Skocz do zawartości

[kamera] Mini kamera

mrkura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy miał ktoś okazję przetestować mini kamerki dostępne na allgro (http://allegro.pl/mini-kamera-720x480-30fps-akt-glosem-akcesoria-i1360419100.html). Widziałem filmiki testowe na "YT", jednak nie ufam tak do końca, że jakość jest tak dobra jak na tych filmikach. Chodzi mi tutaj, wstrząsy, pomchurną pogodę itd. Czy przy zamontowaniu kamery na ramie będzie cokolwiek widać :D

Ja mam taka kamerkę ;) i za takie pieniądze polecam mimo mankamentów, które posiada.

Kamerka jest lekka mała i tania, więc bez obaw można ja mocować gdzie się komu podoba.

Jakość jest dosyć dobra (super dźwięk), ale nie ma stabilizacji, więc montując na kierownicy, czy na ramie mamy wstrząsy.

Są programy, które stabilizują obraz, więc od bidy można taki plik wrzucić w obróbkę.

Innym rozwiązaniem jest wykombinowanie mocowania na kask. Tam na pewno wstrząsy nie będą tak dokuczliwe no i kadrowanie z tej perspektywy wydaje się ciekawsze.

Kolejnym minusem jest dziwna rozdzielczość 720x480 - zniekształca ona obraz. Wydaje mi się, że sensor kamerki nagrywa 640x480, a potem jest to w locie rozciągane i zapisywane na kartę do 720x480 w ten sposób uzyskujemy pseudo panoramiczny obraz. Widać producent poszedł za trendami a szkoda, bo wiele lepiej się ogląda 640x480 z naturalnymi proporcjami niż zniekształconą "panoramę".

Kupiłem do niej kartę uSD 8GB i nie udało mi się jej niestety ani razu zapełnić podczas wypadu, a to przez kiepską baterię. Oferuje ona, zaledwie 1h nagrywania (no max 70min). Przynajmniej tyle udało mi się wycisnąć z mojego egzemplarza.

Kombinuję nad wyprowadzeniem konektorków pod dodatkową baterię Li-Ion np: z telefonu, która ma wiele większa pojemność niż deklarowane 300mAh co tam siedzi w tej kamerce (a pewnie realnie jest ze 200mAh).

Wszystko chce zamontować na w dopinanym daszku z kasku.

Mam nadzieję, przyda Ci się ta opinia - sorry za objętość ale chciałem być rzetelny :D

PS: jeśli jesteś ciekaw kadrów to napisz. Prześlę Ci próbki

Edytowane przez Centek

• 1 rok później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...