Skocz do zawartości

[manetki]slx a xt

wiktor95

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza jazda z nowymi xt. Wrażenia - pracują bardziej brutalnie niż slx. Skuteczność - zdecydowanie lepsza. Jestem pod wrażeniem zdecydowanej różnicy (na plus) w pracy manetek. Wrażenia świeże , zmiana slx - xt w odstępie godzinnym więc porównanie bez dużego poślizgu czasowego. Jeżeli nie ma możliwości porównania - slx są świetne.

No właśnie, dużo zależy z czym je porównywać i czego oczekuje się od manetek. Dla mnie SLX to porażka, bo jeździłem wcześniej na X9, a dodatkowo w trudnym terenie manetka powinna działać "brutalnie" i wyraźnie sygnalizować zmianę biegu. Nie może być zbyt miękka i cicha, bo obsługując je w pełnych rękawiczkach i gdy muszę skupić się na prowadzeniu roweru, potrzebuję wyraźnego sygnału, że zmieniłem tyle trybów ile chciałem. Wszystko bez patrzenia na telewizorek, bo nie ma na to czasu.

• Mod Team

Jeszcze jedno mnie powaliło przy xt. Obsługa jednym palcem obu hebli, co daje niesamowity komfort obsługi bez konieczności zdejmowania palców z hamulca. Nie widzę powrotu do slx-a , mimo że do niedawna byłem ich fanem i zmianę na xt traktowałem jak przejaw lansu.

Jak odciągniesz to nie będziesz zużywał ząbków/zapadek/wypustek czy jak to tam nazwać które unieruchamiają baryłkę względem manetki żeby nie rozregulowywało się podczas jazdy. Jedna regulacja bez odciągania nic nie zniszczy, kilka pewnie też nie, ale skoro można odciągnąć lekko to czemu tego nie robić :icon_wink:

Przecież orientacyjnie wiesz ile chcesz przekręcić regulację. Dużo roboty nie jest zatrzymać się, przekręcić, ruszyć i sprawdzić czy wymaga jeszcze korekty. Sam zniszczyłem ząbki w regulacji w swoich deorkach, bo kręciłem bez odciągania. Twój wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...