Kropka89 Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Witam, Prawie tydzień temu miałem złamany nos no i nadszedł czas na korekcje. Oddychać mogę raczej normalnie, ale wizualnie widać 1-2 mm skrzywiony nos (trzeba się delikatnie przyjrzeć by zobaczyć delikatnie przesunięty garb nosa). Mam wyznaczony termin zabiegu na poniedziałek no i mam małe wątpliwości: 1. Czy tak małą różnice da się dobrze skorygować? Słyszałem, że nos po zabiegu potrafił powrócić do nieprawidłowej pozycji. 2. Czy zabieg nastawiania nosa będzie wyglądać podobnie jak zabieg w przypadku krzywej przegrody nosa? Druty do środka wpychane na siłę, naruszanie nosa (łamanie) ? 3. Czy warto? W poradni Pani doktor tylko raz spojrzała a przegrody, które raczej wyglądały normalnie, a jedynie uwagę przyciągnął delikatnie skrzywiony nos. No i sama dała mi wybór czy chce nastawiać czy nie, zatem teraz chcę się dowiedzieć czy jest warto? Chciałbym mieć jak najmniejszy problem po zabiegu z bólem, brakiem nosa na parę dni, zwłaszcza że oddycha mi się bez problemów. Domyślam się, że bez drutów mogą własnie wystąpić małe problemy z drożnością, ale czy to takie konieczne, żeby wpychać tak głęboko i na żywca ?
SifoDyas Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 A dlaczego czekałeś tak długo? W dniu urazu nos można nastawić bez zabiegu, napierając palcem z odpowiedniej strony. Oczywiście to zależy od stopnia skrzywienia, ale mnie tak właśnie nastawiano. Po złamaniu miałem pozorną możliwość wyboru - nastawianie teraz lub zabieg na drugi dzień, lekarz wziął mnie podstępem, że niby tylko obmaca, trach i problem z głowy.
Kropka89 Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Napisano 17 Grudnia 2010 W miejscu, w ktorym bylem opatrywany nie bylo laryngologa (cud ze byl rentgen^^) no i tak czekalem do wtorku (od soboty) na konsultacje. A i jak pisalem to mam delikatnie skrzywiony nos wiec wczesniej przy ogromnej opuchliznie ciezko bylo dostrzec co bylo raną, co opuchlizną, a co skrzywieniem wymagajacym korekcji.
mrkura Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 Ja po dosyć poważnym dzwonie na rowerze, zrobiłem to tak: 1. Zaraz po zdarzeniu, szybko do domu.2. Stanąć przed lustrem. 3. Sprawdzić w którą stronę jest krzywy nos. 4. Zacisnąć zęby i wyprostować nos / przegrodę 5. Zgłośić się do lekarza, czy wszystko ok. Wiem, że od razu sie powinno iść do lekarza, ale w szoku byłem i nieśmiertelnośc się włączyła. Szkoda, że czekałeś tak długo.
Artro Napisano 22 Grudnia 2010 Napisano 22 Grudnia 2010 Mam koleżankę na roku, która ma bliznę na nosie właśnie po złamaniu. Źle to wygląda A szkoda bo koleżanka ładna... Lataj po specjalistach póki rana świeża, bo potem zostaną Ci wyrzuty do końca życia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.