Earl Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Witam, znalazłem w garażu kasetę i chciałbym wiedzieć co to za model i ewentualnie który rok produkcji oraz stan zużycia kasety. Na lockringu jest napisane tylko "Shimano" i "Interactive Glide". Zdjęcia : http://picasaweb.google.com/115515480290371411206/AlbumBezTytuU# Jeśli to coś da to kaseta ma 7 przełożeń. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Nie wiem co to za model, ale kaseta chyba nówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Heh, nówka to na pewno nie jest. Chciałbym dodać że stopniowanie to 32-11 jeśli to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 1-5 jeszcze bardzo dużo przejadą. 6 i 7 już troszkę przytatre Możliwe, że kasetka ze względu na swoją wiekowość, jest wykonana z dobrych materiałów i będziesz się nią długo cieszył. Coś w tym jest, że nasze kosmiczne nówki napędy można zajechać w rok, a jakieś vigry z piszczącym łańcuchem jeździ 20 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Sprawdziłem i : CS-IG50 11, 13, 15, 18, 21, 24, 30 7 STX/Alivio (źródło http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php) Prawie wszystko się zgadza, tylko ostatnia zębatka jest 32 a nie 30. Z tego wynika że jest to albo STX albo Alivio. Raczej alivio, przypomniałem sobie, że kiedyś kupiłem od kumpla tą kasetę położyłem i przeleżała do dziś a niedawno kupiłem lewą klamkomanetkę ST-MC10 i przerzutkę tylną RD-MC10. Z tego wynika że cały rower był na tym starym alivio. Doczytałem się też że prawdopodobnie przerzutka, kaseta i manetka są z roku 1994. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Możesz zajrzeć jeszcze na Wikipedię Sporo informacji, odczytasz wszystko na temat swojej kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeridaSub20 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Stary zobacz przełożenia piąte i szóste, praktycznie nie mają trybów:)Na twoim miejscu zamówiłbym na allegro albo sam bym sie pofatygował po nową kasete. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Witam Mam pytanie odnośnie dwóch kaset XT. Pytania w zasadzie by nie było, gdyby nie okazyjna cena, za którą nabyłem tą nową. A więc tak: To jest NOWA kaseta, a to STARA kaseta. Obie kasety mają stopniowanie 11-32. Ostatnia zębatka tj. 32z jest inaczej mocowana do pająka. Czy te mocowanie w nowej kasecie wydaje Wam się sztywniejsze ?? Ja właśnie odnoszę takie wrażenie, aczkolwiek z drugiej strony może coś jest nie tak, może to nie XT ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 W nowym wydaniu zębatka jest podparta na większej części obwodu, także jestem za nową i mam taką samą Poza tym ostatnia zębatka opiera się tu na dwóch nitach na ramię, zamiast na jednym. Jednak jak bym miał okazję, to starą też bym jeździł, bo w praktyce nie ma różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 No i mam nadzieje, że przez tą większą powierzchnie podparcia, kaseta na przełożeniu 32 jest sztywniejsza niż poprzednia. Wizualnie natomiast, poprzednia wersja mi się bardziej podobała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ta kaseta 7 biegowa wygląda na lekką. Jak masz możliwość to zważ ją. Sory za OT. P.S. Ładny stan tej kasetki jedynie mniejsze zębatki przytarte trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 No więc zważyłem (waga jest dosyć stara i wynik nie jest dokładny tak jak na wadze elektrycznej, przykro mi ) ta kaseta waży coś koło 200-240 gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.