jaro86 Napisano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Pytanie, czy przerzutka XTR mod.972 i piasta z bębenkiem na 9 przełożeń obsłużą kasete 10 przełożeń?? rozchodzi się o to czy ta kaseta ma taką samą szerokość jak standard 9 biegów. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Co do przerzutki to nie wiem - raczej nie da rady, ale jeżeli chodzi i kasetę i piastę to będą pasowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Bębenki na 8/9 rzędowe kasety pasują też do 10 rzędowych (przynajmniej wg shimano) ukaniex kompletnie nie rozumiem Twojego sposobu myślenia. Skoro przerzutka w napędzie 10 rzędowym obsługuje ten sam zakres co w 9-tkowym napędzie to znaczy że będzie pasować. Jedyna różnica w ilości "przystanków" a to zależy od manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Bębenki na 8/9 rzędowe kasety pasują też do 10 rzędowych (przynajmniej wg shimano) ukaniex kompletnie nie rozumiem Twojego sposobu myślenia. Skoro przerzutka w napędzie 10 rzędowym obsługuje ten sam zakres co w 9-tkowym napędzie to znaczy że będzie pasować. Jedyna różnica w ilości "przystanków" a to zależy od manetki. Tak mogło by się wydawać, napisałbym nawet, że tak powinno być. Ale okazuje się, że nie jest. Piasta owszem, kompatybilna. Manetka potrzebna z indeksem na 10- oczywistość. Przerzutka tylna również potrzebna nowa, w systemie dyna-sys (inny uciąg linki!). Źródło: http://bikemaniak.pl/2010/10/sprzet-rowerowy/dyna-sys-przeswietlone/ moim zdaniem wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 M333 masz rację, o innym przełożeniu manetki nie pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Powinna obsłużyć, ja kiedyś jeździłem z 9 na alivio i jakoś się dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Powinna obsłużyć, ja kiedyś jeździłem z 9 na alivio i jakoś się dało. Nowe DynaSys nie działają w tym samym systemie co przerzutki do 9 rzedowych. manetka ciagnie inna ilość linki i przerzutka jest przystosowana pod inny uciąg linki. Wiec stosując manetke dyna sys ze starszym sprzetem bądź odwrotnie nie bedzie to działać szczęśliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Co i tak jest dziwne, do puki nie sprawdzę nie uwierzę, a sprawdzę . Patrząc na przejście z napędu 8sp na 9sp to głównie do gadania miała tu manetka. Chyba, że przerzutka jest tak skonstruowana, że jej górne kółko przy zmianie biegów na kasecie 9 rzędowej będzie wadzić o koronkę lub będzie za blisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Pytanie, czy przerzutka XTR mod.972 i piasta z bębenkiem na 9 przełożeń obsłużą kasete 10 przełożeń?? rozchodzi się o to czy ta kaseta ma taką samą szerokość jak standard 9 biegów. pozdr. No niestety swiat juz nie jest taki prosty jaki byl przed dynasem..... Wczesniej np. przerzutki szosowe i mtb byly kompatybilne, czyli mialy ta sama nazwijmy to geometrie. Co pozwalalo na uzycie np dura ace (10sp) w napedzie 9sp, roznica polegala tylko na wielkosci ciagnietej linki przez manetki. Nowa era juz nie zapewnia takiego luksusu, 10sp mtb (dynas) nie jest kompatybilnny z 10sp drogowym, a juz na pewno nie z 9sp mtb. Wniosek taki ze jakby to zalezalo tylko i wylacznie od manetek to takowe (dyansy) spokojnie powinny obsluzyc kasete 10sp z kazda zmienarka (np. stare xtr, dura ace) ale tak nie jest, zatem zmieniono nie tylko indeks manetek (wielkosc ciagnietej linki) ale rowniez, jak logika podpowiada, geometrie samej przerzutki. Co oznacza ze takowa przy zastosowaniu tych samych manetek: xtr 9sp bedzie sie wychylala inaczej niz przerzuktka xtr 97x. podobna logiga zaistnieje w sytuacji zastosowania manetek 10sp (np DA) zmieniarka dynas wychyli sie inaczej niz przerzutka szosowa rowniez 10sp (np DA) Mam nadzieje ze to ma jakis sens..... Zatem odpowiadajac na postawione pytanie, tak obsluzy pod warunkiem ze bedziesz stosowal 'stary' 10sp shimanowski system manetek (szosowych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.