jokeros44 Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 Kupiłem ostatnio używane koła Crank Brothers Cobalt. Ale mam problem z wymianą w piastach tych elementów: Których to nazwy nawet nie znam ale wiem, że po iluś tam km. trzeba je wymienić. Jeśli ktoś posiada jakąś instrukcję albo może po prostu napisać co i jak wymienić, to byłbym bardzo wdzięczny jeśli się ze mną podzieli takimi informacjami Zaznaczam, że w dokumentacji, którą dostałem, a także w tej znalezionej na stronach CB lub 7anna nic o tym nie ma
sivydym Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 Hmm a w którym miejscu te 3 podkładki się znajdują - bo u mnie coś podobnego zakłada sie na bębenek - służą jako podkładki dystansowe kaseta/czoło piasty.
miskov17 Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 Napisz do 7anna, w Polsce te koła są rzadkością więc jest mało prawdopodobne, aby ktoś się orientował czemu służą te podkładki
cichy66 Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 Tu jest instrukcja http://www.crankbrothers.com/suport/product_documentation/instructions_cobalt_wheel.pdf to chyba dotyczy tego samego problemu http://www.rotorburn.com/forums/showthread.php?202477-Crank-Brothers-Cobalt-Wheels-XT-sprocket-set-problem jest to prawdopodobnie dystans pomiędzy kasetą a bębenkiem
sivydym Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 E tam rzadkością - jest nas już minimum dwóch a wg. mnie to są te podkładki:
jokeros44 Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Napisano 28 Grudnia 2010 No właśnie na początku myślałem, że skoro są 4 sztuki, to pewnie na 2 strony, 2 piast. Ale średnica podkładek jest większa niż średnica całej piasty przedniej, więc chodzi tylko o tył. Tak jak pisałem w pierwszym poście, w instrukcji nic nie ma, przynajmniej dla mnie... Zadzwonię do 7anna jutro, ale myślałem, że ktoś już to wymieniał i wie co i jak. to chyba dotyczy tego samego problemuhttp://www.rotorburn...ket-set-problem jest to prawdopodobnie dystans pomiędzy kasetą a bębenkiem Z uwagi na bardzo małą szerokość "podkładki"- nie sądzę, ale na 100% nie wiem E tam rzadkością - jest nas już minimum dwóch a wg. mnie to są te podkładki: To niebieskie tak ? Sam ściągałeś bębenek ? Nie było problemu ?
sivydym Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 To "niebieskie" jest w ilości 3 i to chyba to - no innych niebieskich podkładek na razie nie zauważyłem . Ciągniesz za bębenek i po kłopocie - pamietaj tylko żeby dobrze założyć czarną uszczelkę - to bardzo ważne.
jokeros44 Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Napisano 29 Grudnia 2010 To "niebieskie" jest w ilości 3 i to chyba to - no innych niebieskich podkładek na razie nie zauważyłem . Ciągniesz za bębenek i po kłopocie - pamietaj tylko żeby dobrze założyć czarną uszczelkę - to bardzo ważne. To są bebechy po ściągnięciu bębenka: ... i niestety to nie jest to, o co mi chodziło, to niebieskie to po prostu łożysko, a "podkładki", które mam na wymianę są bardzo cienkie i giętkie i co najgorsze- nigdzie nie pasują Jutro dzwonię do 7anna, mam nadzieję, że czegoś się dowiem
sivydym Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Szczerze mówiąc to juz nie wiem o co Ci chodziło Jeśli Twoje podkładki - równie cienkie co moje - nie pasują wewnątrz to po prostu załóż je na bębenek i zrób zdjęcie - na 99% będzie wygladac identycznie ja to moje które załączyłem. Jeśli nie pasują i tu to znaczy że nie są od zestawu Innej możliwości nie ma - jak sam zauważyłeś środek wyglada trochę inaczej. Co do serwisu - wyczyścić i może lekko naoliwić zapadki - tu są dwie szkoły - jedni smarują inni nie. Czy na jednym ze zdjęć widać jakby lekko przytarte zęby ?
hubertkajak Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 jokeros44 parę miesięcy już używasz te kółeczka możesz wyrazić jakąś opinie o nich bo rozważam właśnie kupno czegoś mocnego i oryginalnego napisz jak się sprawują i coś a propo serwisowania. dzięki.
sivydym Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Może jokeros ma inne zadanie ale i ja coś o nich moge już napisać po przejechaniu kilkuset km. Sztywne, lekkie, łatwo się zalewają, jednak dobrze uszczelnione, dzwonek można od razu wyrzucic do kosza - słychać zapadki z dużej odległości ( dt240 to pikuś przy nich ). Co do serwisu - 2011 ma inny bebenek, Kilka osób na mtbr zajechało piastę - cóz to "ameryka" właśnie, ja na razie na swoją nie narzekam i jak padnie to kupie nowy bebenek w 7anna ( chociaż na wielką wodą stary wymieniaja na nowy bez gadania ). I ostatnie - rower zupełnie inaczej na nich wygląda, lanserskie złote piasty jak u nowobogackiego ruska W sumie polecam ale nie za 3k bo to już lekka przesada tyle wydać na 2 kółka...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.