MobilR620 Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Witam, iż jest to mój pierwszy post[..] Zastanawiam się nad kupnem roweru Kross Hexagon v3. Ogólnie z tego co o nim poczytałem, nie jest to do końca ideał. Niektórzy sądzą, że dobra jest tylko rama, a reszta nadaje się do wymiany. W takim razie zastanawiałem się, nad złożeniem roweru od podstaw, ale kiedy zacząłem czytać wszystko po kolei, okazało się, że mam mętlik w głowie. Wszystko tzn. rodzaje, zastosowania itp. części rowerowych. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest ktoś na forum, który pomógłby złożyć( w sensie dobrania części) rower? Interesuje mnie przede wszystkim, aby był to rower typu MTB na kołach 26", z ramą w rozmiarze 19" w cenie max do 900zł. Tyle wiem na pewno Z góry dziękuje i pozdrawiam.
pomirot Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Z takim budżetem nie opłaca się składać roweru. Kup gotowca i nie rób sobie problemu, taniej nie będzie.
Sagitt77 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Niestety składanie roweru często okazuje się droższe niż kupienie gotowego. Za tą cenę uda Ci się jedynie kupić najprostszy model. Ja radziłbym Ci za te pieniążki kupić dobrą ramę i amortyzator, a na resztę części zbierać cierpliwie dalej. Ale to zależy od tego jak dobry sprzęt chcesz posiadać i do jakiej jazdy ma być wykorzystywany.
Grzeslaw Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Ja bym składał ale 900zl to tak jak kolega powiedział rama i amora. Ale zawsze możesz kupić Unibike lub Krossa.
Mod Team bogus Napisano 30 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2010 Za 900 zł nie złożysz nic sensownego. Pozostaje zakup gotowego roweru. Poszukaj zimowych wyprzedaży, może coś lepszego się trafi.
kubek20 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Jak dla mnie to lepszego niż ten http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-schwinn-mesa-sram-sx-4-24-biegi-i1381968706.html w rozmiarze 19" za tą cenę nie znajdziesz, jednak ramy wychodzą trochę małe (kolega ma).
MobilR620 Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Napisano 30 Grudnia 2010 Dziękuje wszystkim, teraz już wiem, że nie ma co składać, tylko kupić w całości. Teraz jeszcze tylko zastanowić się jaki i to tyle. Jak myślicie, rocznik 2010 po nowym roku stanieje? Jednak trzeba policzyć wtedy VAT 23%, lecz to już dużo nie zmieni.
piotrulek84 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Giant boulder 1099pln. Na Suntourze, Altus ciekawe malowanie... Wejdź na stronkę Gianta-linka nie wkleję bo piszę z fonu
Fenthin Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 To ja już wolę Mesę. Może gorsza rama, ale osprzętowo wygrywa, ponadto posiada kasetę i jest tańszy od Gianta. Rocznik 2010 już nie stanieje, przynajmniej nie do przyszłej jesieni. Może nawet cena podskoczy (VAT).
MobilR620 Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Napisano 30 Grudnia 2010 piotrulek84, dzięki, ale to przekracza mój fundusz o 200zł. Napisze moje i wasze propozycje, a może ktoś mi doradzi który wybrać. 1.ARKUS VIP 5.0 cena:719zł http://allegro.pl/wyprzedaz-arkus-vip-5-0-shimano-altus-alu-rama-i1380965781.html 2.UNIBIKE MISSION 2009r. cena:799zł http://allegro.pl/rower-gorski-unibike-mission-09-19-zobacz-i1380515094.html 3.Kross Hexagon V3 cena:779zł http://allegro.pl/rower-kross-hexagon-v3-shimano-wyprzedaz-okazja-i1388039838.html 4.SCHWINN MESA cena:859zł http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-schwinn-mesa-sram-sx-4-24-biegi-i1381968706.html Jeśli macie jakieś inne propozycje to napiszcie, albo wybierzcie któryś z tych powyżej. W mojej miejscowości dowiadywałem się o Krossa Hexagon. V3 kosztuje 850zł, V4 900zł.
kubek20 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Mesa i tyle w temacie. Też tak myślę, jest dużo lepszy od tych innych rowerów (osprzęt, koła, ma kasetę).
Czyzby Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Niewątpliwie składanie roweru w/g własnego doboru komponentów daje niesamowitą satysfakcję. Taki rower jest jeden jedyny, niepowtarzalny bo zbudowany przez Ciebie oraz pod Ciebie. Niestety budowa wychodzi zdecydowanie drożej niż zakup gotowego, ukompletowanego roweru. Jeżeli dysponujesz ograniczonym budżetem - bierz gotowca, z czasem (w miarę posiadanych środków finansowych) zawsze możesz wymienić osprzęt na inny/lepszy. W tym przedziale cenowym - zdecydowanie MESA.
pomirot Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Nie do końca zgodzę się, że składanie wychodzi drożej niż zakup gotowca. Od pewnego pułapu cenowego zdecydowanie lepiej jest składać- myślę, że około 4-5 tys. Patrząc na swoje doświadczenia w gotowych modelach nie znalazłem takiego, który by w 100% mi odpowiadał sprzętowo. Niestety na ogół tak jest, że coś jest "gorszego" od reszty. Co do najlepszego okresu na zakup roweru, to jest właśnie teraz. Taniej nie będzie. Modele 2010 przy tej półce cenowej niczym specjalnym poza malowaniem ramy nie będą się różniły od modeli na 2011. Na Twoim miejscu mocno zastanowił bym się na używanym. Sam parę miesięcy temu sprzedawałem Scotta za 500 zł w świetnym stanie. Myślę więc, że można okazyjnie znaleźć ciekawy rowerek. Byłbym jednak ostrożny z Allegro. Często są kradzione lub z usterkami np. ramy. Bezwzględnie należy przy zakupie używki żądać paragonu.
aegis Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 do kwoty którą posiadasz to jednak gotowca bym kupil. Sam skonczyłem składac dla siebie rowerek na przyszły sezon i oczywiscie załozony z góry pułap cenowy przekroczyłem - człowieka az korci zeby lepsza czesc wlozyc niz zakładał pierwotnie("cykloza totalna").Jednak widok (na razie tylko to bo na snieg nie zamiezam wyciagac maszyny) wszystko wynagradza- mam nadzieje ze jezdzic tez sie bedzie super.A delikatny debecik na koncie jakos przeboleje.
MobilR620 Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Napisano 30 Grudnia 2010 pomirot, nowe to nowe, przynajmniej mam gwarancję na sprzęt:icon_wink: Z używanym tak jak piszesz, nie wiadomo co w trawie piszczy. Więc z waszą pomocą wybrałem rower Schwinn Mesa. Czy jest to dobry wybór, okaże się w trakcie użytkowania. Na razie wszystkim dziękuję, rower prawdopodobnie zakupię z wyżej wymienionej aukcji internetowej. Dziękuje i pozdrawiam.
Szogun123 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Nie do końca zgodzę się, że składanie wychodzi drożej niż zakup gotowca. Od pewnego pułapu cenowego zdecydowanie lepiej jest składać- myślę, że około 4-5 tys. Dokładnie, a w pułapie cenowym autora składanie to rzecz absurdalna. Co do Schwinna - będziesz zadowolony
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.