cynamon Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pierwsza jazda z nowymi xt. Wrażenia - pracują bardziej brutalnie niż slx. Skuteczność - zdecydowanie lepsza. Jestem pod wrażeniem zdecydowanej różnicy (na plus) w pracy manetek. Wrażenia świeże , zmiana slx - xt w odstępie godzinnym więc porównanie bez dużego poślizgu czasowego. Jeżeli nie ma możliwości porównania - slx są świetne. No właśnie, dużo zależy z czym je porównywać i czego oczekuje się od manetek. Dla mnie SLX to porażka, bo jeździłem wcześniej na X9, a dodatkowo w trudnym terenie manetka powinna działać "brutalnie" i wyraźnie sygnalizować zmianę biegu. Nie może być zbyt miękka i cicha, bo obsługując je w pełnych rękawiczkach i gdy muszę skupić się na prowadzeniu roweru, potrzebuję wyraźnego sygnału, że zmieniłem tyle trybów ile chciałem. Wszystko bez patrzenia na telewizorek, bo nie ma na to czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 SLX to wyzsza klasa srednia, a XT to srednia klasa wyzsza . Tez sie spotkalem z opiniami ze SLX blizej do deorek. Jesli tak - apage! Przesiadlem sie z Deore na XT - roznica jak miedzy niebem a ziemia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Jeszcze jedno mnie powaliło przy xt. Obsługa jednym palcem obu hebli, co daje niesamowity komfort obsługi bez konieczności zdejmowania palców z hamulca. Nie widzę powrotu do slx-a , mimo że do niedawna byłem ich fanem i zmianę na xt traktowałem jak przejaw lansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Czyli warto dopłacić do SLX? Aktualnie mam Alivio, a to raczej padaka no i zauważyłem Deore 2010 ale SLX lepszy, ktoś jeszcze się wypowie czy lepiej dopłacić do SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Przeczytaj uważnie cały temat. Wg mnie, jeżeli nie masz kasy na XT, to albo pozostań przy Alivio zbierając pieniądze na XT, albo kupuj Deore. Różnica pomiędzy SLX a Deore nie jest zauważalna i nie ma sensu przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Przy okazji pytanie. Śruba baryłkowa jest dociskana sprężyną do korpusu. Regulacja po odciągnięciu śruby czy w takiej pozycji jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Jak odciągniesz to nie będziesz zużywał ząbków/zapadek/wypustek czy jak to tam nazwać które unieruchamiają baryłkę względem manetki żeby nie rozregulowywało się podczas jazdy. Jedna regulacja bez odciągania nic nie zniszczy, kilka pewnie też nie, ale skoro można odciągnąć lekko to czemu tego nie robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 hint: łapiesz za pancerz odciągając od manetki i zrzucasz jeden/dwa biegi. Dużo łatwiej robi się luz na baryłce do regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Czyli ma regulować na pancerzu odciągniętym od manetki? Przecież w ten sposób na pewno dobrze nie wyreguluje, nie mówiąc już o tym że końcowy etap regulacji robi się podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Przecież orientacyjnie wiesz ile chcesz przekręcić regulację. Dużo roboty nie jest zatrzymać się, przekręcić, ruszyć i sprawdzić czy wymaga jeszcze korekty. Sam zniszczyłem ząbki w regulacji w swoich deorkach, bo kręciłem bez odciągania. Twój wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Koledzy a ten model manetek XT: https://secure.centrumrowerowe.pl/000099/Shimano-SL_M770_3x9_manetki_XT/Produkt.aspx ...to jest najnowszy jaki wyszedł? Pytam bo napisane jest że model na rok 2008 i nie wiem czy były później jakieś zmiany czy klepią ciągle takie. edit: Oczywiście mówię tu o napędzie 3x9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 To jest dotychczasowy model czyli SL M770. Nowszego (na 3x9) nie było. Różnice w manetkach (oraz w przerzutkach) między 3x9 a 3x10 znajdziesz w tym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 To jest dotychczasowy model czyli SL M770. Nowszego (na 3x9) nie było. Różnice w manetkach (oraz w przerzutkach) między 3x9 a 3x10 znajdziesz w tym miejscu. Wszystko jasne, dzięki bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.