator 2.0/3.0

Czy warto dołożyć więcej czy zostać przy tej niższej półce? Jako znawcy wybierzcie też najlepszy pod względem osprzętu.

Panowie i PAnie czy nikt nie użytkuje tego typu rowerów? Prosiłbym o fachowe doradztwo. Czy osprzęt Giant LX vs Trek navi 2.0. jest znacznie lepszy - bo cena tych roweró praktycznie jednakowa. Oczywiście pozostaje jeszcze przymierzenie się do kształtu ramy i to też będzie decydować.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...