Skocz do zawartości

[Kaseta] Shimano - jaki to model

Earl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, znalazłem w garażu kasetę i chciałbym wiedzieć co to za model i ewentualnie który rok produkcji oraz stan zużycia kasety. Na lockringu jest napisane tylko "Shimano" i "Interactive Glide". Zdjęcia : http://picasaweb.google.com/115515480290371411206/AlbumBezTytuU#

Jeśli to coś da to kaseta ma 7 przełożeń.

Pozdro ;)

1-5 jeszcze bardzo dużo przejadą. 6 i 7 już troszkę przytatre Możliwe, że kasetka ze względu na swoją wiekowość, jest wykonana z dobrych materiałów i będziesz się nią długo cieszył. Coś w tym jest, że nasze kosmiczne nówki napędy można zajechać w rok, a jakieś vigry z piszczącym łańcuchem jeździ 20 lat :thumbsup:

Sprawdziłem i :

CS-IG50 11, 13, 15, 18, 21, 24, 30 7 STX/Alivio

(źródło http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php)

Prawie wszystko się zgadza, tylko ostatnia zębatka jest 32 a nie 30. Z tego wynika że jest to albo STX albo Alivio.

Raczej alivio, przypomniałem sobie, że kiedyś kupiłem od kumpla tą kasetę położyłem i przeleżała do dziś a niedawno kupiłem lewą klamkomanetkę ST-MC10 i przerzutkę tylną RD-MC10. Z tego wynika że cały rower był na tym starym alivio.

Doczytałem się też że prawdopodobnie przerzutka, kaseta i manetka są z roku 1994.

Witam

Mam pytanie odnośnie dwóch kaset XT. Pytania w zasadzie by nie było, gdyby nie okazyjna cena, za którą nabyłem tą nową.

A więc tak:

To jest NOWA kaseta, a to STARA kaseta.

Obie kasety mają stopniowanie 11-32. Ostatnia zębatka tj. 32z jest inaczej mocowana do pająka.

Czy te mocowanie w nowej kasecie wydaje Wam się sztywniejsze ?? Ja właśnie odnoszę takie wrażenie, aczkolwiek z drugiej strony może coś jest nie tak, może to nie XT ??

W nowym wydaniu zębatka jest podparta na większej części obwodu, także jestem za nową i mam taką samą :thumbsup: Poza tym ostatnia zębatka opiera się tu na dwóch nitach na ramię, zamiast na jednym.

Jednak jak bym miał okazję, to starą też bym jeździł, bo w praktyce nie ma różnicy :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...