Tom3k88 Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 Witam. Pod koniec sezonu, po 8 latach pracy umarła moja Sigma, więc mam pretekst do zmiany na lepszy model. Chciałbym trochę bardziej na poważnie podchodzić do wypadów, dlatego szukam czegoś co pozwoli mi obserwować kadencję oraz tętno. Jako dopełnienia zestawu używam Nokii 5230 ze SportsTracker. Jedyny licznik jak znalazłem w okolicach ceny jaką jestem w stanie przeznaczyć to Sigma BC1909. Kiedyś nie miałbym wątpliwości, ale teraz dużo słyszy się o kiepskiej trwałości produktów Sigmy, więc chciałbym zapytać, czy ktoś znalazł jakąś ciekawą alternatywę dla tego licznika. Na allegro oprócz tego licznika, pomiar CAD/HR oferują tylko urządzenia Gramina. Nie powiem, że bym nie chciał, ale nie będę woził na kierownicy sprzętu wartości mojego roweru. Z góry dziękuję za pomoc.
miskov17 Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 http://allegro.pl/licznik-rowerowy-ciclosport-4-2-hr-pulsometr-wyprz-i1373355798.html + http://www.ampbike.pl/marka/20,CICLOSPORT/14218,Nadajnik_kadencji_CM_4_2__CM_4_3A_z_magnesem.aspx Mam ten licznik ale bez kadencji, całkiem dobrze się spisuje. Czasami zdarzy mu się zaciąć, albo pokazać nieprawidłową prędkość ale są to typowe problemy praktycznie każdego bezprzewodowego licznika. Jest jeszcze Polar http://allegro.pl/licznik-z-pulsometrem-polar-cs200-kadencja-cs-200-i1370272701.html ale to inna klasa cenowo-jakościowa
Tom3k88 Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Napisano 26 Grudnia 2010 CICLOSPORT, może i jest 20zł tańszy, ale wygląda strasznie tandetnie. Polar klasa, warto by było kupić używany?
miskov17 Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 Czy tandetnie? Kwestia gustu. Jeśli jest w dobrym stanie i ma gwarancję, raczej nie ma co się zastanawiać.
Tom3k88 Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Napisano 26 Grudnia 2010 Bardziej chodzi mi o wykonanie, przyciski nie sprawiają wrażenia trwałych i solidnych. Ile czasu go używasz?
ukaniex Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 Posiadam model 1909, więc jeśli byś życzył to mogę zrobić zdjęcia. Sent from my HTC Magic using Tapatalk
miskov17 Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 Używam go półtora roku, przyciski nie sprawiają problemu. Wykonanie jest całkiem niezłe, obudowa jest solidna, nie raz spadł czy też zaznał kąpieli błotnych Poprzednio miałem Sigmę 1606, gdzieś na zjeździe sobie poleciała w siną dal i już jej nie znalazłem.
Tom3k88 Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Napisano 26 Grudnia 2010 Posiadam model 1909, więc jeśli byś życzył to mogę zrobić zdjęcia. Miło by było :-) Ile czasu go używasz? Sprawia jakieś niespodzianki?
ukaniex Napisano 26 Grudnia 2010 Napisano 26 Grudnia 2010 Chętnie bym odpowiedział na pytanie Tomku ale niestety nie był jeszcze używany, czeka do wiosny (była okazja więc brałem). Wiele się nie dowiesz z tych zdjęć o użyteczności licznika jednakże jakiś pogląd na temat jakości będziesz miał: Patent którego w starszych/niższych modelach nie ma (licznik, czujnik kadencji, czujnik przedniego koła, pulsometr) Front licznika (chyba nie muszę tłumaczyć skąd okazyjna cena po jakiej nabyłem licznik jednak jest nowy i nawet z gwarancją): Góra/dół oraz boki (chrom może być festyniarski i dość kontrowersyjny jednakże nie jest go za dużo, przyciski są gumowane): Tak to się prezentuje po wyjęciu z pudełka: Wewnątrz poza tym znajdziemy pasek do czujnika pulsometru, magnes do czujnika kadencji/prędkości, instrukcję obsługi, instrukcję montażu licznika i baterii, zipp'y do montażu czujników, kluczyk, baterie. Podświetlenie w ciemności:
Tom3k88 Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Napisano 27 Grudnia 2010 Dzięki wielkie. Wygląda całkiem w porządku, zwłaszcza podświetlenie. Nie spodziewałem się, że będzie aż tak wyraźne. Przymierzałeś pulsometr? Wygodny czy nie bardzo?
ukaniex Napisano 27 Grudnia 2010 Napisano 27 Grudnia 2010 Przymierzałem i owszem, w warunkach domowych zdawał się być wygodny, czujnik od strony wewnętrznej jest dobrze wyprofilowany. Sent from my HTC Magic using Tapatalk
Tom3k88 Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Robiłeś już może jakieś testy terenowe?
ukaniex Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Ze sprzętem przejechalem tyle co w tym tygodniu.140km. Pulsometr nie jest bardzo rozbudowany. Ale tak jak kadencja działa dobrze. Licznik nie traci łączności ani się nie wiesza aczkolwiek wszystko przed nim. Czujnik temperatury działa mniej więcej dobrze, raczej warto przed wyjściem posłuchać Kreta niż wierzyć ślepo pomiarom. Co do samego licznika jest wystarczająco sowicie obdarowany przez producenta. Dosc.intuicyjnie się to cudo obsługuje. Na chwilę obecna polecam. W przyszłym tygodniu będę miał nowy pulsometr więc zrobię male porównanie. Sent from my HTC Magic using Tapatalk
Tom3k88 Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Napisano 14 Kwietnia 2011 No właśnie się teraz zastanawiam czy nie kupić jednak osobno licznika z kadencją, a pulsometr kiedy indziej. Kusi trochę pulsometr Polara do Nokii, działaby sobie z Nokią 5230 i SportsTrackerem, przynajmniej miałbym wszystkie dane zapisane z treningu. Kojarzy może ktoś dobry licznik z pomiarem kadencji?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.