Sliv Napisano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Mam problem, dostałem dzisiaj rower i właśnie go złożyłem - i teraz tak, tylny hamulec pracuje b. dobrze natomiast przedni strasznie skrzypi jak naciskam klamkę.. Wiecie co z tym zrobić? Nasmarować? Tylko gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Musi się dotrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Nasmarować??? Nie hamulców z regóły sie nie smaruje poczekaj aż sie dotrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliv Napisano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Ale z tyłu pracuje dobrze, a skrzypienie jest podczas naciskania klamki, nie podczas hamowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Bo z tyłu przeważnie blokujesz koło(myle się?)i klocki nie trą o tarcze.Z przodu hamujesz dłużej i przód przenosi większe przeciążenia.Pomyśl ile ma do wyhamowania przód, a ile tył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 skrzypienie jest podczas naciskania klamki, nie podczas hamowania... Gdy rower stoi i naciskasz klamkę to skrzypi w momencie nacisku na klamke? Nie skrzypi gdy hamujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliv Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Gdy rower stoi i naciskasz klamkę to skrzypi w momencie nacisku na klamke? Nie skrzypi gdy hamujesz? Skrzypi gdy rower STOI, hamulce wtedy nie pracują oprócz zaciskania się klocków na tarczach, które stoją! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Hamulce te mają taką przypadłość trzeba posmarować taki bolec na którym się wspiera klamka a także bolec który porusza tłoczkiem (nie wiem jak to na szybko lepiej wytłumaczyć) Do smarowania najlepiej użyć czegoś w spray'u byle nie wd40 i temu podobne Ja smaruję OKS 4220 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Hamulce te mają taką przypadłość trzeba posmarować taki bolec na którym się wspiera klamka a także bolec który porusza tłoczkiem (nie wiem jak to na szybko lepiej wytłumaczyć) Do smarowania najlepiej użyć czegoś w spray'u byle nie wd40 i temu podobne Ja smaruję OKS 4220 Co? Nigdzie nie trzeba smarować tylko co najwyżej przetrzeć tarczę i klocki, a potem docierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psp360 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Widać że niektórzy nie umieją czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Co? Nigdzie nie trzeba smarować tylko co najwyżej przetrzeć tarczę i klocki, a potem docierać Kto nie smaruje ten nie jeździ!!! Nie wiem czy niewyraźnie napisałem (może) ale nic nie pisałem o smarowaniu elementów które smarowane być nie powinny z oczywistych powodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Wiem że nie chodziło o smarowanie klocków czy tarcz, ale po co smarować jakiś bolec skoro nie w tym tkwi problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Bugatti Co? Nigdzie nie trzeba smarować tylko co najwyżej przetrzeć tarczę i klocki, a potem docierać. A po co przetrzeć tarcze i klocki jeżeli coś skrzypi gdy rower stoi, czyli tarcza się nie obraca i klocki o nią nie trą? Możliwe że piszczy sworzeń w klamce lub zacisk hamulca, tak jak pisał kolega wyżej. Po kropelce jakiegoś smaru, czy oleju na sworzeń klamki (taki bolec na którym klamka sie obraca, wykonuje ruch) i w zacisk hamulca, tylko nie na klocki!. Wątpię żeby to była wina tarczy czy klocków, ponieważ skrzypi gdy rower nie jest w ruchu, ale można próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.