Skocz do zawartości

[manetki/kaseta] Grip 6/7/8 do kasety 9.

wigry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Możecie mi wyjaśnić dlaczego [niby] manetka/grip SRAMa 6 czy 7 czy 8 biegowa plus przerzutka SRAM nie podejdzie do kasety z 9 talerzami ?

Facet z sklepu twierdzi,że nie bo jest inne przesunięcie wózka przerzutki. :icon_mrgreen::)

Jedyne co mi przychodzi do głowy chcąc rozumieć jego rady to inne przesunięcie wózka względem pionu,a nie poziomu,ale o tym nie wspomniał więc uważam,że chodzi mu głównie o poziom czyli nie wchodziłyby biegi ponieważ przerzutka nie trafiałaby w odpowiednie tryba co jest nonsensem bo wystarczy linke podciągnąć....

Co ważne i to podkreślam-korzystam jedynie z 3,góra 4 biegów dolnych na tej kasecie i nie muszę mieć możliwości zmiany biegu na np. ósmy czy dziewiąty...

W ciągu sezonu może raz skorzystałem z tych biegów ale to i tak jedynie w celu samego sprawdzenia "czy są"...

Od początku:

-kaseta 9 rzędowa,trybowa czy talerzowa,jak kto woli to nazwać

-manetki Gripy SRAMa ESP 1:1 np.7 biegowe/przełożeniowe - manetki te mają na każdym biegu skok linki o 11 milimetrów,więc niema czegos takiego,że na np. 2 biegu linka zawija sie o 7mm,a na 5 biegu o 9mm itd.

-przerzutka tylna SRAMa,kompatybilna z gripem ESP 1:1

Napisano

Pan w rowerowym miał racje!!

Może to jako tako działać ale nikt nie zapewni Ci ze będzie to działać super. W kasecie 9 są mniejsze odstępy pomiędzy poszczególnymi zębatkami a manetka 6/7/8 nie jest przystosowana do kasety 9rz.

Napisano

Pan w rowerowym miał racje!!

Może to jako tako działać ale nikt nie zapewni Ci ze będzie to działać super. W kasecie 9 są mniejsze odstępy pomiędzy poszczególnymi zębatkami a manetka 6/7/8 nie jest przystosowana do kasety 9rz.

no to mógł tak od razu napisać,że są mniejsze odstępy albo Cie tam zarudnić :icon_mrgreen:

chociaż z drugiej strony do końca tego nie rozumie bo jeśli jest tak jak piszesz to pod kasety 9 rzędowe nie podejdzie system ESP 1:1 ? ...bo system ESP 1:1 przy każdym zmianie biegu cofie/wydłuża linke o 11 milimetrów.

Napisano

Panie kochany gdybyś przy każdym skoku o jeden bieg manetki wyciągał linkę o odcinek 11 mm to oznaczałoby że droga jaką pokona grip obracając się wynosi 99 mm :icon_mrgreen: Gdybam że mylisz to z oznaczeniem 1:1 i gdzieś posiał ci się dwukropek.

Co do wyregulowania kombinacji podanej wpowyżej: jest pewna NIEWIELKA szansa że taka skrzynia biegów będzie działała np z trzema, czterema sąsiadującymi ze sobą biegami.

Kiedyś przez moje niedopatrzenie założyłem kasetę 9sp do manetki 8sp (pracuję w serwisie rowerowym, na liście zleceń było napisane że mam założyć kasetę 9sp co uczyniłem bez przyglądania się manetce). Błąd zauważyłem dopiero po chwili, ponieważ przez praktycznie całość zmian biegów (5 lub 6, nie pamiętam już) zmiany funkcjonowały praktycznie bez zarzutu, im bliżej największej koronki kasety tym było gorzej. W pierwszej chwili myślałem że to wina reszty osprzętu bo rower był mocno używany i brudny.

Nie traktuj tego jednak jako roztrzygającej opinii, bo ja miałem taką sytuację z przerzutką i manetką shimano.

Nie za bardzo za to rozumiem po co tak kombinujesz - kasety 7/8 rzędowe są tańsze od dziewiątek. 6tki to już raczej tzw wielotryby czyli inny typ mechanizmu jak i piasty.

Napisano

z tymi 11 mm gdzies to na goglach znalazłem

jak znów znajdę ,a postaram się,to tu wkleje

Zmieniłem plan więc biorę manetki Srama X5 na 9 biegów i do tego przerzutke Sram X....

Dzięki za pomoc.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Podepnę się pod temat.

W zimówce mam napęd:

- wolnobieg na 7 rz.

- manetki GripShift Shimano też na 7 rzedów

- przerzutkę Acera-X, która już powoli ma dość.

I chciałbym wymienić tą przerzutkę na coś współczesnego - np SLX. Czy taka kombinacja będzie działac?

• Mod Team
Napisano

@UP:

Działać będzie, bo przerzutka pod 9 rz obsłuży rónież 8 jaki i 7.

Pytanie tylko, czy taka konfiguracja ma sens? Przydałoby się wymienić również manetki, aby działało to jakoś sensownie :)

Napisano

Podejdą wszystkie "współczesne" przerzutki w systemie shimano (1:2), oprócz nowych dynasys.

Zanim zdecydujesz się na zmianę przerzutki to zmień linki, pancerze i sprawdź czy hak w ramie jest prosty. AceraX to twarda sztuka, wiem bo używam. Gdyby się jednak okazało, że przerzutka już zużyta to dokupisz drugą i zamontujesz, nic nie ryzykujesz.

Napisano

Tzn będzie działać poprawnie czy nie?

Mam w planach przejście na 9 rz, kompletnie, ale to dopiero po zajechaniu obecnego napędu.

Napisano

Tzn będzie działać poprawnie czy nie?

Pewnie mało osób o tym wie, ale współpraca między manetkami i kasetami różnych rzędów zazwyczaj jest możliwa. Na przykład manetka 8rz + kaseta 9rz (oczywiście działać będzie 8 przełożeń) wymaga mocowania linki do tylnej przerzutki jak na obrazku:

mocowanie.jpg

Z kolei konwersja w drugą stronę, czyli manetka 9rz, kaseta 8rz, wymaga zamocowania linki "przed" śrubą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...