Kaczma Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Siema, mam bardzo dziwny problem z moim avidem, mianowicie po założeniu tarcza nie mieści się w zacisku. Mam adapter shimano do tarczy 160mm, tarcza Accent freezer 160mm. Próbowałem dać podkładki, ale musiałem dąc ich po 5 na każdą śrubę, żeby jakoś zaczęło działać. Najdziwniejsze jest to, ze u kumpla w ramce el nino, wszystko pasowało ;o
Minor Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 adapter 160F pasuje do tarczy 160mm na przodzie ale 140mm na tyle. Jak wspomniałeś o ramie to domyślam sie że z tyłu zamocowałeś.. jeżeli na adapterze piszę 160F czy 160 Front. To tu leży problem.
Kaczma Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Napisano 29 Grudnia 2010 Adapter jest 160R-domyśliłem się, ze tylni. Dziwne, ze w El Nino wszystko grało, a u mnie po przełożeniu nie hasa ;c
Earl Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 A ze zdemontowanym zaciskiem możesz włożyć tarczę? Może linka za mocno jest naciągnięta? A ty jaką masz ramę?
Kaczma Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Napisano 29 Grudnia 2010 Linka tu nie ma nic do rzeczy, tarcza nie wchodzi, bo ma jak by za dużą średnicę. Moja ramka to Corratec SuperBow. Accent Freezer to falowana tarcza, i zahacza tylko górą fali, jak "dolina" jest w zacisku to elegancko pasuje. Troche zagmatwane, ale mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi
Earl Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Skoro ci zahacza tarcza to spróbuj dać więcej podkładek/kup inną tarczę. Innego rozwiązania raczej nie ma.
Kaczma Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Napisano 29 Grudnia 2010 Dałem po 5 podkładek-jakoś działało, ale śruba trzymała sie na jednym czy tam dwóch zwojach i dzisiaj jedną zgubiłem -.- Tarcze nie długo będę miał nową, po prostu zastanawiałem się dlaczego taki zestaw nie chciał u mnie działać, a w innej ramie bezproblemowo chodził
Earl Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Też nie rozumiem, miałem kiedyś pożyczonego BB5 Road też z tarczą Accent Freezer ale 203 i wszystko działało bez problemu. Skoro będziesz mieć nową tarczę to obejdzie się bez dłuższych śrub (dłuższe w przypadku pozostania przy Freezerze).
Kaczma Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Napisano 29 Grudnia 2010 Chyba, ze też nie będzie pasowała Dzięki za pomoc, ale poczekam jeszcze troche, może ktoś będzie wiedział o co chodzi ;d
Schwefel Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Daj zdjęcia to może w końcu ktoś będzie wiedział ocb, bo z tego mglistego opisu nic nie wynika.
Earl Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Jemu chodzi chyba o to, że ta tarcza falowana zahacza o zacisk, kiedy jest to "wzniesienie" na tarczy.
stefan2810 Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Daj zdjęcie. Coś tu nie gra. Jeżeli adapter masz na pewno na tył na 160mm i tarcza 160mm to musi to chodzić. Mówisz że wszystko działa dopiero jak dasz po 5 podkładek. To sporo. Sprawdź czy na pewno adapter jest na 160 Tył. Pamiętaj że 160mm na przód działa na tył ale tylko jako 140mm. Tylko coś nie tak z adapterem, bo co innego. Nic tu nie ma skomplikowanego. Załóż ta tarcze i ten sam adapter na przód i zobacz czy działa. Jak działa na przodzie to normalne że ten sam komplet nie będzie działał na tyle.
Kaczma Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 Z fotkami ciężko, bo cyfrówka się obraziła. Adapter ma oznaczenie 160R, założyłem do przodu-hamuje, ale zabiera tylko kawałek tarczy tzn, nie cala powierzchnia klocków styka się z tarcza, czyli musiała by być większa tarcza. Komplet był założony w El Nino, to śmigał aż miło, przełĸożyłem go do SuperBow i zaczęły się problemy. Wczoraj kombinowałem, i w sumie starczą 2 podkładki, ale nadal zastanawia mnie dlaczego w poprzedniej ramie pasowało elegancko, a tu trzeba kombinować. W tym tygodniu dostane nową tarczę-Avid Cleansweap G2-jak tylko założę, to dam znac co i jak
arroyo Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Ja widzę 2 możliwości. 1. Założyłeś adapter odwrotnie, tj do góry nogami. 2. Shimanowski adapter gryzie się z zaciskiem avida - ale to chyba tylko w przypadku adapterów pm/pm gdzie avidowskie adaptery mają wycięcie aby uchwyt klocka nie haczył o adapter.
Kaczma Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 1 opcja odpada, bo próbowałem zakładać na odwrót- w ogóle nie pasowało. Dostanę tarczę to powiem co i jak, myślałem, że może ktoś an forum miał taką sytuację, ale widzę, ze jestem ewenementem
Rulez Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 A mierzyłeś tą tarczę , jaka jest faktyczna średnica mierzona w "najwyższych" punktach ?
Andrew Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 A na pewno masz założone wszystkie podkładki systemu tri-align? Ma to wyglądać tak jak tutaj: http://static.rowerowy.com/GetFile/3421/prod_7_3.jpg
Kaczma Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Napisano 4 Stycznia 2011 Aaa, i o to chodziło, nie miałem w ogóle tych podkładek. Wszystko jasne-jak dałem 2 zwykłe zamiast tamtych to działa Ale nadal mnie dziwi dlaczego w tamtej ramie działało bez nich
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.