Skocz do zawartości

[kask] Wybrać kask

prekto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym kupić kask tak ok do 450 zł a że jest to już trochę kasy prosiłbym o opinie.

Wybrałem 3 kaski i sam nie wiem jaki wybrać. Problemem jest, że nie mogę nigdzie przymierzyć w sklepie więc muszę zamówić od razu z internetu. nie jest to może za duży problem ponieważ mam 10 dni na oddanie ale jest upierdliwe dlatego proszę o opinie na temat kasków które wybrałem.

Firmy te wybrałem ponieważ mają rozmiar od 55-59 a ja mam obwód głowy ok 57 a np. firma Met, którą też chciałem wziąć pod uwagę ma rozmiary do 57 i od 57 :) więc sobie odpuściłem.

1. Catlike Whisper Plus - podoba mi się ale mam okrągłą twarz po świętach trochę najedzoną ;) a w tym kasku są otworki okrągłe i mogę głupkowato wyglądać dlatego sam nie wiem

2. Bell Volt - niby się podoba ale mam jakieś ale i sam nie wiem jakie

3. ALPINA Pheos - jakoś najbardziej mi pasuje ale dręczy mnie opinia na stronie http://www.bikeradar.com/gear/category/protection/helmet-standard/product/alpina-pheos-helmet-39783 która nie jest aż tak przychylna.

Może ktoś miał styczność z tymi kaskami?

Proszę o opinie.

Pozdrawiam,

Prekto

• 3 tygodnie później...

Witam,

Dzięki za odpowiedź.

Kupiłem tak jak pisałeś kask firmy Bell model Volt i w niedzielę pojechałem w teren ;) Ogólnie to nawet nie czułem, że mam kask czyli myślę, że będę zadowolony. Muszę trochę więcej pojeździć aby napisać coś więcej ale na razie po przymiarkach w domu (jak był śnieg za oknem) i siedzeniem w kasku przed komputerem, tv po kilka godzin ;))) no może przesadziłem 2 godziny chyba max był ;) to jest ok.

Pozdrawiam,

Prekto

To kup Stradivariusa, poza tym jak Ci się coś z nim stanie to łatwiej będzie zanieść do sklepu niż gdzieś go znów odsyłać (objęty jest programem Crash Replacement). Przerabiałem ten temat z Giro, gombeczky, wymiana kasku - wszystko musiałem załatwiać na poczcie. A tak to idziesz do sklepu, mierzysz, podoba Ci się to kupujesz i jeździsz. Nie ma czegoś takiego jak kaski lepsze lub gorsze, każdy Ci czachę ochroni, a zrobi to lepiej ten który będzie na głowie leżał pewniej, czyli będzie lepiej dopasowany. Niezależnie od tego czy będzie to kask z Tesco czy najwyższy model Giro :icon_wink:

Z tym, że kask z Tesco będzie chronił lepiej niż nawet niedopasowany markowy kask nie zgodzę się. Nie ma co porównywać Giro, MET czy Catlike z wyrobami kaskopodobnymi.

Nie ma co kombinować skoro MET dobrze leży. Kupisz Catlike, okaże się, że niewygodny i co wtedy? Ja wiem, 10 dni na zwrot i te sprawy, ale jak kto woli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...