Skocz do zawartości

[uszczelka] na amortyzatorze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zooma na razie nie zmieniam. Zmieniłem ramę. W starej ramie miałem stery półzintegrowane a teraz potrzebne są mi zintegrowane ale jak byłem w sklepie to w komplecie sterów nie widziałem takiego czegoś. Możecie pokaać jak NOWA bieżnia wygląda?

Napisano

Musisz próbować czymś cienkim i ostrym. Wątpię, aby bieżnia pasowała pod nowe stery, zwłaszcza, że zmieniałeś rodzaj sterów. Zanieś najwyżej do sklepu rowerowego, zdejmą ci za free.

• Mod Team
Napisano

Na koronie amortyzatora pod bieżnia powinne być dwa wgłębienia. Wkładasz w jedno śrubokręt, stukasz młotkiem żeby bieżnia trochę poszła w górę, potem drugie wgłębienie, i tak na przemian aż całkiem zejdzie.

Napisano

Udało się, dzięki za pomoc ;) Możecie mi jeszcze mniej więcej wytłumaczyć jak wygląda montaż sterów zintegrowanych?

Najpierw jak rozumiem trzeba założyć tę bieżnię na koronę, włożyć miski do ramy no a później uszczelkę (tzn to coś co na zdjęciu wyżej jest całkowicie po lewej) i tyle? Na dole nie ma żadnych uszczelek?

http://www.trybik.pl/photo/1135.jpg tu widzę jeszcze jakieś podkładki..

Napisano

Ja składałem tak (od dołu) bieżnia>wianek z kulkami>miska>miska>wianek z kulkami>uszczelka. Uszczelek na dole nie miałem żadnych.

• Mod Team
Napisano

Jakie i ile dokładnie elementów będzie zależy od sterów (jakie łożyska). Bieżnię musisz nabić, sama nie wejdzie. Najlepiej jakąś rurą i z góry postukać, albo dać na serwis, tam maja specjalny przyrząd do tego.

Napisano

Co do nabijania bieżni, jeśli chcesz to zrobić sam polecam zakupić w sklepie rurkę PVC za kilka złotych. Wtedy nie uszkodzisz samej bieżni i równomiernie ją nabijesz.

Napisano

A może zamiast rury po prostu podkładką dystansową nabijać (tzn młotkiem tłuc w podkładkę)? Wolałbym czegokolwiek uniknąć w serwisie. Zaopatrzyłem się już w wiele narzędzi i chciałbym już nigdy do serwisu nie zawitać :teehee:

Napisano

na razie nie mam. Zamierzam kupić. Wcześniej miałem półzintegrowane (miski (chyba tak to się nazywa) były nabijane na ramę i dopiero do środka te łożyska się wkładało). Teraz mam zintegrowane czyli miskami jest już wyfrezowana część ramy a wkłada się od razu łożyska. Dlatego pytam czy jakieś inne części jeszcze są w zintegrowanych (tzn czy czymś się różnią od półzintegrowanych oprócz tych misek)?

Napisano

jeśli masz mieć łożyska maszynowe to są inne bieżnie i musisz wymienić tak jak już wyżej było napisane bo łożyska to wiadomo że będą nowe a sam kapsel od sterów( ten z napisem) nie musi być ten co dostaniesz może być stary zależy jaki ci bardziej się podoba oczywiście jeśli oba są pod tą samą średnice sterówki jak i sterów

Napisano

W Hexagonie są stery KLASYCZNE. W Levelu stery są PÓŁZINTEGROWANE na 100%, kiedyś chciałem kupic tą ramę i się pytałem.

A w hexagonie nie miałem klasycznych tylko A-Head... Cane Creek VP-A71.

Wiesz zintegrowane i półzintegrowane też są a-head, większość je tak nazywa.

Tu potwierdzenie, że w Levelu są stery półzintegrowane http://www.forumrowerowe.org/topic/52718-ht-kross-a2/page__st__60 post numer 72...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...