Szogun123 Napisano 20 Grudnia 2010 Napisano 20 Grudnia 2010 Witam! Jak wiecie z poprzedniego tematu, który założyłem trochę czasu temu robię remont. Mam jeszcze kilka pytań a dzisiaj chciałbym złożyć zamówienie. Części do zmiany to hamulce, klamki, korba, przerzutki, manetki, sztyca, siodło, pedały. Mam kasetę HG50 8 rzędową i w związku z tym: 1. Czy przerzutka Deore dobrze będzie współpracować z napędem 24 biegowym? dokładnie Ten model 2. Czy może lepiej wziąć Alivio? W przyszłym roku i tak planuję wymianę kasety, łańcucha oraz przerzutki tylnej i docelowo to ma być już napęd 3x9 więc nie wiem czy kupowanie teraz Deore jest opłacalne. 3. Gdzie można dostać hamulce Avid SD5 + do tego klamki FR5/SD5/SD7 - w CR nie ma (na 100% mimo, że w ofercie mają), w XTRaBike również nie ma a mają być... może dopiero w lutym, w innych sklepach nie ma. 4. Jakie siodło? Bardziej turystyka aniżeli XC. 5. Jaka sztyca? Rozmiar 27,2/400mm (ewentualnie 350mm). http://xtrabike.pl/?co=35&nr=2160&strona=0 czy taka będzie ok czy jednak dołożyć do czegoś lepszego? Czy może taka? 6. Co daje offset w sztycy? Brak doświadczenia i mój wzrokowy mózg mówi mi, że nie jest to wytrzymałe Ale na pewno nie jest tak naprawdę. 7. Jaka przednia przerzutka? Chciałbym, żeby starczyła i na nowy napęd. (Chyba Alivio powinna wystarczyć) I czym w użytkowaniu różni się Down Swing od Top Swing? 8. Jakie pedały? Z blaszaków nic, łamię 6 par w ciągu sezonu więc tylko porządne platformówki. Na SPD mnie nie stać więc nawet nie proponujcie. Przy następnej "kasie" 9. Do dokręcenia korb (Deore) jak rozumiem potrzebuję specjalny klucz (?)
Fenthin Napisano 20 Grudnia 2010 Napisano 20 Grudnia 2010 1. W obie strony będzie to działało - zarówno Deore osłuży 8 rzędów, jak i Alivio tych rzędów 9. Nawet XTR z 8rzędową kasetą zadziała. 2. Kup od razu docelową przerzutkę - kupisz Alivio, kupisz Deore i wydasz w sumie tyle co na XT. 3. A sklepy w mieście? No i allegro. 4. Budżet? I czego konkretnie szukasz - kanapa czy jednak coś ze sportowym zacięciem? 5. Pierwsza sztyca nie ma offsetu, druga ma. Zastanów się, czy jest Ci on potrzebny, wtedy będziemy myśleć nad konkretnym modelem. 6. O wytrzymałość się nie martw. Wszystko sprowadza się do ustalenia odpowiedniej pozycji. Mając sztycę z offsetem siodełko automatycznie idzie w tył. 7. Alivio, Altus, powinna wystarczyć. Down Swing i Top Swing to dwa rodzaje budowy - w pierwszym prowadnik jest poniżej obejmy, w drugim powyżej. Teoretycznie drugie rozwiązanie pozwala na łatwiejsze przerzucanie, ale jest okupione luzami, choć ja żadnych wielkich luzów w swoim Altusie Top Swing nie zauważam. Jeszcze taka sprawa, że do niektórych ram nie wpakujesz Down Swing - obejma trafi na śruby mocujące koszyk, albo o sam koszyk, jeśli jest zamocowany do rury podsiodłowej. 8. Budżet? 9. Tak.
Minor Napisano 20 Grudnia 2010 Napisano 20 Grudnia 2010 Jak będziesz miał stopniowane 44-32-22 w korbie to alivio odpada... Bo ma problemy z taka współpraca. O przedniej mówie
Fenthin Napisano 20 Grudnia 2010 Napisano 20 Grudnia 2010 "Polak potrafi" Inna sprawa, że Alivio z serii 430 jak najbardziej obsłuży. Więc tu trzeba to rozgraniczyć.
Bugatti Napisano 20 Grudnia 2010 Napisano 20 Grudnia 2010 Co do klucza od korby to zależy jak wersja na hollowtec2 czy na octalink?
Wafel Napisano 20 Grudnia 2010 Napisano 20 Grudnia 2010 4. Jeśli chodzi o siodło to Accent Derry. Wiele osób ma i chwali sobie, że bardzo wygodne. Na wadze Ci jak mniemam z bardzo nie zależy... 7. Powyżej Alivio nie ma się co pchać, bo potem współczynnik kultura pracy/cena gwałtownie spada. 8. "porządne platformówki" kosztują tyle co tańsze SPD Choć trzeba do tego jeszcze doliczyć cenę butów...
Szogun123 Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Napisano 21 Grudnia 2010 1. Deore 48-36-26 ma być na Hollowtech II - http://xtrabike.pl/?co=33&nr=1977&strona=0 - dokładnie ta. 2. Czyli rozumiem, że do 48z lepiej Deore? A jeśli Alivio to 430? 3. Sklep w mieście jeden, monopolista odkąd drugi został zlikwidowany, mały wybór, ceny z kosmosu. W Lublinie sprawa troszkę inna ale ceny w normalnych sklepach tak czy siak są duużo wyższe. 4. Siodło mam takie - http://images.jensonusa.com/large/sa/sa403a67blk.jpg - wygodne bardzo aczkolwiek mogłoby być minimalnie węższe no i wytrzymałość musi być większa, koniecznie musi mieć otwór bo inne mnie trochę uwierają, tańszych nie mam zamiaru kupować więc Accent odpada... coś koło 100 zł. 5. Zapytałem właśnie co daje offset (korzyści jakie a nie co fizycznie) 6. j.w. 7. Level A2 19" 2009 - więc jaka? Down Swing czy Top Swing? (Swoją drogą 5 minut temu rozpakowałem ramę i mnie zaskoczyło jaka lekka w porównaniu do stalowego Hexa... ) 8. Sorry, budżet to ok. 70 zł - może troszkę więcej, ale w 100 zł na pewno chcę się zamknąć, SPD wykluczam właśnie z powodu dodatkowych kosztów czyli butów.
Fenthin Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 2. Nie, stare Alivio (410) było przystosowane do korb 42T i 48T, nowe zaś do 44T i 48T. Więc nie będzie problemu nawet z Alivio 410. 3. Z tym, że jeśli nie znajdziesz tego w jednym sklepie, dolicz koszta przesyłki i może wyjść taniej w stacjonarnym. 5. To nie daje żadnych korzyści ani ich nie odbiera. Po prostu pozwala na korektę pozycji. 7. Wydaje mi się, że Down Swing wejdzie, ale musiałby to potwierdzić ktoś, kto ma ten rower. Gdybym sam kupował, w ciemno, brałbym Top Swing, żeby nie mieć potem problemów. 8. Skoro platformy, może VP-559? Niezniszczalne pedały, ale waga oczywiście wyższa niż ramek.
Szogun123 Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Napisano 21 Grudnia 2010 3. Większość tego co mam zamówić znalazłem w jednym sklepie więc problemów nie będzie wielkich 7. Popytam więc osób, które mają tę ramkę. 8. Widzę, że nie są drogie strasznie a jak mówisz - niezniszczalne Waga mnie średnio obchodzi. na razie nie mam zbyt wiele pieniędzy żeby myśleć o zbiciu wagi, chcę po prostu jeździć Dzięki za odpowiedzi, trochę mi rozjaśniłeś
Szogun123 Napisano 23 Grudnia 2010 Autor Napisano 23 Grudnia 2010 Kupiłem sztycę Accenta 400mm bez offsetu. Mam nadzieję, że posłuży Ale mam jeszcze pytanie dotyczące przedniej przerzutki. Powiedziano mi, że Alivio jest w wersji z podwójnym ciągiem.. o co więc chodzi? I czy jak zmienię napęd na 3x9 to będzie prawidłowo działać? Wg. Shimano ta przerzutka działa tylko z 7/8 biegami.
Fenthin Napisano 23 Grudnia 2010 Napisano 23 Grudnia 2010 Czyli linka może iść zarówno od góry jak i od dołu. Tak, wszystko będzie działać. Shimano tak pisze, dlatego, że Alivio było (do tego roku) grupą 8rzędową, więc to tylko marketing.
Szogun123 Napisano 23 Grudnia 2010 Autor Napisano 23 Grudnia 2010 Okej. W takim razie przednią biorę Alivio. Ale jeszcze jedno pytanie. Mam nadzieję, że już ostatnie Jak zmienia się łańcuch to trzeba i zmieniąc kasetę. Kaseta ma 2121km przebiegu, łańcuch też.. ale wygląda jakby miał się rozsypać, chyba trochę źle na niego wpłynęła duża ilość jazdy po dużym błocie. Czuję, że jest trochę rozwalony (może też z tego powodu, że na starej korbie zaczął się tworzyć rekinek) Więc... czy zmieniając korbę i łańcuch nie będę musiał zmieniać kasety? Jakby co mogę podesłać zdjęcia kasety.
Minor Napisano 23 Grudnia 2010 Napisano 23 Grudnia 2010 przypuszczalnie przy tym przebiegu, kaseta już łańcucha nie przyjmie nowego. Czyli trzeba ja też wymienić, zawsze możesz zaryzykować. i jak po 15km się nie ułoży to trzeba raczej zmienić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.