Skocz do zawartości

[hamulce] XT v-brake problem

Hubercik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siema!Mam problem z hamulcami. Kupiłem je od kumpla ale nie moge ich przkręcić,gdyż kumpel odkręcił je razem z piwotami bo zmienial na hydrauki. Piwoty sa nie do ruszenia... co mam zrobic.

Napisano

Ale jak nie do ruszenia? Nie kręcą się? Psiknij WD-40. Zaciśnij piwoty w imadło, odkręć śrubkę od góry i ruszając w prawo i lewo wyciągnij do góry. :icon_wink: Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem.

Napisano

nie mam imadla. mieszkam w bloku... zebym mial to bym dawno to zrobil :icon_wink:

kreca sie razem ze srubbka.. czyli krece srubka i sie razem kreca

Napisano

Od Dołu piwoty własnie złap kombinerkami alko kluczem, chyba 10 idzie i wykręć od góry imbusem, to lekko pociągniesz i samo wypadnie :icon_wink:

Napisano

Ja nie wiem jak on to tak wykręcił :D , ja bym kupił małe imadełko modelarskie za 25 zł na allegro a przyda się też do wielu innych rzeczy :P

PS. Delikatnie z tym imadłem bo piwoty możesz sprzedać :P

Napisano

Zaraz, zaraz - to jak ten hampel ma działać jak nie porusza się na piwocie? ...chyba że śruba jest wyjechania, którą jest V przykręcona.

Napisano

Nie porusza się pewnie bo sprężyna mocniejsza niż chwyt na dwa palce :) .

Przejdź się po warsztatach samochodowych, gdzieś musi być imadło.

Napisano

Sorry ale czy umiecie wykręcić piwoty nie zdejmując hamulca? Pewnie nie, dlatego myślę że on wykręcił go kręcąc za imbusa... ta śrubka chyba trochę zapieczona. I w rękach to z tym nic nie zrobisz, imadło, klucz, WD-40 i na siłe.

Napisano

chyba jakiś burak Ci to sprzedał...

Zależy po jakiej cenie :rolleyes: . Może to nie najlepsza metoda, ale jeśli WD i wykręcenie tego w imadle nie pomoże, to uciąć łebek śruby brzeszczotem. Kolega co ci sprzedał to, powinien ci pomóc :thumbsup: .

• Mod Team
Napisano

Zaraz, zaraz - to jak ten hampel ma działać jak nie porusza się na piwocie? ...chyba że śruba jest wyjechania, którą jest V przykręcona.

Ponieważ hamulec nie rusza się na piwocie, tylko na tulei ślizgowej. Ponad to tu nie jest problem ściągnąć ramię z piwota tylko odkręcić śrubę mocującą ramię, która odkręciła wraz z piwotem. W tej sytuacji imadło może tylko pomóc. Łapiesz piwota gwintem w imadle i odkręcasz śrubę. Prawdopodobnie jak uda Ci się to wykonać, będziesz miał również problem ze zdjęciem ramienia z piwota. Wtedy robisz to samo tylko używasz młotka i stosujesz terapię szokową :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...