Piotrek945 Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam, Od razu chciałem zaznaczyć, iż w temacie rowerów jesemt od 2 miesięcy. Przysłowiowego bakcyla złapałem niedawno. Uwielbiam jeździć na swoim rowerze, lecz nie będę go eksploatował w nieskończoność. Możecie mi powiedzieć,czy rowery tanieją z biegiem lat? Np. ile za 3/4 lata będzie kosztował Giant Trance X4, bądź Cube Reaction? Oraz jak jest z dostępnością rowerów po upłynięciu trzech lub nawet czterech lat od produkcji? Czy takie rowery można kupić w jakimś zaufanym internetowym sklepie rowerowym? Jeszcze jedno pytanie. Czy sklepy rowerowe te z Wałbrzycha, Wrocławia i okolic sprowadziły by mi dany rower, który bym sobie upatrzył, a nie byłoby go u nich na magazynie? Przepraszam za takie śmieszne pytania, ale jestem początkującym laikiem i dopiero teraz mocno zainteresowałem się rowerami. (Szkoda, że na zimę, a nie na lato, bo mógłbym więcej pojeździć! ) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 gdyby były dostepne roczniki sprzed 3-4 lat to pewnie byłby troche tańsze ale i tak byłoby to uzaleznione od pory roku . generalnie ceny rowerów są uzależnione raczej od sezonów (letni/zimowy). trzeba też mieć wyczucie bo w pewnym momencie wyprzedaży zimowych może sie okazać , że nie ma dostepności pewnych rozmiarów ram . co do tego czy sklepy mogą cos sprowadzic czy nie to jest to tez ograniczone zapasami dystrybutorów a ci zazwyczaj po kilku latach na rynku mniej więcej wiedzą ile towru idzie w sezonie i zapasó większych nie robią. dodatkowym wskaxnikeim ceny jest kurs dolara/euro . trzeba wziąć pod uwage , że towar z chin jest zamawiany ze sporym wyprzedzeniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OKO Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Kolego, na przykładzie Trance-a i Reigna z 2010r ci powiem ba sam niedawno takich szukalem - wysprzedaż rocznika rozpoczęła się ok. września, a na początek listopada już prawie nic nie było - cena nawet do 1000 pln taniej. Oczywiście zdarzają się sklepy gdzie pozostałości są ale jest ich niewiele, częściej jakieś "dziwne" rozmiary S i XL, tak że po 3-4 latach zapomnij że kupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Tu nie jest ważne czy to rower, samochód, buty czy cokolwiek innego. Wszystko z biegiem czasu tanieje. To zwykłe zasady rynku - wchodzi nowy model/rocznik, resztki z magazynów trzeba sprzedać po niższych cenach. Ale na coś sprzed 3 czy tym bardziej 4 lat nie licz. W tym momencie modele z 2009 roku są praktycznie nieosiągalne, a z 2010 zostaje coraz mniej. O sprowadzanie rowerów przez sklepy pytaj właśnie w sklepach. Jedni sprowadzą dany model, jeśli będzie u dystrybutora, innym może się nie chcieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szogun123 Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Zależy który dokładnie rower. Bo np. Level A4 jest sprzedawany nadal w wersji z 2008 roku a zauważ, że zbliża się 2011. Cena jest naprawdę niska. Krótko mówiąc.. większość rowerów sprzed dwóch-trzech lat to zazwyczaj najbardziej opłacalny zakup jeśli chodzi o jakość/cena ale nie zawsze można takie znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edghaar Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Rowery nie tanieją - nie wiem jak to jest, ale co roku kupuję coraz mniej części, wydając jednocześnie coraz więcej kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Jeśli chodzi o tanienie nowych rowerów w Polsce, to sklepy/hurtownie/dystrybutorzy z reguły nie posiadają leżakowanego wieloletniego sprzętu. Po prostu schizofrenicznie boją się robić zapasy i często praktycznie wszystko co atrakcyjne jest wyprzedane już na początku okresu wyprzedażowego, który zaczyna się często już w sierpniu. Zazwyczaj najpopularniejszych rozmiarów M/L nie ma na stanie najwcześniej. Jeśli mieścisz się w tym przedziale to raczej na "leżakowany" sprzęt nie masz co liczyć. Trochę lepiej wypada sytuacja z rozmiarami mniejszymi i większymi, gdyż jest na nie mniejsze wzięcie. Trafienie na ciekawą Skę/XLkę jest prostsze, choć z reguły też nie są to modele starsze niż powiedzmy z poprzedniego sezonu. Jeśli koniecznie chcesz polować na "staniałe" rowery starsze rocznikowo to lepiej szukać za granicą. W takim przypadku musisz rzucić okiem na oferty np amerykańskich sklepów netowych czy oferty na ebay.com Wg mnie zakupy takie są w obecnych czasach dostatecznie bezpieczne by brać je pod uwagę. Pytanie czy taki zakup/płatność/gwarancja ci odpowiadają. Sklepy w Polsce (w tym wymienione przez ciebie w np Wałbrzychu) nie mają zapasów magazynowych, jeśli czegoś potrzebujesz to sprawdzają dostępność u dystrybutora i jeśli jesteś zainteresowany ofertą sprowadzają ci sprzęt. W takim przypadku czasami musisz liczyć się z zaliczką, jeśli zamównienie dotyczy czegoś mało popularnego lub drogiego, chyba że w danym sklepie cię znają i ufają, że odbierzesz zamówiony towar. Myślę że wyjątkiem od tej reguly będzie Harfa z Wrocławia, która prowadzi sprzedaż detaliczną i dystrybucję oferowanych przez siebie marek (np felt, z części sram, bbb itd); jeśli nie mają czegoś "na sklepie" to być może mają towar w magazynie. Jeśli nie to dowiesz się tego od nich "z pierwszej ręki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Koledzy, ktorzy twierdza ze sprzetu z poprzednich kilku lat nie da sie kupic w dobrej cenie maja na mysli chyba tylko Polski rynek, gdzie sprzedawcy trzymaja w magazynach minimalne ilosci sprzetu na wypedek by nie stracic pieniedzy, kiedy cena u dystrybutora pojdzie w dol... Stad tez biora sie roznice w dostepnosci towaru na ktory w Polsce czesto trzeba czekac az dojdzie do sklepu, a w krajach starej UE jest dostepny od reki... W UK czy Irlandii, ale wiem ze takze i w Niemczech da sie kupic rowery z rocznikow 2007-2009 za 25-40% ich ceny z chwili premiery. Sam niedawno sprowadzalem z UK dla znajomego bardzo ciekawa rame enduro Santa Cruz 2009 (30% ceny nowej)oraz kopletny carbonowy rower szosowy Specialized z 2007 roku(25% ceny nowego). Jeden ze znajomych zakupil w Niemczech kilka miesiecy temu kompletna grupe Sram XX z 2009r za 250! euro. Oczywiscie takie okazje nie zdazaja sie codzien, ale jesli sie dobrze poszuka, mozna tak jak ja za 20% ceny(chyba nawet mniej) zakupic fajna, nowiutka, carbonowa rame z poprzednich rocznikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek945 Napisano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Ok, wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Mocno mnie oświeciliście, lecz jeszcze parę pytań. Tobo, jak u Ciebie z kupowaniem w sklepie Rowery od A do Z? Przejrzałem i posiadają takie marki jak Giant i Cube i to mnie zainteresowało. Jest tam jakiś konkretny wybór tych rowerów, oraz poszczególnych części? Byłem na razie w jednym sklepie rowerowym, więc nie potrafię wydać opinii na temat wszystkich sklepów. Natomiast co sądzicie o aukcjach allegro? Spodobało mi się, bo znalazłem parę rowerów z 2009 nawet i jako, że używane to mocno potaniały. Nie przejmowałbym się tym, że ktoś je wcześniej eksploatował, a jaka jest wasza opinia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 jezeli masz małe doświadczenie z kupowaniem rowerów to raczej daruj sobie kupowanie "okazyjnych" uzywek z alledrogo . unikniesz rozczarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.