Skocz do zawartości

[Rama] Giant ATX Pro

tomecz9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad wymianą ramy na nową. Przypadła mi do gustu rama Giant'a ATX PRO ale to tylko z wyglądu. Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych recenzji, opinii itp. Czy ktoś może mi coś o niej więcej powiedzieć?

Trudno jest mi określić jakim stylem jeżdżę: lekkie XC, jazda po lasach i górach tak więc rama powinna być uniwersalna.

Dodam, że tą ramę można dostać w dobrej cenie na ebay.pl

Napisano

fajne malowanie, wygląda jak stare xtc (nie malowanie tylko bryła) więc pewnie fajnie będzie się jeździć, jak bym jeszcze sprawdził kąty na stronie producenta i bym brał, jeszce by trzeba dopytać czy piwoty wykręcane jeżeli planujesz tarcze,

Napisano
  W dniu 27.12.2010 o 21:30, senjiro napisał:

przypuszczam że to jest stare xtc. tylko w innym malowaniu i inaczej się nazywa :icon_mrgreen:

kiedyś miałem rainiera geometria xtc inne malowanie, do tej pory mam tą ramę i złożony drugi rower, jak dla mnie super rama nie zamierzam sprzedawać, a kiedyś kiedyś miałem starego ATX też był super sprzęt więc 2x polecam

Napisano
  W dniu 28.12.2010 o 00:57, Schwefel napisał:

Szczerze wątpię czy ta rama ma geometrię XTC. To jest po prostu entry level na rynek chiński, coś jak u nas Rainier, Terrago.

http://www.giant.com...790/6813/42647/

i tu sie mylisz wrzucając rainiera terrago czy youkona do jednego worka, wystarczy spojrzeć na długość rury sterowej aby stwierdzić że to różne rowery i ten ATX ma tak samo,

Napisano
  W dniu 28.12.2010 o 17:15, Schwefel napisał:

Po długości rury sterowej jesteś w stanie określić geometrię? Normalnie forumowa wróżka :confused:

Wróżka to bardziej do Ciebie pasuje :) jak twierdzisz że terrrago i rainier to to samo,

nie pisałem nic o kątach i geometri a tylko że jest różna długość rury sterowej i to wskazuje że to nie te same ramy,

Schwefel co wniosłeś do tematu jedynie stwierdzenie że to jakiś entry level na rynek chiński, ale pewnie znasz rynek chiński i wiesz o czym piszesz.

mi dalej ta rama wygląda na stare XTC,

Napisano

peace Schwefel, czytanie ze zrozumieniem mógłbym też Tobie polecić,

wracając do tematu może ktoś znajdzie kąty tego ATX a, ale coś mi się wydaje że go Gaint a będzie trzeba napisać,

Napisano

Różnice mogę podać z moich rowerów(XTC 2007 Aluxx oraz ATX 2010 Aluxx)przy tych samych rozmiarach"M"

1-górna rura w XTC krótsza względem ATX o 5mm

2-rozstaw kół(mierzony od środków zacisków XTC krótszy o 5mm[lecz ten parametr nie jest adekwatny gdyż mam dwa różne amory Fox i Suntour gdzie w drugim mocowanie koła względem osi amora przesunięte jest o 5mm dalej niż w Fox-ie

3-kąt główki ramy względem podłoża mierzony kątomierzem elektronicznym 72 stopnie w XTC i ATX - tylko znowu inny amor inna felga inna opona- co może wpływać na zakłamanie kątowe

4-XTC ma o 5mm wyżej przyspawaną górną rurę do rury podsiodłowej względem suportu

5- górna rura w ATX ma przekrój okrągły a XTC trójkątny

6-ATX w okolicach łączenia górnej rury z rurą główki ma wzmocnienia

Wniosek taki że są to inne ramy-nie mam jak na razie rozeznania co do różnicy w jeździe,bo ATX to nowy nabytek przygotowywany na bardziej sprzyjające warunki

Napisano

Tylko w tym rzecz, że eMka eMce nierówna, bo u Gianta Mka może mieć od 18 do 19 cali.

XTC z 2007 roku ma parzystą numerację czyli M = 18"

Chiński XTC z 2009 roku na nieparzystą czyli M = 19"

ATX z 2009 roku ma też nieparzystą czyli M = 19"

Pomierz jeszcze rurę podsiodłową to będziemy mieli właściwe rozmiary ram.

Aha i kąty się nie zgadzają, bo XTC 2007 miał 71*. To jest już istotna zmiana geometrii.

G2.JPG

Napisano

U mnie ATX i XTC długość rury podsiodłowej mierzona od osi suportu 480mm(i znowu nie pasi do tabeli bo wychodzi z tego jakby była to rama carbonowa przy tej dlugości - a nie jest).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  W dniu 30.12.2010 o 23:05, cichy66 napisał:

U mnie ATX i XTC długość rury podsiodłowej mierzona od osi suportu 480mm(i znowu nie pasi do tabeli bo wychodzi z tego jakby była to rama carbonowa przy tej dlugości - a nie jest).

zależy który rok, bo stary atx był produkowany jak jeszcze xtc nie było, a i roczniki xtc mogą sie różnić, są spece od rynku chińskiego:) niech sie wypowiadają,

pozdrówko geometryczne<>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.