Skocz do zawartości

[korba] SLX - jak to złożyć?

kubeq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki oto problem: przed chwilą doszła do mnie paczka z korbą slx (44t, 175mm) tyle, że rozłożona na części pierwsze. Ogólnie nie mam problemu ze złożeniem tego do kupy - problem tkwi w ty, że najmniejsza zębatka po przykręceniu przylega do średniej (cała, razem z zębami) i nie ma miejsca na łańcuch. Nie wiem czy wymagane są jakieś podkładki czy zrobiłem coś źle - proszę o pomoc.

Pozdrower

Środkowa koronka jest chyba dobrze założona a podkładek żadnych nie ma (nie było w komplecie).

O jakie podkładki konkretnie chodzi (numerek z linku powyżej ;) )?

Najmniejsza zębatka leży na tym dziwnym plastiku, który otacza środkową zębatkę.

Źle sprecyzowałem zdanie, po prostu w ogóle ich nie ma jakbyś zastanawiał się nad tym czy powinny być, mam przed sobą też teraz korbę slxa ale 48 i co mi nie pasuje na twoich zdjęciach to to, że śruba torx nie jest wkręcona do końca tulejki z gwintem wewnętrznym. Połączenie blat, a środkowa koronka. Wynikać to może z tego, że faktycznie masz źle zamontowany środkową koronkę.

Ten plastik to właśnie kompozytowo- stalowa zebatka :)

taki byłem ciekaw, że aż poszedłem sprawdzić. Pierwsza zębatka jest przykręcona bezpośrednio, tak samo ostatnia. Musisz mieć źle środkową założyć- spróbuj rozłożyć i jeszcze raz skręcić ;]

aż poszedłem do piwnicy po 32t. w poskręcanym LXie między 22t a wypustkami 32t ( obie Stronglighta ) jest ok 3mm przerwy.

jedyne co mi do głowy przychodzi to to że poprzedni właściciel poucinał mocowanie dla 22t. ja już wiele lat temu przestałem stosować najmniejszą zębatke a razem z nią pozbyłem się miejsca do jej montazu :)

Musisz mieć źle środkową założyć- spróbuj rozłożyć i jeszcze raz skręcić ;]

popatrz na wycięcia wspomagające zmiane biegów. są do wewnątrz czyli zębatka jest w dobrą strone

z tym, że po tej stronie, gdzie są te wpusty jest też plastik przez który najmniejsza zębatka nie dosięga pająka.

shimano_slx.jpg

za pierwszym razem montowałem zebatki wg tego zdjęcia z tym, że u mnie ta najmniejsza leży na średniej :)

Pewnie jeździ zimą i nie smaruję łańcucha po przyjeździe.

Co do korby nie mam pomysłów.

Bawiłem się jeszcze swoim slxem i faktycznie jak zamontujesz odwrotnie to przynajmniej u mnie druga koronka z małą koronką styka się, ale na Twoim zdjęciu zamontowana jest dobrze.

jeszcze jest kwestia przykręcenia zębatek w odpowiednim położeniu. Nie wiem jakie to może mieć znaczenie, zapewne przy zmianie biegów. Zazwyczaj na zębatce jest jakieś oznaczenie miejsca, które powinno być pod ramieniem korby.

http://download.bikeboard.pl/foto4/shimano_slx.jpg

tutaj widać ten nadlew na najmniejszej.

Z kolei na tym

http://img593.imageshack.us/img593/70/dsc00012dz.jpg

ta wypustka jest w złym miejscu względem ramienia korby, czyli źle zamontowana ;)

EDIT: na tym pierwszym zdjęciu jest również źle, ramię jest po drugiej stronie, zmyliło mnie to na pierwszym planie :)

EDIT2: może inaczej.. położenie zębatek względem ramienia nie ma większego znaczenia, ważne żeby względem siebie były odpowiednio przykręcone.

Panowie, już sobie poradziłem - przepraszam wszystkich za kłopot i moją głupotę, ale przykręciłem blat po złej stronie pająka :):D ale miałem śmiechawę jak to odkryłem, widocznie z pośpiechu i podekscytowania nową korbą się zagapiłem, jeszcze raz sorka ;)

No i Wesołych Świąt :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...