broklyn20 Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam mam problem z hamulcami Hayes HFX9 otóż jeżeli przejadę się po deszczu lub myje rower po wyschnięciu hamulce tracą na sile, szarpią i piszczą niemiłosiernie nie wiem co możę być przyczyną. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Jeśli tarcze są mokre, a hamownie powoduje ich nagrzewanie to piszczenie jest naturalnym zjawiskiem.Po nagrzaniu tarcz przystają one piszczeć.A tak na przyszłość to istnieje coś takiego jak wyszukiwarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 wyraźnie napisałem po wyschnięciu jak są mokre to nawet nie piszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Może masz zatłuszczoną tarczę?Piszczą tylko po wyschnięciu?Może masz przegrzaną tarczę.Spróbuj najpierw odtłuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrulek84 Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Jeśli piszesz w taki sposób znaczy że z czasem problem znika i po złapaniu wody od nowa. Wstaw po prostu hamplom rozpędzając się i hamując z 10razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 no tak ale dlaczego tak się dzieje?? Ostatnio np przemyłem tarczę nitro kilka kilometrów dotarcia i wszystko wróciło do normy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 A może to wina klocków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 tylko mam klocki dwóch różnych firm a piszczy na obydwu. Aha i dodam że tarcze nie są pierwszej młodości może to ma jakieś znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 To są tarcze Hayesa? Może kup nowe tarcze i wtedy spróbuj. Ewentualnie pożycz od kogoś tarczę jeżeli jest taka opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 NO tak tarcze hayes tylko zastanawia mnie dlaczego akurat po zmoczeniu może woda spłukuje smar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Nie wiem, ja kiedyś miałem taki problem że też piszczało itp. (Tarcza Avid Roundagon 160) wymyłem w wodzie z proszkiem, przetarłem LEKKO papierem ściernym i wszystko hulało jak należy. Co nie zmienia faktu że powinieneś spróbować z inną tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Spróbuj włożyć klocki do piekarnik na temp. około 200C i około 5-10min, przy okazji konkretnie tarcze wyczyść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecjalistaGiant Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Może tarcze już przeżyły najlepsze swoje czasy i trzeba pomyśleć o nowych. Bo jak przypuszczam klocki są całkiem świeże? Jeśli klocki dwóch róznych producentów piszczą na tych tarczach to coś może być już z nimi nie tak. Ile tysi przejechały? Może ten link Ci pomoże w serwisowaniu http://www.hcfr.pl/news.php?readmore=567 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 no właśnie przemyłem nitro klocki przetarłem papierem i cisza nic nie piszczy i siła troche wzrosła myśle żę jak przejadę pare kilometrów to wszystko wróci do normy wygląda mi to na zatłuszczenie ale dlaczego dzieje się tak po kontakcie z wodą i musi to być jakaś mała warstewka skoro tak łatwo się usuwa NIe mam pojęcia jaki mają przebieg bo dostałem używane ale mają swoje myśle żę koło 7kkm klocki są ledwo dotarte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Mi się wydaje ze poprostu woda zmieszały się z brudem na tarczy i z tąd stąd ten spadek mocy w hamowaniu!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 chodzi o ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Sprawdź czy masz dokręconą tarczę. Taki dźwięk to na pewno nie wina klocków, ani zatłuszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Na moje ucho wydaje mi się ze tarcze są nie dokręcone lub szprychy dzwonią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ze stukaniem miałem podobną sytuację i okazało się że tarcza była niedokręcona i zacisk hamulca też był niedokręcony do adaptera i były takie stuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Moim zdaniem winne tej sytuacji jest koło. Jak miałem mechaniczne MX4 była cisza podczas hamowania, teraz mając Stroker Trail taki odgłos mam przy każdym hamowaniu. Moim zdaniem winne są źle naciągnięte szprychy pracujące podczas hamowania. Nic z tym nie robię bowiem planuję złożenie nowych kółek. Dociągnij szprychy i powinno zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Proponuje poczytać Ci artykuł na temat Disc Silencera firmy Swissstop. Trochę sceptycznie podchodzę do tego specyfiku, ale może pomoże. Ja jak mam problemy z piszczącymi tarczami to po prostu je odtłuszczam, a same klocki przecieram drobnym papierem ścierny - u mnie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Disc Silencer nie działa - zmniejsza siłę hamowania i nic więcej - szkoda pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Też mi się właśnie tak zdawało, mimo że w teście nad nim piali, dzięki za obiektywną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Na piszczące klocki jest sposób... Zjechać z dużej górki i je lekko przypalić. U mnie pomaga na długo. W zasadzie, to lubię gdy piszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Moje gdy sa mokre piszcza jak syrena TIR'a, glosniej od air-zound'a kolegi. W czasie deszczu mam darmowa trabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.