Skocz do zawartości

[manetki] Jaka długość chwytów do manetek Sram X-5 ?

wigry

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie po kilku jazdach przebiegła całkowita adaptacja i nie zmieniam przypadkowo biegów. W wyższych grupach jest to jeszcze lepiej zrobione, ale X5 też dobrze śmiga i ma mega prostą konstrukcję :P

Przed chwilą zmierzyłem suwmiarką i część, za którą można złapać ma 58mm.

Używam dociętych chwytów srama i ok. 55mm+SX5 wystarcza mojej rączce z lekkim zapasem. Tak więc z 60mm powinieneś być zadowolony :P

Konstrukcja gripshiftów wymaga trzymania ich podczas jazdy z prostego względu - hamulce. Już gdy mamy klamkę przy zwykłym gripie, trzymamy rękę prawie przy klamce, może kilka cm od niej, aby wygodnie hamować. 6cm dalej nie wchodzi w grę jak dla mnie, więc do tego zestawu krótkie gripy.

Nie mam klamek opuszczonych z powodu telewizorków w manetce :D:icon_wink: Po prostu taka pozyzja(klamki) jest dla mnie prawidłowa i ręka leży pod odpowiednim kątem. Na pewno klamki zupełnie poziomo w rowerze MTB nie mogą być ergonomicznym ustawieniem. Klamki ustawiasz w przybliżeniu tak, aby były równolegle do ramion. Jak będzie za mocno w górę, bądź w dół, to będą bolały nadgarstki. Przy ustawieniu zbyt nisko, będą łapy zjeżdżały z kiery. :icon_wink:

Oczywiście możesz dać klamki wyżej i wtedy telewizorki też. Pozdro. Ustawiasz tak, aby klamki były odpowiednio, a nad nimi dajesz telewizorki i tyle w temacie. Telewizorki nie wpływają na pozycję klamek :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...