Skocz do zawartości

[licznik] pomoc w wyborze

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Stoję przed zakupem licznika do rewerka :whistling: Za dużo od niego nie będę wymagał, lecz jest kilka funkcji, które musi posiadać:

*szybkość bieżąca

*szybkość max.

*szybkość średnia

*dystans wycieczki

*dystans całkowity

*czas wycieczki

Oczywiście inne funkcje może posiadać, lecz też bez przesady, jak np. licznik kalorii i inne zbędne duperele :wallbash:

Ostatnio nie stoję zbytnio przy kasie, więc na licznik chciałbym przeznaczyć 50, no może 60zł z przesyłką.

Pozdrawiam,

Bartek

:EDIT: Czy ktoś używał tego licznika ??? Jak się sprawuje ?

Napisano

Dzięki za wszelkie rady. Licznik na pewno przewodowy, bo w tej cenie bezprzewodowy, to bezsens :) Ta sigma 1009 całkiem fajna i chyba się na nią skuszę jak na razie :)

:EDIT: Znalazłem za 5 zł więcej Sigme 1109 tu

I mam pytanie: Czym ona się różni od swojej poprzedniczki 1009 ??? Coś poza wyglądem ?? ;>

Napisano

Też stoje przed wyborem licznika i tez za kwotę max 60zł. Nie potrzebuje miliona funkcji, wole mieć podstawowe, ale dobrze działające czyli zegarek, prędkość, prędkość średnia jakiś dystans itp. Podstawy z podstaw. Większość poleca sigmy i chyba się skuszę, chociaż i tam tyle tych funkcji mi nie potrzebnych. Wyżej polecaliście 1009 i tu moje pytanie. Czy oryginalny magnes da rade zamontować na płaską szprychę czy będe musiał dokupić specjalny? Nigdy, ale to nigdy nie miałem licznika i nie miałem z nimi styczności a na rowerze trochę jeżdżę.

I ponawiam pytanie kolegi wyżej:

Czym różni się sigma 1009 od 1109

Napisano

czujnik da się zamontować na płaską ale przy samej obręczy tam gdzie nie jest płaska:P albo kupić inny bo to można na forum za grosze dostać fakt nie tak zgrabny ale na płaskie a nie wiem czy do tej sigmy nie jest dodawany nowszy model magnesu który daje się zamontować na płaskich wiem że w wyższym modelu: 2209 już jest magnes na płaskie.

a co do różnic między modelami to 1009 jest nowszą wersją 1109 o ile dobrze pamiętam a przynajmniej tak wynika z opcji oferowanych

Napisano

netta1987 Nie czujnik tylko magnes, bo czujnik montuje się na goleni (goleniu?).

a co do różnic między modelami to 1009 jest nowszą wersją 1109 o ile dobrze pamiętam a przynajmniej tak wynika z opcji oferowanych

Co mam rozumieć przez pojęcie "opcje oferowane" ??? To, że jest nowszą wersją, to akurat widać po numerze :D

Napisano

BC 1106 a nie 1109 ;)

I akurat model 1106 był przed modelem 1009.

Jak nie jesteście pewni to nie piszcie i nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

P.S. Mija sigma 1609 sts cad ma magnes na płaskie szprychy

Napisano

Wez przeczytaj cos 5 razy zanim napiszesz, bo tylko forum zasmiecasz.

1106 starsza wersja

1009 nowsza wersja

1106 ma wiecej funkcji.

Napisano

Jeżeli wyjaśniło się która wersja starsza a która nowsza, to czy są jakieś różnice? oprócz tego że starsza 1106 ma więcej funkcji i 1009 ma poprawiony wygląd (moim zdaniem lepiej wygląda). Ceny obu tych modeli są takie same, więc którą wybrać? Czy są to tylko modele różniące sie od siebie szczegółami i oba są dobre, niezawodne.

Napisano

To samo tylko w innych obudowach.

Mialem obie w uzytkowaniu. Te nowe sigmy maja jeden przycisk wiecej. Sluzy on do wyswietlania wartosci calkowitych i godziny, natomiast pod drugim mamy dane aktualnej wycieczki. W 1106 mamy wszystkie te rzeczy pod jednym klawiszem. Natomiast dane calkowite wyswietlane sa tylko w czasie postoju.

Jezeli chcesz miec mozliwosc podlaczenia dwoch rowerow bierz 1106.

Wazna rzecza jest rowniez to, ze 1106 pokazuje wartosci predkosci co 0,5 co jest wedlug mnie duzo bardziej czytelne. Natomiast 1009 pokazuje co 0.1co mnie osobiscie drazni. Do tego "dwojka" wyglada dla mnie bardzo dziwnie.

Ja osobiscie chyba wybralbym 1106 black edition ^^

Ale sie rozpisalem. Mam nadzieje, ze pomoglem : ))

Pozdrawiam

Ubotek

Napisano

ja też bym wybrał którąś sigmę, ale z tymi funkcjami wybrał bym na kabelek, czasem radiówka lubi sie pogubić, niestety modele jak 2006 nie są oferowane na kabelek więc się męcze, mimo wymiany bateri co rok czasem lubi zgubić sygnał za to ilość funkcji to rekompensuje,

Napisano

Nieco poza tematem, ale skoro mowa o sigmie. Mam 1606L i parę dni temu przestał działać przycik, a jakże, od resetu. Napisałem do Sigmy DE a oni kazali przysłać. Nie wiem co z tego będzie, ale sigma jest jeszcze relatywnie tania a wsparcie produktowe mają naprawdę imponujące. Dla zasady przeglądałem oferty innych producentów i jednakże nadal skłaniałbym sie ku sigmie.

Jeżeli chodzi o prosty licznik to to jest rozwiązanie http://allegro.pl/rewelacyjny-licznik-sigma-sport-targa-i1348089622.html Model jest pancerny i gdyby nie to, ze kiedyś taki straciłem to zapewne używałbym go dnia dzisiejszego :)

Napisano

Dzięki Ubotek. W takim razie te obie sigmy to jedno to samo w troszku innej obudowie. Jakiś poważnych różnic nie posiadają. W takim razie na którąś się zdecyduje.

Napisano

Jak chcesz to kolega sprzedaje w bardzo dobrym stanie 1009 w dziale sprzedam.

P.S. Napisz jak cos kupisz

Pozdrawiam

Ubotek

Napisano

Dzięki za wyjaśnienia :blush: Pomieszało mi się wszystko z tą numeracją :D:D Sądziłem, że jak większy numer to będzie nowsza :thanks: Ale w takim razie wezmę chyba 1009, a skłoniło mnie do tego posiadanie dwóch przycisków, co ułatwi i przyspieszy nawigację po funkcjach ;)

Napisano

W Twoim przedziale cenowym zapewne będziesz brał na kablu, więc różnice pomiędzy tymi licznikami są raczej tylko kosmetyczne. Chociaż mi osobiście wygodniej użytkuje się wersję 1009 (jeżeli chodzi o przyciski). Inaczej sprawa się ma, jeżeli chodzi o bezprzewodowe - wtedy tylko i wyłącznie nowszy licznik w standardzie STS.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...