Skocz do zawartości

[ Piasty ] Wybór piasty XC do 100zł

Pebiszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Na nadchodzący sezon mam zamiar trochę zmodernizować swój rowerzyk. :D Tak jak już kiedyś pisałem, chcę zmienić swój napęd z siedmiu biegów, na aktualne już w większości rowerów dziewięć biegów. Dochodząc do wyboru piasty/bądź też całego koła nie wiem co mam zrobić. :) Otóż nie wiem czy opłaca mi się bardziej wymieniać piastę z tyłu, czy kupić całe koło/koła. W planie niskobudżetowym mam przeznaczone na piastę tylną około 100-120zł, natomiast jeśliby kupić całe koła np. http://allegro.pl/nowe-kola-piasty-slx-centerlock-mavic-xm317-sapim-i1370122823.html miałbym już podstawę do kupienia w gdzieś w okolicy maja tarczówek, które tak czy siak kiedyś kupię. Na koła mogę wydać 400zł.

Załóżmy, że kupuję piastę za 100zł. Koszt jej zaplecenia na moim kole Weinmann Discovery 26" to jakieś 50+ zł. Robi się z tego koszt już 150zł, a tak za 400 mam całe nowe koła, z pewnością lepsze od moich obecnych. Zastanawiam się nad tym już od jakiegoś czasu i ciężko mi się zdecydować.

Wtedy dalsze moje zakupy przesunęły by się czasowo, bo potrzebne mi do tego jeszcze łańcuch i kaseta dziewiątka. Warto pakować się w nowe koła? Na obecnych przejeździłem cały sezon i złego słowa no nie mogę powiedzieć, nie jestem jakimś super profesjonalistą i nie wybieram się na maratony, ale lubię pojeździć ostrzej po lesie. :)

Napisano

jeśli masz v-ki a chcesz tarcze to musiałbyś kupić koła i do tego i do tego.

a zmiana piasty wiąże się ze zmiana szprych. Te kółka z aukcji są naprawdę przyzwoite

Napisano

Tak właśnie myślałem, kupowanie reszty komponentów trochę mi się opóźni, ale w rezultacie będę miał lepsze części. Te koła spodobały mi się, Mavic to raz, a koszt to dwa. ;)

Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie. :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Oczywiście że NIE OPŁACA się składać kółek bo za samo zaplecenie policzą Ci w najlepszym przypadku 60zł za komplet. Zajrzyj sobie na komplety na bikestacji. Jedyny przypadek kiedy faktycznie opłaca się składać koła to jeśli w sklepie wywalczysz sobie darmowe zaplecenie w momencie kupna wszystkich komponentów (które pewnie będą droższe niż na necie):thumbsup:

Napisano

Sądzę, że w granicach 350-400zł można złożyć dobre kółka. Zerknij do tego tematu.

Składanie kół w moim przypadku nie ma nawet najmniejszego sensu, z takim budżetem mogę tylko kupić gotowy zestaw. :)

Na tej Bikestacji nie znalazłem nic ciekawego, jakoś drogo tam jest. Myślę, że te Mavic'i to były dobre, tanie i lekkie kółka. Jeszcze się zastanowię i spróbuję napisać do właściciela o ponowne wystawienie aukcji. ;)

Napisano

Całkiem fajne tylko czy gość z ceną troche nie przesadził?

A ile może +/- taki zestaw kosztować?

Całkiem mi się podobają, tylko że trochę przyciężkie. Szukam coś do XC, a nie do AM i enduro jak on tam napisał, chociaż z drugiej strony coś mi się nie chce wierzyć, że takie kółka spokojnie pojeżdżą AM, enduro. :)

Teraz przeszukiwałem Allegro, ustawiłem wyszukiwanie kompletu, do 500zł i nic tam za bardzo nie ma ciekawego. :)

http://allegro.pl/kola-mtb-alexrims-xclite-chosen-cn-spoke-2025g-i1395523486.html

Żeby to było pod tarcze, i za te pieniądze to wybrałbym ten zestaw. :)

Napisano

mając 500zł dołożyłbym 50zł i kupił takie coś, kółka nie do zajechania.

Specjalnie ustawiłem 500 w Allegro, żeby ewentualnie zobaczyć czy opyla mi się dokładać te 100zł, do wydania mam 400zł, maksymalnie 450zł. :)

Dawno nie byłem w Decathlonie a słyszałem, że są tam też ciekawe kółka i cenowo w miarę spoko.

Masz na myśli te kółka?

http://www.decathlon.com.pl/PL/para-ko-rr-8-1-disc-vtt-gmi-34922656/

Napisano

Kup crossride'y, olej tych co mowia ze sa ciezkie i za ta cene dostaniesz lepsze, zaloz je i zapomnij o tym, ze masz kola :) Mam je, chcialem je kiedys wymieniac na lzejsze, ale z nimi nie trzeba nic robic. Jezdze ostro, teraz mniej niz kiedys ale ani razu nie musialem ich centrowac i do piast zagladac. Jest to czesc w rowerze, z ktorej jestem najbardziej zadowolony. Sa bardzo sztywne i mocne.

Napisano

Dokładnie, ale chyba długo sie stały bo właśnie wróciłem z zimowych zakupów i juz ich nie było. Pozostaje Ci kupić polecane crossridy bo w tej cenie cudów z innymi nie ma co się spodziewać a i "firmowe" koła zawsze później łatwiej sprzedać:

http://allegro.pl/mavic-crossride-disc-czarne-nowe-i1401662107.html ( z wawy wiec i koszt wysylki odpada... )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...