Skocz do zawartości

[rower]Kellys Oxygen-przeróbka

zawodnikxc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

posiadam rower kellys oxygen i nie wiem czy opłaca mi się wkładać w ten rower nowe części cz kupić inny rower.wolałbym zostać przy tym kellysie , bo jego rama jest dosyć lekka tylko nie wiem czy będą do niej pasować nowe części.

prosiłbym też o o napisanie jaki osprzęt (głównie napęd), ale bez łańcucha pasowałby do tej ramy, max 800zł.Weźcie pod uwagę że startuje w xc i maratonach.Z góry dzięki.

Napisano

Najpierw zmień klamki hamulcowe. Te co tam są seryjnie są chyba z plasteliny albo z jakiejś modeliny :D, avidy FR5 kosztują jakieś 45 zł. Później koła, ja dorwałem do niego używane tylne koło na piaście XT, obręczy Mavic XM117, szprychach DT Revo za 115 zł. Jak już zmienisz koła, to do zmiany napęd :)

Napisano

Czy się opłaca czy nie to zależy. Ja kupiłem np Kellysa Salamandre w 2007 roku na szybko i to był błąd ale nie miałem za dużo pieniędzy. Potem stałem przed takim faktem jak Ty co dokupić... Czy może inny rower ? ...lecz na inny nie było pieniędzy więc zaczynałem wymieniać co jakiś czas jakąś tam jedną część lub grupę części. W moim przypadku z miesiąc po zakupie zacząłem od wymiany siodła sztycy, kierownicy i mostka ale była to wina tego, że po pierwsze rama byłą za krótka, a po drugie siodło niewygodne, a sztyca tak krótka, że szkoda gadać. Następnie zastanawiałem się co jest słabym punktem, wymieniłem za jednym razem amortyzator, hamulce i piasty pod tarcze, był to jeden z większych zakupów. Rower prowadziło się już lepiej rama wydłużona mostkiem lepszy komfort jazdy dzięki wymianie amorka z RST na Manitou ale brakowało mi jeszcze pedałów spd które również dokupiłem. Od tego czasu sporo minęło, po roku gdy coś uzbierałem wymieniłem napęd tj. manetki, przerzutka przednia, kaseta, korba, łańcuch po dwóch miesiącach doszła też tylna przerzutka - kolejny z większych zakupów, minął rok, czas wymienić w końcu obręcze na disc i przy okazji między czasie kombinowałem z oponami. Do dziś jednak męczę się z wymianą ramy, która wytrzymuje dosyć dużo o dziwo pod wagą 90 kg.

Jeżeli w Twoim rowerze siedzi kaseta i łańcuch Deore to zostawiłbym i dokupił korbę SLX'a, manetki deore XT i tylną przerzutkę XT. Potem przy kolejnym przypływie gotówki wymienił amortyzator i koła tu od razu zadecydował czy mają być pod hamulce tarczowe czy v-brake.

Napisano

posiadam rower kellys oxygen i nie wiem czy opłaca mi się wkładać w ten rower nowe części cz kupić inny rower.Wolałbym zostać przy tym kellysie , bo jego rama jest dosyć lekka tylko nie wiem czy będą do niej pasować nowe części.

prosiłbym też o o napisanie jaki osprzęt (głównie napęd), ale bez łańcucha pasowałby do tej ramy, max 800zł.Weźcie pod uwagę że startuje w xc i maratonach.Z góry dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...