Skocz do zawartości

[remont] wymiana napędu w starym rowerze

ArosS95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

w starym rowerze mam do wymienienia napęd (jakieś shimano) teraz chce zmienić na alivio i mam pytanie czy z 6 rzędowej zębatki da się zmienić na 7 rzędową (pytanie czy się zmieści), i co muszę wymienić oprócz: korba, kaseta, obie przerzutki, manetki, łańcuch.

pozdrawiam

Napisano

Opłaca się? Masz tam jakąś fajną rame i amor? bo jeżeli nie to bardziej opłaci się to sprzedać i kupić cały nowy rower. Skoro miałeś wolnobieg na 6 i "jakieś shimano" to nie sądzę żeby opłacało się wsadzać tam całą nową grupę alivio. Taki remont jak chcesz robić zje Cię 700-1000zł. Co to za rama, amor?

Napisano

No prawdopodobnie będzie trzeba wymienić również koło, bo samej piasty nie opłaci się Tobie wymienić. Taki kompletny napęd alivio wyniesie 400 zł plus koszty koła około 100 zł.

Napisano

Czy opłaca się wymieniać 6 rzędowy na 7? Za wielkiej różnicy nie odczujesz,

Jak już to wymień na 8/9.

Ale cie to wyniesie jakieś..

korby- 200zl

kaseta- 50zl

łańcuch- 30zl

manetki- 80zl

Napisano

Korba alivio to koszt 100 zł !

Napęd proponuje wymienić na 8 rzędowy, koło z kasetą 8sp zmieści się choć czasami trzeba dać podkładkę żeby najmniejsza koronka nie ocierała o ramę.

Napisano

jak juz robisz to rub na 9 sam cos takiego robiłem w rozpadajacym krosie . W kazdym razie fajnie wyszło rama hexagona spd,korba slx itd ;p mysle ze w 400zł sie zmiescisz . Zaraz pewnie poleca słowa krytyki ze po co sie pakawoc w stary rower ale ja nie załuje . Co do samych czesci to moze juto Ci cos wiecej napisze z kompa bo z komurki ciezko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...