siwy84 Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Witam, przymierzam się do złożenia nowego kółka przedniego i zachciało mi się niebieskich nypli, niekoniecznie aluminiowych. Jakie nyple alu lub mosiężne polecacie i gdzie tanio można takie cudo dostać? Szukajka dała mi to http://www.dobrerowery.com/product_info.php?products_id=2171 Czy ta cena jest ok? Nyple dartmoora wypadają taniej (http://allegro.pl/nowe-nyple-dartmoora-pelna-gama-kolorow-i1388535193.html) , ale czy w związku z tym są gorszej jakości? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam, Marcin
mbike Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Jeśli tylko alu nyple są zaplatane na smarze nie będzie z nimi żadnego problemy czy to Dartmoor czy to DT. Nie zauważyliśmy wytrzymałościowych różnic między nyplami DT, a Dartmoor'em. pozdrawiam Adi
miskov17 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Mam Dartmoory od roku, kilka razy centrowane, zero problemów (anoda nie schodzi, nie obrabiają, nie pękają etc.)
premier2 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Ja już nigdy więcej nypli Dartmoora do ręki nie wezmę . Koła mam zaplecione na alu nyplach DT Prolock. Po zerwaniu 1 szprychy wymieniłem nypel na Dartmoora - nie wytrzymał 15 minut na podjeździe. Może miałem pecha, może serwisant miał małe pojęcie o zaplataniu - nie wiem. Wolę DT, z nimi nie mam tego typu problemów.
Bugatti Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Jak masz kase to dt, a jak nie za bardzo to na dartmoory też nie powinieneś narzekać.Ja brałbym dt.Mam kółka na szprychach i nyplach dt i od prawie 3 lat raz je centrowałem.
rzymo Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Miałem nyple Dartmoora w poprzednich kołach, mam w obecnych (32 przód, 36 tył) - nie narzekam, nic złego się z nimi nie dzieje.
kubek20 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Wszystko to raczej kwestia zaplotu, nawet od tego może zależec sztywność koła.
Earl Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 No i też na stronie Dartmoora jest napisane żeby nyple podciągać kluczem dedykowanym do nypli aluminiowych.
Crazyk Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 No i też na stronie Dartmoora jest napisane żeby nyple podciągać kluczem dedykowanym do nypli aluminiowych. Zapobiegnie to na pewno zniszczeniu tych dość delikatnych nypli. Mosiężne to nawet delikatnie kombinerkami można.. premier2, aż się wierzyć nie chce.. Mimo wszystko wydaje mi się, że musiały być źle złożone, być może za mocno naciągnięte lub poprzedni nypel nadwyrężył gwint. Wątpię żeby były to 15 minutowe nyple - dużo ludzi je jednak chwali.
premier2 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Koła były składane gdzie indziej, a nypel wytrzymał 15mim na podjeździe pod stromą górkę. Tylko ten 1, który był wymieniany. Na tą samą szprychę poszedł nypel DT i nie ma problemu. Nie znam przyczyny - znam skutek . W każdym razie kupiłem sobie zapas nypli DT, bo w razie problemu u mnie dostępne są tylko Dartmoory. A na twoim miejscu siwy84, biorąc pod uwagę przewidywany styl jazdy, zakładałbym nyple mosiężne, tu już marka mniej istotna
koziat Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 kiedyś chciałem zapleść koła na nyplach dartmoora ale w sklepie mi to odradzili podobno te alu są tak delikatne że zaraz się zrywają. Nie miałem z nimi styczności więc nie wiem czy to prawda
siwy84 Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Napisano 30 Grudnia 2010 Premier - też się właśnie zastanawiam czy nie przegnę pały z tymi aluminiowymi. Już sam fakt, że chcę założyć cieniowane szprychy jest lekko "nie w moim stylu", ale chyba Competitiony dadzą radę
Schwefel Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Składałem niedawno lekkie kółko na przód i nie zaryzykowałem zaplatania na aluminiowych nyplach. Za ciężki jestem zawodnik i za ciężki styl jazdy (choć to dalej XC) żebym żałował tych paru gramów więcej. Duet Competition + DT mosiężne mogę polecić już w ciemno. 3 kółko mam na tych komponentach i nic przy nich nie robię.
Artro Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Skoro składałeś kółko na mosiężnych nyplach i Compach to do lekkich ono nie należy Oczywiście zależy jeszcze jaką wagę rozumie się pod pojęciem lekki, wszak nie jest to forum l-b Wracając do tematu Do zbierających dobre opinie można zaliczyć również alu nyple Pillara Osobiście uważam, że jeżeli koła nie służą do jakiś wariacji typu skoki, to aluminiowe nyple powinny w zupełności wystarczyć. Poza tym zawsze można użyć odpowiedniego kleju Loctite 243
Schwefel Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Jak już chcesz wyrosnąć na mistrza ciętej riposty to sprawdź chociaż resztę komponentów i dopiero oceniaj.
Artro Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 Do mistrza mi jeszcze trochę brakuje, ale spoko. Już dziś na uczelni mam tytuł profesora zwyczajnego w tej dziedzinie Aby zdobyć tytuł mistrza musiałbym się udać w daleką podróż po nauki. Coś pokroju co najmniej klasztoru Shaolin Ale to by było na tyle OT. Aha, a co do reszty to wątpie żebyś składał to kółko na piastach Tune'a. <F**k YEA> 2:0 dla mnie Nie mogłem sie powstrzymać, ale teraz to już naprawdę koniec OT Jak to się mówi w US&A: IN YOUR FACE
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.