Skocz do zawartości

[Brak czucia w palcach u rąk] drętwienie, mrowienie

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam taki mały problem, wczoraj byłem na przełajach (było bardzo zimno, jechałem około 30 minut) no i bardzo przemarzły mi dłonie. Ból był nie do wytrzymania (gdy skończyłem jechać). Odczekałem 30 minut i było lepiej ale od tam tej pory w palcach 2,3 (od kciuka) obydwu rąk nie mam czucia. Tzn. np. gdy uszczypne to odczuwam ból ale nie których czynności nie odczuwam. Gdy tym palcem czegoś dotkne czuje takie dziwne uczucie jak by mrowienie. Co to może być?

• Mod Team

Mam rękawiczki zimowe ale na temp. -10 stopni i wiatr to za mało.. Czytam na temat tych odmrożeń i wszystko wskazuje na to. Jak można to szybko wyleczyć?

Po pierwsze musisz tymi palcami jak najwięcej ruszać, delikatnie masować by się dobrze dokrwiły.

Po drugie - wczoraj należało te palce rozetrzeć śniegiem tuż po zakończeniu wyścigu

Po trzecie - dziś gdy palce się rozgrzały wkładasz do miski z ciepłą wodą i patrz punkt pierwszy

Po czwarte - jeśli do jutra nie przejdzie to pędzisz do lekarza zanim pójdzie na sylwestra.

Po piąte - nigdy nie lekceważ takich spraw.

Nie lekceważ odmrożeń i staraj się ich unikać,ja dwie zimy temu odmroziłem dwa palce prawej dłoni i nawet po dwóch latach jak jest mi w nie zimno bardzo szybko robią się białe jak u trupa.Z tego co mi wiadomo silne i długotrwałe przemarznięcie skutkuje uszkodzeniem naczyń krwionośnych przez co brak pełnego obiegu krwi i stąd przy zimnie bladość palcy.Prawdopodobnie już nigdy nie będzie z przemarzniętymi palcami jak dawniej tak powiedział mi lekarz i coś w tym jest.

http://www.porady.co.pl/odmrozenia.html

Rób wszystko byle nie marznąć,nawet krótkotrwałe postoje w ujemnych temperaturach i rozgrzewanie rąk poprzez ćwiczenia , dmuchanie w dłonie zabieranie na dłuższą trasę termosu z ciepłym płynem,wszystko by nie dopuścić do przemarznięcia.

Zdrowie mamy tylko jedno,więc dbaj o nie jak tylko potrafisz.

• Mod Team

zanim nałożysz rękawiczki rozgrzej dłonie; warto by rękawiczki też były ugrzane. W trakcie jazdy staraj się ruszać palcami. Jeśli znów zaczynają przymarzać - zejdź z roweru, rozetrzyj dłonie i np schowaj pod pachy, jednocześnie nie wyziębiając rękawiczek(np schowaj pod kurtkę).

Teraz zrób tak jak Ci wcześniej napisałem, może nie będzie źle.

no i lekarz jutro.

Niektórzy lepiej znoszą niską temperaturę inni gorzej. Szczególnie jeżeli chodzi o palce rąk i stup. Ja też mam z tym problem. Nie mam planu treningowego, ale jak jest duży mróz, to ćwiczę w domu około 15min. dla rozgrzania się i później biegam na zewnątrz w ciepłych rękawicach. Trening techniki jazdy można zrobić innym razem dłuższy jak będzie wyższa temp. Jak już wyleczysz palce, to nie radzę ryzykować jazdy w dużym mrozie. Co Ci z tego, że zrobisz trening, jeżeli stracisz sprawność palców?? Musisz trochę nagiąć plan treningowy, bo zdrowie jest ważniejsze. Przeczekaj mrozy i zastąp czymś innym trening na zewnątrz. Możesz też szukać bardzo ciepłych rękawiczek i dodatkowo z membraną nieprzewiewną. Są też wkładki grzejące, które można umieścić w rękawiczkach, ale ich użycie może być kłopotliwe w rękawicach sportowych. Ja używam ich w górach do butów skiturowych.

no i lekarz jutro.

Z tym lekarzem trochę gorzej. Rodzinny zawsze mnie wyzywa dlaczego do prywatnego nie mogę iść a jak już będę u tego rodzinnego to ten jak zwykle przepisze mi jakąś maść i tyle. A czy na razie mogę sobie pośmigać na trenażerze w domu czy całkowicie sobie odpuścić?

Odetnij sobie palce to nie będzie Ci się miało co odmrażać :)

A tak na serio to zainwestuj w dobre, ciepłe rękawiczki. Ja za moje dałem 100zł (dla niektórych to mało, a dla niektórych dużo). Mam je już rok i ani razu palce mi nie przemarzły. I jeszcze jedno. Wiem, że może wam to wydać się dziwne, ale w mroźne dni myślę sobie o ogniu, lub czymś innym ciepłym. Naprawdę to pomaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...