Skocz do zawartości

[rower] optymalny wybór

iR1230

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę o propozycje optymalnego wyboru roweru, kryteria:

-rower 28" z mocowaniem na bagażnik tylni (obciążenie max 30kg)

-widelec carbon

-hamulce v-brake

-prowadzenie linek pod rurą lub w rurze

-cena do 3,5k pln

Czekam na Wasze propozycje,

Pozdrawiam iR1230

Napisano

Gdzie jeżdzisz, ile ważysz, wzrost itd. ?

Jeżeli chce się pomocy to trzeba by było choć trochę się wysilić... zaproponować jakieś własne typy itd.

Napisano

Jeżeli chce się pomocy to trzeba by było choć trochę się wysilić... zaproponować jakieś własne typy itd.

Facet szuka roweru do turystyki, raczej asfaltowej i raczej z sakwami. Do tego oczekuje propozycji modeli rowerów, a nie konkretnego rozmiaru ramy.

Do autora - kup jakiegoś crossa albo trekkinga (ewentualnie hybrydę), bagażnik Crosso i karbonowy widelec. W tej kwocie się zmieścisz.

Jeżeli chcesz konkretnego modelu - może być ciężko z takimi wymaganiami, szczególnie chodzi tu o widelec. Jeśli byś odpuścił ten wymóg (i hamulce - fałki), to spójrz na Konę Sutra (nie dawno w sklepie widziałem ją za 3400), albo szukaj czegoś na przecenach w stylu Meridy SPEEDER T5 i dokup do tego bagażnik.

I jeszcze perełka - http://allegro.pl/treking-cross-przelaj-pelne-xt-sportster-i1375254764.html :P

Napisano

Nie zwracając uwagi na rozmiar ramy a tym samym na dostępność danego roweru (obecna pora roku zdaje się, że ma spory na to wpływ...) możemy proponować dowolne modele z katalogów wszystkich firm. Tylko co z tego, skoro iR1230 nie będzie mógł takiego roweru zakupić.

Sam jak już widzę proponujesz i 19 i 21 cali. Faktycznie całkiem niezła ta perełka ale wątpie, żeby w razie gdyby rozmiar nie pasował łatwo by było znaleźć taką samą w takiej samej cenie i pożądanym rozmiarze. Tym sposobem z merytorycznej próby pomocy robi się abstrakcyjna dyskusja jakich na forum setki jeśli nie tysiące.

Napisano

(...)

możemy proponować dowolne modele z katalogów wszystkich firm. Tylko co z tego, skoro iR1230 nie będzie mógł takiego roweru zakupić.

:)

Te informacje nie są niezbędne, żeby zaproponować konkretny model. Jest problem do rozwiązania, jak nie potrafisz- nie odpowiadaj, a tym bardziej nie mnóż kolejnych pytań, sugerując przy tym, że mi się nie chce.

Nie chodzi by proponować dowolne modele, tylko modele spełniające zadane kryteria. Dostępność to pojęcie względne.

Do autora - kup jakiegoś crossa albo trekkinga (ewentualnie hybrydę), bagażnik Crosso i karbonowy widelec. W tej kwocie się zmieścisz.

(...)

Jest problem, bo nigdzie nie spotkałem się z karbonowym widelcem pod v-brake dla ramy 28". Znalazłem natomiast kilka karbonowych widelców przystosowanych do współpracy z hamulcami tarczowymi. O rowerze typu fitness, o którym wspominasz, słyszałem różne opinie, więc sam nie wiem co o tym myśleć. Niektórzy mówią że pod bagażnik z takim obciążeniem się nie nadaje.

No nie, nie chce mu się grzebać w necie to szuka frajerów, sam sobie wyznaczył kryteria wyszukiwania, więc niech szuka, a jak wrzuci propozycje to możemy się wypowiedzieć co o nich myślimy.

To jest Twoje zdanie, z którym się nie zgadzam.

Napisano

A jest możliwość żeby to wszystko było w rowerze seryjnie produkowanym (powrót do postu 1), innym niż hybryda (który jest wątpliwy, jak niektórzy sprzedawcy mi powiedzieli, ze względu na obciążenie, poza tym nie wiem czy ma mocowanie na bagażnik tylni) ?

Napisano

W regulaminie jest napisane, żeby podać swój wzrost i wagę. Inaczej nie dobierzemy odpowiedniego rozmiaru dla ciebie, a rowery w promocjach są zazwyczaj w skrajnych rozmiarach, bo "normalne" rozmiar ysię szybko wyprzedają.

Napisano

70kg 180cm wzrostu.

Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć takiego roweru. Albo jest amortyzator i v-brake albo karbonowy z hamulcem tarczowym.

Napisano

Bo takich rowerów praktycznie nie ma, ale sklepy idą na rękę i jak brat kupował crossa to mu w sklepie carbonowy wmontowali zamiast amora, nawet nie musiał dopłacać. Jak chcesz namiary na ten sklep to zapraszam na priv :)

Sam teraz wymieniam amor na carbona w moim wyprawowym crossie.

Napisano

Nie rozumiem tego robienia sobie problemów. Kupujesz rower i widelec osobno. Wymieniasz amortyzator na sztywny widelec i masz to, czego szukałeś. A jeśli byś kupował w stacjonarnym sklepie, powinni Ci sami wymienić widelec, jeśli poprosisz. Oczywiście jeżeli to będzie dobry sklep.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, pewnie nie warto sobie robić problemu. Jak nie ma to trzeba sobie samemu zmienić.

Możecie jeszcze się ustosunkować do opinii nt. tych rowerów, co to po angielsku określają je "fitness". Jest sens mocować tam bagażnik tylni (jeśli wogóle można), bo słyszałem 2 skrajne opinie ?

Napisano

Rowery "fitness" czy inne hybrydy raczej nie nadają sie na rower wyprawowy, przeważnie mają słabe koła, osprzęt szosowy, mały "prześwit" widelców nie da rady wsadzić grubszych opon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...