wiktor95 Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam, głownie chodzi mi o to jak jest różnica w zmianie przełożeń między manetkami xt a slx (chodzi mi o rapidy). Czy Slx dużo odrasta od XT, czy może działa bardzo podobnie ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 SLX bliżej do Deore 590, podobno nawet są gorsze ze względu na większy jałowy skok. XT są zdecydowanie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 29 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 W XT masz Instant Release i materiały są niby lepsze, waga praktycznie taka sama. SLXy mają multi-release? jak dla mnie bardziej opłacają sie SLXy, chyba, że masz za dużo kasy ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swierzak1 Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 No i SLX od XT różni się jeszcze tym że w SLX zrzucisz 3 biegi jednym ruchem dźwigni a w XT 4 biegi Osobiście mam XT SL-m770 i szczerzę polecam - manetki są świetne i moim zdaniem właśnie opłaca się dołożyć do XT. SLX i Deore w sumie to samo tylko w SLX idzie ściągnąć monitorki jeśli Ci na tym nie zależy specjalnie to bierz Deore SL-m590... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Zaś z prawej manetki XT możesz zrobić XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrulek84 Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Xt chodzi twardziej i ciężej. Na początku mi to przeszkadzało, ale już się przestawiłem. Są lepsze od slx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Znowu to samo? Może by tak jakieś kompendium o różnicach między komponentami, co? ^^ Multi-release mają tylko XTRy Model Number - SL-M660Series - SLX Shift Lever Type - Rapidfire Plus Cassette Compatibility - 9-speed Front Shifting - triple Instant Release - no Multi Release - no 2-way Release - yes Optical Gear Display - yes Shift Cable Casing - sealed SIS-SP41 Shift Cable - stainless steel Average Weight - 256g SL-M660 Dźwignia przerzutki RAPIDFIRE Plus • Dwukierunkowe zrzucanie • Pewniejsza i skuteczniejsza zmiana przełożeń za pomocą palca wskazującego • Obejma mocowana wewnątrz lub na zewnątrz • Optyczny Wskaźnik Przełożeń może być zdemontowany Model Number - SL-M770Series - DEORE XT Shift Lever Type - Rapidfire Plus Cassette Compatibility - 9-speed Front Shifting - triple Instant Release - yes Multi Release - no 2-way Release - yes Optical Gear Display - yes Shift Cable Casing - sealed SIS-SP41 Shift Cable - stainless steel Average Weight - 255g SL-M770 System zmiany przełożeń RAPIDFIRE Plus • Dwukierunkowe działanie dopasowane do różnych stylów jazdy lub zmiany przełożeń (palcem wskazującym lub kciukiem) • Natychmiastowe zrzucanie umożliwia szybszą zmianę przełożeń • Możliwość ustawienia przed i za dźwignią hamulcową • Usuwalny optyczny wskaźnik przełożenia • Wyjątkowo płynna zmiana przełożeń dzięki systemowi pancerza linki SIS-SP41 i linki z powlekanej stali nierdzewnej Series - XTRShift Lever Type - Rapidfire Plus Cassette Compatibility - 9-speed Front Shifting - triple Instant Release - yes Multi Release - yes 2-way Release - yes Optical Gear Display - no Shift Cable Casing - sealed SIS-SP41 Shift Cable - stainless steel Average Weight - 215g SL-M970 Dźwignia przerzutki RAPIDFIRE Plus • Natychmiastowe zrzucanie pozwala szybciej zmieniać przełożenia • Jednoczesne zrzucanie pozwala na zmianę dwóch przełożeń • Dwukierunkowe zrzucanie dla różnych stylów jazdy • Regulowana w poziomie obejma • Wyjątkowo płynna zmiana przełożeń dzięki systemowi pancerza linki SIS-SP41 i lince z powlekanej stali nierdzewnej • Masa: 215 g za: http://www.shimano-polska.com/ Osobiście SLX to dla mnie takie Deore z możliwością odkręcenia ekranów. Praca mechanizmów bez rewelacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Multi Release to funkcja umożliwiająca zrzucenie o 2 biegi na raz. Czyli XT to ma, tylko trzeba lekko przerobić dolny dekiel obudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 http://download.bikeboard.pl/pdf/shimano_slx_06.pdf gdyby róznica w cenie była kilkset pln to można by sie zastanawiać a tak to wybór jest oczywisty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Miałem SLX, mam XT. Różnica kolosalna w długości skoku cyngli. 2 różne światy. Nawet się nie zastanawiaj nad SLX jeśli masz kase na XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Miałem taką samą zmianę,xt mniejszy skok ale głosniejsza i twardsza od slx,zupełnie odwrotnie niż opis w odnośniku z posta powyżej od bikeboard.Ale może to tylko mój model.No i poza tym tylko prestiż bo aż tak wielkich odczuwalnych różnic dla amatora nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 No i xt są bardziej trwałe bo są na łożyskach, a slx na ślizgach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekc12 Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 właśnie, ale czy biker nie wyczynowy będzie czuł różnicę między xt i slx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Będzie. XT pracuje bardziej twardo, SLX ma moim zdaniem większą kulturę zmiany biegu i lekkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ja bym brał XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Po przeczytaniu tego tematu kupiłem manetki XT. Zastąpią moje SLX, które używam bardzo krótko i nie podoba mi się ich "kultura" pracy oraz niewygodna multiplikacja kciukiem. Przed SLX-ami używałem zestawu SRAM X9, więc przyzwyczaiłem się do zdecydowanej i "twardej" pracy manetek, a także obsługi tylko kciukiem. SLX-y weszły w moje posiadanie razem z nowym rowerem i od razu wiedziałem, że będzie to jedna z rzeczy które wymienię bardzo szybko albo założę komplet X9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jestem w "posiadaniu" obu tych manetek, sam mam SLX, ojciec ma XT. Otóż jeśli masz kasę i masz do wyboru XT-nie zastanawiaj się ani chwili dłużej... SLX tylko wygląda podobnie do XT jeżeli tylko można tak to ująć. W praktyce SLX'y to "miękkia" i zbyt plastikowa tandeta na które żałuje wydanej kasy. Bierz XT, które są nieporównywalnie lepsze. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Nie wyolbrzymiajmy. SLX działa po prostu dobrze i jakby na to nie patrzeć na ma mu czego zarzucić. XT działa zupełnie inaczej. Jeśli jest możliwość dołożenia do XT to ok, jeśli nie to warto rozważyć tańsze nieco Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Boguś, kto co lubi. Jedno muszę przyznać, że za taką kasę od manetek nie można wymagać zbyt wiele i dobrze się sprawują, ale w porównaniu do XT... no po prostu to zupełnie inne manetki, oczywiście na +++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorek Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 ja mam slx-a i niby jestem zadowolony i nie narzekam, ale jak będę miał kasę to się przesiadam na xt-ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Moje XT, które już chwilę temu kupiłem, założyłem dopiero przed wczoraj. Pierwsze wrażenia: bardziej podoba mi się ich praca niż X9-tek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 A mógłby mi ktoś przybliżyć jak ma się manetka SLX do Deore 2010 zmianą przełożeń? Jest znacząca różnica? Warto dokładać do SLX? Odrazu mówię, że XT odpada chwilowo bo nie mam dość pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 A mógłby mi ktoś przybliżyć jak ma się manetka SLX do Deore 2010 zmianą przełożeń? Jest znacząca różnica? Warto dokładać do SLX? Odrazu mówię, że XT odpada chwilowo bo nie mam dość pieniędzy. Nie przypominam sobie czy miałem kontakt z wersją Deore akurat z 2010r ale już nie raz słyszałem opinię, że manetkom SLX bardzo blisko do Deore. Niech się jeszcze ktoś wypowie ale ja odradzam wymianę na SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adis001 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 jak się ma pełny xt do okrojonych deore? bo jeszcze nie dokonałem zakupu a wybrałem deore a mam jeszcze do wyboru używane xt i chętnie bym jakieś opinie poczytał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 27 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pierwsza jazda z nowymi xt. Wrażenia - pracują bardziej brutalnie niż slx. Skuteczność - zdecydowanie lepsza. Jestem pod wrażeniem zdecydowanej różnicy (na plus) w pracy manetek. Wrażenia świeże , zmiana slx - xt w odstępie godzinnym więc porównanie bez dużego poślizgu czasowego. Jeżeli nie ma możliwości porównania - slx są świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.