ArosS95 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 witam w starym rowerze mam do wymienienia napęd (jakieś shimano) teraz chce zmienić na alivio i mam pytanie czy z 6 rzędowej zębatki da się zmienić na 7 rzędową (pytanie czy się zmieści), i co muszę wymienić oprócz: korba, kaseta, obie przerzutki, manetki, łańcuch. pozdrawiam
Fenthin Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Jesteś pewien, że masz kasetę? Skoro 6 rzędów, raczej wolnobieg. A przejście na kasetę = nowa piasta. Poza tym, co podałeś, jeszcze suport.
AdasMatysek Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Opłaca się? Masz tam jakąś fajną rame i amor? bo jeżeli nie to bardziej opłaci się to sprzedać i kupić cały nowy rower. Skoro miałeś wolnobieg na 6 i "jakieś shimano" to nie sądzę żeby opłacało się wsadzać tam całą nową grupę alivio. Taki remont jak chcesz robić zje Cię 700-1000zł. Co to za rama, amor?
TocaS Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 No prawdopodobnie będzie trzeba wymienić również koło, bo samej piasty nie opłaci się Tobie wymienić. Taki kompletny napęd alivio wyniesie 400 zł plus koszty koła około 100 zł.
Grzeslaw Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Czy opłaca się wymieniać 6 rzędowy na 7? Za wielkiej różnicy nie odczujesz, Jak już to wymień na 8/9. Ale cie to wyniesie jakieś.. korby- 200zl kaseta- 50zl łańcuch- 30zl manetki- 80zl
TocaS Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Korba alivio to koszt 100 zł ! Napęd proponuje wymienić na 8 rzędowy, koło z kasetą 8sp zmieści się choć czasami trzeba dać podkładkę żeby najmniejsza koronka nie ocierała o ramę.
hexagon5800 Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 jak juz robisz to rub na 9 sam cos takiego robiłem w rozpadajacym krosie . W kazdym razie fajnie wyszło rama hexagona spd,korba slx itd ;p mysle ze w 400zł sie zmiescisz . Zaraz pewnie poleca słowa krytyki ze po co sie pakawoc w stary rower ale ja nie załuje . Co do samych czesci to moze juto Ci cos wiecej napisze z kompa bo z komurki ciezko
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.