Skocz do zawartości

[v-brake] BR-M422 vs BR-M590 - czy dopłacać ?

psp360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

BR-M422 - 24zł / koło

BR-M590 - 39zł / koło

Które wziąć ? Czy dopłacać ? Jazda miasto/szosa.

Pomijając klocki jak i okładziny, bo mam inne.

Z góry dziękuje za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam ;)

Napisano

Na Twoim miejscu poszperałbym za używanymi XT lub XT z równoległym klockiem ;) Cenowo powinno wyjść tyle, co za komplet M590, a siła nieporównywanie wyższa :D

Napisano

Chciałem raczej kupić coś z asortymentu cyklotura, gdyż robię tam zamówienie.

naprawdę kawałek metalu ze sprężynką ma aż takie znaczenie w sile hamowania ? (sądziłem że głownie klocki)

Napisano

Wiesz... ma. Bo wyższe modele są nieco sztywniejsze, etc. Sam ich kształt ma spory wpływ. Ale i tak największym priorytetem są klocki, potem pancerze, klamki, na końcu linki ze szczękami.

Napisano

Ja bym brał BR-M422, naprawdę zatrzymają bikera o wadze 100 kg na dość długim zjeździe, nawet jak będzie mokro. Obecnie jeżdżę na Avidach SD5 ale jeździłem na BR-M422 i muszę przyznać, że działają. Ważę 97 kg. Pozdrawiam.

Napisano

Właśnie na taką opinię liczyłem, także posiadałem SD5, ale nistey się zużyły (luzy, słabe, nierówne odbijanie) i jakoś się zraziłem do tych hamulców.

Ponieważ po dodaniu do listy zakupów 2 x br-m422 brakuje mi 20zł do darmowej wysyłki, także mogę dopłacić do deorek, lub kupić coś innego (co za 20zł tam można kupić?)

Napisano

to wszystko co podałeś niestety albo mam w mieście nawet taniej, albo już posiadam, albo mam od kogo pożyczyć

ale pisząc taką odpowiedź sugerujesz żeby nie dopłacać do deorek ?

teraz mam na tyle accent 3 function i kupuje do niego nowe okładziny, planowałem na przodzie mieć te z kompletu od BR-M422, bo podobno dosyć niezłe, ale mógłym na przód kupić za 27zł drugie accenty (całe klocki na przód, na tył okładziny) Zrobić tak, czy zostawić orginalne klocki (2pary będę miał z dwóch par hamulców) i dopiero się rozejrzeć za klockami ?

Napisano

Skoro różnica w cenie jest 30zł/2 koła, a po wybraniu tańszego zestawu brakuje 20zł do darmowej wysyłki to chyba logiczne, że bierzesz te droższe bo i tak wyjdzie taniej...

Chcesz tańsze i pytasz się co jeszcze dokupić za 20zł... bez komentarza... wejdź na stronę i zobacz co z asortymentu ci się przyda, przynajmniej nie będziesz musiał pożyczać.

Napisano

nie wyjdzie taniej, bo i tak i tak chce dobić do darmowej wysyłki, tylko mogę albo biorąc deorki, albo coś innego

i ja się nie pytam was co ja mam kupić, tylko tak w nawiasie napisałem, bo może coś zaproponujecie na co nie wpadłem.

No więc zdecydowałem że mogę dopłacić do deorek lub dokupić klocki Accent 3 funtion, bo mam już takie na tyle, a na przodzie planowałem mieć orginalne od hamulca, dopoki ich nie zużyje, a skoro na tyle mam accenty wiec zostaną mi dwie pary klocków na przód do zużycia

Dobra zamówiłem 2x BR-M422, na przód nowe klocki accent 3 funtion pro, a na tył nowe okładziny do tych accentów.

Dzięki !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...