Skocz do zawartości

[plecak] jaki na rower

Ada93m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na przyszły sezon mam zamiar kupić sobie jakiś plecak rowerowy w którym ew. mógł bym wozić bukłak. Jakie plecaki możecie polecić :) Na co zwracać uwagę <_< Jakiej pojemności :)

Napisano

Musisz określić swoje wymagania oraz możliwości finansowe. Szukasz plecaka na krótkie jednodniowe wypady, czy na kilka dni? Jakie rzeczy planujesz ze sobą wozić? Na tej podstawie sam możesz określić jaką pojemność powinien mieć plecak.

Ja na całodzienne wypady mam taki:

http://www.travel.cristobal.pl/product-pol-2244-Plecak-rowerowy-Deuter-Race-X-Air.html

Nie jest tani, szczególnie, że trzeba doliczyć jeszcze koszt bukłaka, ale jest bardzo dobrze wykonany i wart każdej wydanej na niego złotówki. Spokojnie wejdzie do niego zapasowa dętka, klucze, coś do przegryzienia, cienka kurtka, oraz parę drobiazgów. Oprócz tego jest oczywiście miejsce na bukłak. To na co warto zwrócić uwagę to system wentylacji pleców. W tym Deuterze jest siatka, która opiera się na plecach dzięki czemu lepiej oddychają. Jeżeli jeździsz dużo w cięższych warunkach (błoto, deszcz), warto wybrać plecak, który będzie miał pokrowiec przeciwdeszczowy. Świetnie zabezpiecza przed błotem i masz z głowy czyszczenie plecaka.

Napisano

jeśli chodzi o uniwersalny maratony a czasem nawet wypad na dzień to polecam Zefal Abyss ma dobre wietrzenie bukłak jest izolowany termicznie co dużo ułatwia jazdę w zimę i w upalne dni. Zmieści się do niego trochę drobiazgów. A tylko radzę od razu wymienić ustnik bo oryginalny trochę kiepski i kapie ale ogólnie plecaczek jest dla mnie super

Napisano

...no i musisz określić ile pijesz.

Mój znajomy brał Camelbaka bo posiada możliwość zastosowania bukłaka 3L, dla mnie to stanowczo za dużo, mam 2L i nie leje więcej niż 1,5L.

A co do pojemności plecaka, to tez zależy od gdzie i jak długo jeździsz i co chcesz wozić.

Jeżeli nie są to długie samotne wycieczki to 10-13L-owy plecak starczy - uważam, że nie ma co wozić na plecach zbędnego balastu, plecak dla mnie musi być mały i wąski. Podczas całodniowych górskich wypadów i tak dzielimy się sprzętem a kurtkę można zawsze przypiąć paskami na zewnątrz

Napisano

Dzięki za liczne odpowiedzi i już mówię dokładniej o jaki plecak mi chodzi. Raczej na jedno dniowe wypady żeby mieć jakiś bukłak i najwyżej schować jakąś bułkę, pelerynę itp. Jeśli chodzi o fundusz, jak bym się zmieścił w 100 był bym zadowolony, ale jak się nie da to może skusze się na droższy.

Napisano

Nie polecę ci konkretnego modelu bo akurat nie jestem na czasie w plecakach.

- szukaj na pewno ok 10L, lub powiększalny

- ważna jest izolacja od pleców bo się zapocisz

- wygodniejsze jest jak plecak jest szeroko otwierany zamkami (rozkłada się), ja mam klapkę u góry i bywa to kłopotliwe w załadunku i rozładunku.

- aby miał jakieś siatki lub paski na zewnątrz by coś przyczepić (kask, wiatrówkę)

- dwa pasy - biodrowy i piersiowy

....to są wg. mnie istotne rzeczy

Napisano

A ja mogę Ci polecić niemiecką firmę deuter (jest dużo wątków na forum o ich plecakach). Sam jestem użytkownikiem ich plecaka deuter HYDROLITE 3.0 i moim zdaniem 3 litry to w sam raz na wycieczkę powyżej 100km. Mój plecak to typowy bukłak i kiedy wypełni sią go płynem, nie ma w nim miejsca na nic prócz telefonu i podstawowych narzędzi. Dlatego mam na oku ich inny plecak przystosowany do bukłaka 3 l. a mianowicie Compact EXP 8 (KLIK). Plecak polecany przez wiele osób na forum. Idealnie nadaje się na dłuższe wycieczki, bo zmieści i bukłaka i wszystko co potrzebne.

Ceny deutera nie mieszczą się w podanym przez Ciebie budżecie, ale kupując ich rzeczy ma się pewność że płaci się za jakość, a nie za logo.

Napisano

Ja kupiłem w markecie auchan plecak outhorn, typowo rowerowy. Ma wentylację pleców, dużo kieszeni, jest przystosowany do zbiornika. Pojemność trudno mi określić, mieści bez problemu zestaw kluczy, dętkę, łyżki, zbiornik 2L, komplet ciuchów na zmianę (spodenki, koszulka, kurtka), spory zapas jedzenia. Kieszenie posiadają dużo przegród, pozwalających poselekcjonować zabrane drobiazgi. Dwie zewnętrzne kieszenie siatkowe. Zintegrowany pokrowiec w kpl. Rurkę zbiornika można zamocować po lewej i prawej stronie szyi.

Mam go trzy lata, nie zauważyłem żadnych uszkodzeń. Kosztował może z 70 zł.

Napisano

Czasami w marketach można naprawdę trafić ciekawe rzeczy, tylko część z nich to okazje, które później się nie powtarzają. Ja parę lat temu kupiłem w Lidlu w Niemczech komplet rowerowy - spodnie i bluza ocieplane z windstoperem za 25 euro. Służą mi po dziś dzień, a za podobne w normalnym sklepie musiałbym dać parę stówek.

Napisano

Czasami w marketach można naprawdę trafić ciekawe rzeczy, tylko część z nich to okazje, które później się nie powtarzają. Ja parę lat temu kupiłem w Lidlu w Niemczech komplet rowerowy - spodnie i bluza ocieplane z windstoperem za 25 euro. Służą mi po dziś dzień, a za podobne w normalnym sklepie musiałbym dać parę stówek.

Prawda. Ostatnio w Carrfourze kupiłem plecak ale średni trekingowy, na przywieszce Carrefour, na plecaku tylko nazwa modelu - po sprawdzeniu okazało się, że plecak bliźniaczy z HI-TEC.

...a tak co do plecaka rowerowego to, po użytkowaniu kilku plecaków najlepiej jeździło mi się w wąskich, długich i stosunkowo płaskich. Takie bardziej zbite - szersze, a krótkie, po prostu przy szybszej jeździe gdzieś po lesie gibały się na zakrętach

Napisano

W Decathlonie też jest całkiem niezły wybór plecaków w nie za wysokich cenach. W moim odczuciu plecak 3-6litrów wystarczy spokojnie. Wejdzie do niego camel, narzędzia, kurtka i coś do zjedzenia. Ja obecnie używam dwóch (drugi dostałem w prezencie): F4 Camelbag (2l) i Author Dynamic (12l). Camel jest fajny bo mały i na zawody nadaje się w sam raz, ale jak chce już do niego włożyć coś więcej to pojawia się problem. Plecak Authora wydaje się idealny na dłuższe wycieczki, ale przyznam się szczerze że mógły być odrobinkę mniejszy, bo z reguły i tak zostaje mi wolne miejsce. Ogólnie jeśli myślisz bardziej o wycieczkach niż ściganiu to zrezygnowałbym z rasowego Camelbaga i poszukał czegoś odrobinę większego.

Napisano

Cieszace sie spora iloscia pozytywnych komentarzy na forach plecaki Vaude

Spory wybor roznych pojemnosci, dwa systemy nosne.

Do mnie idzie wlasnie Splash Air cena cos ok 230zl. To bardziej do codziennego uzytku.

Na dluzsze trasy, maratony zabieram Camelbacka Lobo, wystarczajaca pojemnosc zbiornika i miejsca na podstawowe ki.

Napisano

Używałem Hi mountain cross i byłem bardzo zadwolony z niego jednak dla mnie 15l to było za mało pojemności. Jezeli masz zamiar wozic jakikolwiek większy aparat bądź inne ekstra sprzęty to pooglądaj tez nieco większe plecaki. Dla mnie najważniejszy jest system nośny i taki jaki był w Crosso to absolutne minimum W tej chwili mam plecak alpinusa, które ma stelać + siatkę i dopiero to naprawdę wydajnie wentyluje plecy. Podobne rozwiązanie widzialem w decathlonie, w plecaku za ok 170PLN (większy) i wyglądało to naprawdę dobrze. O dziwio :P

W kwestii czysto rowerowej to powinno być: dobry system nośny, miejsce na bukłak (minium 2litry), pas biodrowy, kieszonki na pasie biodrowym, pokrowiec deszczowy z integrowany z plecakiem. To są najwazniejsze kwestie.

Napisano

Cieszace sie spora iloscia pozytywnych komentarzy na forach plecaki Vaude

10091_037_6.png

Mam ten plecak w wersji ze stelażem z siatką, jakość bardzo dobra, konstrukcja też prawie pod każdym względem bardzo dobrze przemyślana - dobrze wydane pieniądze. Jednak moja wersja ma ściągacze szelek ze sznurków i jest to pomyłka - sznurki się przecierają i po jakimś czasie jest o jedną przydatną regulację mniej, dlatego radzę wziąć wersję z paskami. Kiedy kupowałem plecak, przy opcji z siatką były tylko sznurki, w nowych paski są już chyba w każdej wersji (widzę też , że materiały odrobinę zmienili).

Napisano

Właśnie "duży" plecak to ja mam Alpinus Surazo 30 . Jak na dłuższe wypady gdy trzeba zabrać więcej ekwipunku jest spoko, ma pas piersiowy, biodrowy, miejsce na bukłak, pokrowiec itp :icon_mrgreen: . Ale jest trochę za duży jak na krótkie wyjazdy gdy chce schować najwyżej bukłak, dętkę, bułkę :teehee: .

Napisano

@Ada93m, Tobie nie jest potrzebny plecak tylko pas nerkowy skoro ma być naprawdę lekko :) Camelbacka ma takie pasy z instalacją pod bukłak jednak cena jeste trochę nie z naszej rzeczywistości :/ Najlepiej by było gdybyś udał sie na wojaż po sklepach, wybrał robie jakieś konkretne modele i rzucił linkami a wtedy ktoś pomoże Ci znaleźć zamiennik :)

Napisano

Nie jestem pewien czy ktoś mógłby mieć styczność z tym plecakiem, na stronie pisze , że jest to seria limitowana czyli możliwe, iż tylko na potrzeby prenumeraty. No i prenumerata przychodzi od 3/2011 czyli od marca.

Chyba , że się mylę.

Pozdrawiam :)

Napisano

Osobiście używam dwóch trzech plecaków.

Wolfgang Walker 35. Plecak o pojemności 35 litrów z dużą ilością udogodnień oraz poprawnej ergonomii. Na wyprawy w góry powyżej 4 dni.

Camelbak HAWG. Pojemność 15 litrów, typowy na rower. Dobra ergonomia. na wyprawy w góry do 3 dni.

Blizard. Pojemność 7 litrów. Poprawna ergonomia, szelki z siateczki itp. Na krótkie wypady w moich okolicach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...