Skocz do zawartości

[niebieskie nyple] Dartmoor czy DT?

siwy84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przymierzam się do złożenia nowego kółka przedniego i zachciało mi się niebieskich nypli, niekoniecznie aluminiowych. Jakie nyple alu lub mosiężne polecacie i gdzie tanio można takie cudo dostać?

Szukajka dała mi to http://www.dobrerowery.com/product_info.php?products_id=2171 Czy ta cena jest ok? Nyple dartmoora wypadają taniej (http://allegro.pl/nowe-nyple-dartmoora-pelna-gama-kolorow-i1388535193.html) , ale czy w związku z tym są gorszej jakości?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

Jeśli tylko alu nyple są zaplatane na smarze nie będzie z nimi żadnego problemy czy to Dartmoor czy to DT.

Nie zauważyliśmy wytrzymałościowych różnic między nyplami DT, a Dartmoor'em.

pozdrawiam

Adi

Napisano

Ja już nigdy więcej nypli Dartmoora do ręki nie wezmę :). Koła mam zaplecione na alu nyplach DT Prolock. Po zerwaniu 1 szprychy wymieniłem nypel na Dartmoora - nie wytrzymał 15 minut na podjeździe.

Może miałem pecha, może serwisant miał małe pojęcie o zaplataniu - nie wiem. Wolę DT, z nimi nie mam tego typu problemów.

Napisano

Jak masz kase to dt, a jak nie za bardzo to na dartmoory też nie powinieneś narzekać.Ja brałbym dt.Mam kółka na szprychach i nyplach dt i od prawie 3 lat raz je centrowałem.

Napisano

No i też na stronie Dartmoora jest napisane żeby nyple podciągać kluczem dedykowanym do nypli aluminiowych. :)

Napisano

No i też na stronie Dartmoora jest napisane żeby nyple podciągać kluczem dedykowanym do nypli aluminiowych.

Zapobiegnie to na pewno zniszczeniu tych dość delikatnych nypli. Mosiężne to nawet delikatnie kombinerkami można.. :)

premier2, aż się wierzyć nie chce.. :P Mimo wszystko wydaje mi się, że musiały być źle złożone, być może za mocno naciągnięte lub poprzedni nypel nadwyrężył gwint. Wątpię żeby były to 15 minutowe nyple - dużo ludzi je jednak chwali.

Napisano

Koła były składane gdzie indziej, a nypel wytrzymał 15mim na podjeździe pod stromą górkę. Tylko ten 1, który był wymieniany. Na tą samą szprychę poszedł nypel DT i nie ma problemu. Nie znam przyczyny - znam skutek :).

W każdym razie kupiłem sobie zapas nypli DT, bo w razie problemu u mnie dostępne są tylko Dartmoory.

A na twoim miejscu siwy84, biorąc pod uwagę przewidywany styl jazdy, zakładałbym nyple mosiężne, tu już marka mniej istotna :P

Napisano

kiedyś chciałem zapleść koła na nyplach dartmoora ale w sklepie mi to odradzili podobno te alu są tak delikatne że zaraz się zrywają. Nie miałem z nimi styczności więc nie wiem czy to prawda

Napisano

Premier - też się właśnie zastanawiam czy nie przegnę pały z tymi aluminiowymi. Już sam fakt, że chcę założyć cieniowane szprychy jest lekko "nie w moim stylu", ale chyba Competitiony dadzą radę ;)

Napisano

Składałem niedawno lekkie kółko na przód i nie zaryzykowałem zaplatania na aluminiowych nyplach. Za ciężki jestem zawodnik i za ciężki styl jazdy (choć to dalej XC) żebym żałował tych paru gramów więcej.

Duet Competition + DT mosiężne mogę polecić już w ciemno. 3 kółko mam na tych komponentach i nic przy nich nie robię.

Napisano

Skoro składałeś kółko na mosiężnych nyplach i Compach to do lekkich ono nie należytongue.gif

Oczywiście zależy jeszcze jaką wagę rozumie się pod pojęciem lekki, wszak nie jest to forum l-bcool.gif

Wracając do tematu

Do zbierających dobre opinie można zaliczyć również alu nyple Pillara

Osobiście uważam, że jeżeli koła nie służą do jakiś wariacji typu skoki, to aluminiowe nyple powinny w zupełności wystarczyć. Poza tym zawsze można użyć odpowiedniego kleju Loctite 243

Napisano

Do mistrza mi jeszcze trochę brakuje, ale spoko. Już dziś na uczelni mam tytuł profesora zwyczajnego w tej dziedziniecool.gif

Aby zdobyć tytuł mistrza musiałbym się udać w daleką podróż po nauki. Coś pokroju co najmniej klasztoru Shaolin :)

Ale to by było na tyle OT.

Aha, a co do reszty to wątpie żebyś składał to kółko na piastach Tune'a. <F**k YEA>

2:0 dla mnieyes.gif Nie mogłem sie powstrzymać, ale teraz to już naprawdę koniec OT :)

Jak to się mówi w US&A: IN YOUR FACEwhistling.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...