Skocz do zawartości

[trenazer]tacx satori

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

wszedlem w posiadanie tacxa satori, wsadzilem dedykowana opone tej samej firmy 622x23 i...juz na najmniejszym oporze 1/10 sprzet huczy, jakby mial wystartowac zaraz jakis odrzutowiec...mp3 na uszach musi leciec...glosniej, niz w starych autobusach komunikacji miejskiej, zeby odizolowac sie od niechcianego halasu i co gorsza...wibracje przenikaja cale moje cialo...i odwlok i rece - czyzbym trafil na wadliwy sprzet, w ktorym np cos jest zle osadzone i poteguje owe doznania?

A. Wyczysc rolke, jak sie zabrudzi to wibracje bywaja spore.

B. Dywanik pod trenazer, nie stawiaj go bezposrednio na podlodze.

C. Mocno napompuj opone.

Wiecej grzechow nie pamietam :). Cos tam halasowac bedzie zawsze, ale dzwiek nie powinien byc przerazajacy :P. 90% halasu generuje styk rolki z opona, wiec na tym sie skup. Byc moze opona jest nowa i ma jakies nadlewki na czole?

A. Wyczysc rolke, jak sie zabrudzi to wibracje bywaja spore.

Masz na myśli tylko wyczyszczenie jej powierzchni z ewentualnych śladów opony?

mam już trzy lata tego tacxa i zawsze myślałem, że taki jego urok, że buczy jak niesprawny odkurzacz.

Podstawowe pytanie, czy miałeś do czynienia wcześniej z jakimkolwiek trenażerem? Bo wygląda to na typową reakcję osoby, która nigdy nie jeździła na takim sprzęcie. Mówię to nie żeby Cię obrazić tylko uzmysłowić, że to jest głośny sprzęt.

Już trochę na nim przehulałem i praktycznie nie używam najlżejszych biegów bo generują hałas, a przecież można to samo osiągnąć wrzucając 5 na trenażerze i jakiś lżejszy bieg na korbie/kasecie.

Klosiu, dobry trop z tym syfem na rolce, ale...wyczyscilem ja, pokrecilem kontrolnie 1min i znowu tyle samo (sporo) gumy...wezme jakis drobny papier scierny i wytre ten srodkowy wezyk luznej gumy, powinno byc lepiej

jak mocny docisk jest optymalny? co do cisnienia - 6 barow jako, ze moja obrecz mtb ma wytrzymalosc do 8 przy 1"

Schwefel, w temacie trenazerow jestem zieloniutki, temu od razu zadalem pytanie, zeby nie probowac osiagnac czegos niewykonalnego, pierwszy raz dosiadlem taki sprzet i...nastawialem sie na halas, ale nie az taki :)hmh faktycznie...srednie przelozenie+wyzsze obciazenie na ukladzie oporowym = duzo mniejszy halas

dzieki chlopaki!

Nie polecam Ci zbyt mocno dokręcać rolki do opony - temperatura i docisk może Ci ją zniekształcić. Kiedyś dociskałem bardzo mocno do czasu aż zrobiła mi się na oponie buła i opona była do wyrzucenia. Zrób tak jak radzą Ci poprzednicy, ciśnienie 6-8atmosfer, niskie przełożenia i wysoki opór na trenażerze. Powinno być relatywnie cicho, ale cudów się nie spodziewaj. W ostatnim BB jak test trenażerów robili też kilka rad było jak wyciszyć wszystko :)

Ja mam stary model Tacxa, Excel. Ma on moduł z oporem elektromagnetycznym i metalową rolkę (nawet nie elastożel). Jeżdżę na szosie na zwykłej oponie i hałas, który mógłby uprzykrzać życie domownikom i sąsiadom pojawia się dopiero przy szybkości większej niż 50 km/h. Przy 80 km/h domownicy czują pod nogami wibracje mimo, że jeżdzę na dywanie. Ale przecież każdy trening można wykonać na obciążeniach/przełożeniach, które nie będą wymagały takiej szybkości kręcenia się koła.

Ergo - korzystanie z trenażera Tacx nie powinno się wg mnie wiązać z przenikającymi przez ciało wibracjami i hałasem przy niewielkich prędkościach. Stawiałbym jednak na jakąś wadę w module hamującym w Twoim Satori.

na szczescie chyba tak nie jest, problem mial miejsce na przelozeniu 3x9, najnizszym oporze i kadencji +100, przy 5-6 i sredniej twardosci przelozenia jest zdecydowanie lepiej

hehe, ja trzy lata tak jeżdżę że ustawiam 3x9 i reguluje opór manetką od trenażera, chyba wreszcie znalazłem źródło tego przenikliwego buczenia. Pora zmienić nawyki na lepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...