Skocz do zawartości

[Zacisk] Jak rozebrac

ahmedsaid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Ostatnio poczułem że przedni hamulec staje się coraz bardziej miękki . Przyjrzałem mu się dokładnie i zauważyłem dość spory wyciek oleju , a jako że na razie nie mam żadnej alternatywy to postanowiłem otworzyć zacisk i obejrzeć go dokładnie .

Tektro auriga nie powalają jakością , a w internecie nigdzie nie mogłem znaleźć takiego poradnika . Więc otworzyłem zacisk , a przy okazji porobiłem zdjęcia - może komuś się przyda .

Narzędzia :

- szmatki/papierowy ręcznik

- strzykawka

- klucz francuski

- śrubokręt

- klucz o kształcie gwiazdki ( ew. imbus ) .

1-Na początku opróżniamy hamulec z płynu .

2-odkręcamy śruby o kształcie gwiazdki :

Uwaga : ta metoda jest dość inwazyjna , po czymś takim raczej nie będą go chcieli naprawić w ramach gwarancji .

- ja nie miałem klucza więc wyłamałem mały pręcik śrubokrętem , a potem odkręciłem śrube imbusem .

Z jednej strony

IMAG0179.jpg

i z drugiej

IMAG0182.jpg

- Śruby są zaklejone locktitem i nie idą łatwo , a trzeba uważać żeby ich nie wyrobić ( ja posłużyłem się imadłem i kluczem francuskim doczepionym do imbusa )

Otwarty zacisk

IMAG0185.jpg

3-Do wyjęcia tłoczka użyłem strzykawki

-Nabierałem powietrza do strzykawki , lekko docisnąłem strzykawkę do uszczelki i wpompowałem powietrze tak żeby tłoczek wyskoczył. Analogicznie zrobiłem z drugą połową zacisku

( wciskając powietrze do zacisku trzeba przytrzymac lekko tłoczek ).

IMAG0185.jpg

Zacisk i tłoczek

IMAG0195.jpg

- Obejrzałem dokładnie uszczelki i znalazłem przyczynę wycieku .

IMAG0205.jpg

IMAG0214.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...