Skocz do zawartości

[Rama XC/MTB] Accent El Nino czy El Norte?

Jogurcik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich po raz kolejny. Szukam ramy, w rozmiarze 19'' do lekkiego XC, MTB, czasem dłuższej jazdy po płaskim. Moją uwagę przykuła Accent El Nino, i byłem już na nią w pełni zdecydowany, ale szukając o niej więcej informacji, znalazłem (chyba nawet bliźniaczą) ramę tego samego producenta - El Norte. Niestety ciężko było mi znaleźć o niej więcej informacji, ale względem El Nino ma bardziej popularną średnicę rury podsiodłowej, i (moim zdaniem) minimalnie atrakcyjniejszy wygląd. Waga obu ram (wg. informacji producenta) jest taka sama, rodzaj alu też, zastanawia mnie tylko niższa względem El Nino cena....ma ktoś jakieś doświadczenia z El Norte? Bo że El Nino jest świetna to wiem :P Tylko że z tego co się orientuję ciężko znaleźć sztycę/podładkę redukcyjną 31,2 (El Nino) , a pod 27,2 (El Norte) jest bardzo szeroki wybór. Z góry dziękuję za wszystkiego opinie :)

• Mod Team
Napisano

El Nino powinna być sztywniejsza od El Norte, ze względu na sposób wykonania ramy.

El Nino to hydroformowane aluminium, o El Norte nic podobnego nie piszą, więc zapewne są tam zastosowane jedne z prostszych rur.

Czy El Norte jest ładniejsza to już kwestia gustu, mnie bardziej podchodzi malowanie El Nino, w El Norte nie podobają mi się wygięte tylne widełki, które kończą się powyżej górnej rury.

Jeśli chodzi o sztycę w El Nino to w rzeczywistości jest tam 31.4 mm, co jest sprawdzoną informacją.

Kilka osób z forum nie było nawet świadomych tego, że mają sztyce 31.4 a nie 31.2 jak podaje producent.

Oczywiście 31.2 również pasuje, ale 31.4 wchodzi idealnie, nie ma żadnego luzu.

A wybór sztyc 31.4 jest już większy.

Taka sztyca ma jeszcze jeden plus - jest sztywniej.

Napisano

Z tego co wiem, w el nino nie ma przelotek do np, hamulców hydraulicznych. Czyli musisz przypinać zipami.

mozesz jeszcze pomyśleć o accent TORMENTA jest tak między el norte a el nino

• Mod Team
Napisano

Szczerze mówiąc osobie która nie jeździła na obu ramach ciężko jest coś stwierdzić.

Powiem tak, jeśli miałbym na tyle kasy, żeby kupić El Nino to dołożyłbym.

120 zł różnicy to przy takich kwotach jednak niemało, ale uważam że warto jeśli masz używać tej ramy przez kilka lat do ambitniejszej jazdy.

Napisano

No dokładnie ja mam coś takiego na ramie pod hydraulika i jest ok.

Jasne że jest ok, ale to przecież równie dobrze można kupić ramę bez wymiennego haka.. przecież kiedyś takie były i też było ok. Ale skoro już wydawać pieniążki to chyba lepiej mieć coś w standardzie.

Mi akurat el nino nie pasuje, niby ma wszystko ok, ale jednak trochę nie haloo... Autorze pomyśl nad Tormentą, na El Norte też nie słyszałem żeby ktoś narzekał, a przecież parę osób złożyło rowery na tej ramie. Tu na forum nawet. Biała komuś pękła, wymienili ją bez problemów. Co prawda na inny kolor ale to była decyzja użytkownika bo musiał by chyba długo czekać na białą. Gdzieś w prezentacji rowerów jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...