Skocz do zawartości

[tylna lapka] niebieska

wigry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kiedyś widziałem jak ktoś pomykał i miał z tyłu lampkę w kolorze niebieskim,mocne niebieskie diody aż raziło :)

Nie orientujecie się czy to do kupienia w sklepie czy raczej samoróbka czyli zamienione diody z czerwonych na niebieskie ?

Napisano

Wedle prawa nie można mieć z tyłu niebieskiej lampki, dozwolony jest tylko kolor czerwony :) Miej to na uwadze.

Art. 53.

ust. 1. Rower powinien być wyposażony:

• 1. z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej;

2. z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające

[...]

Art. 56.

ust. 1. Światła pojazdu o których mowa w par. 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom:

1. światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m;

2. powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni;

[...]

5. światła czerwone nie mogą być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu.

Przypis : Światła przednie migające nie są ujęte w prawie polskim, ale także nie są wprost dozwolone. Czołówka lub inna lampka zamocowana na kasku nie stanowi oświetlenia obowiązkowego i nie można jej używać na drogach publicznych.

Napisano

Wedle prawa nie można mieć z tyłu niebieskiej lampki, dozwolony jest tylko kolor czerwony :) Miej to na uwadze.

no mam na uwadze ale z punktu widzenia kierowcy byłbym z tą lampka którą widziałem,dwa razy mocniej rozpoznawany na drodze niż ta moja Cateye czerwona

zawsze tez można powiedzieć ,ze sie kupilo w markecie na promocji....świeci mocno wiec myślałeś ze swój cel spełnia..

jeszcze dodam tak dla wyrównania tematu,ze mam na osiedlu policjanta ,który ma przyciemnione szyby w swoim samochodzie

Nie byłoby w tym nic złego gdyby szyby z przodu miały te przepisowe 70% przejrzystości,a niestety tak nie jest bo ma czarno :/ i ledwo go widać,z środka również bo znam się na tym i wiem że niema folii która dawałaby satysfakcjonujący efekt z zewnątrz jak i bezpieczny z wewnątrz

im wolno a nam nie...

dlatego montaż takiej lampki jest tez uwarunkowany tym jak oni podchodzą do przepisów prawa

Napisano
,ze mam na osiedlu policjanta ,ktory ma przyciemnione szyby w swoim samochodzie

Nie byloby w tym nic złego gdyby szyby z przodu miały te przepisowe 70% przejzystosci,a niestety tak nie jest bo im wolno a nam nie...

Powiedz to patrolowi, jeśli Cię z taką lampką zatrzyma. Na pewno zrobi im się głupio i dadzą Ci spokój.

Napisano

Powiedz to patrolowi, jeśli Cię z taką lampką zatrzyma. Na pewno zrobi im się głupio i dadzą Ci spokój.

Albo dowalą jeszcze więcej ;)

Co do lampki to IMO na tył lepszym pomysłem jest czerwona. Od razu wiadomo, że coś jedzie...

Napisano

A czy to należy tak interpretować, że poza czerwoną z tyłu i białą z przodu, nie powinienem mieć nic innego świecąceggo, czy mogę mieć dodatkowo żółte odblaski na ramie, jakieś tam na plecaku, czy kurtce? Kwestia czołówki jest rozumiem dyskusyjna? Trochę głupio, że światełka są ograniczone i w jedną i w drugą stronę. Powinno być tak, że im więcej, tym lepiej. rowerzysta jest w tak krytycznej sytuacji, że powinien mieć prawo świecić wszystkim w każdą stronę :PA czerwoną lampkę tak czy siak też widać wystarczajaco i ja z tyłu mam czerwoną, lub niekiedy dwie. Z przodu biała popierdułka i czołówka ok 180lm 35* i na nieoświetlonej ulicy z 400m mnie świetnie widaćod przodu. Z tyłu myślę, że od 200m juz te czerwone lampki powinny dobrze skupiać uwagę. Z większych odległości nie mam pojęcia.BTW. to nie mój problem, bo po ciemku jeżdżę w bliskiej okolicy i tam prędzej spodziewałbym się spotkać niedźwiedzia polarnego, niż policjanta, biorąc pod uwagę warunki pogodowe ;)

• Mod Team
Napisano

zawsze tez można powiedzieć ,ze sie kupilo w markecie na promocji....świeci mocno wiec myślałeś ze swój cel spełnia..

Jakbyś jeszcze nie wiedział, to jest taka zasada prawa, że nieznajomość jego szkodzi. ;) Także myślenie że to czy tamto tutaj nic nie pomoże. Niebieska lampka może być dobrym gadżetem na masę, ale na pewno nie do jazdy w normalnych warunkach po ulicy.

Napisano

To że inni nie mają w ogóle lub mają marne oświetlenie, nie oznacza, że musisz sobie zakładać takie, które będzie dezorientować kierowców.

Niebieski, WTF? Dzieciaki z latarką? Świecąca obroża? UFO? A, to rower... Szkoda, że zielonej na bazarze nie kupił... :icon_wink:

To oczywiście mało prawdopodobny scenopis, ale jednak możliwy :P

Kwestia czołówki jest rozumiem dyskusyjna?

E tam dyskusyjna. Jest jakaś wysokość minimalna i maksymalna lampki względem asfaltu. Nie pamiętam jaka, ale na tyle niska, że czołówka się nie łapie. Zresztą lampka na kierownicy już chyba ledwo ledwo wpada w te widełki :P Inna sprawa, że czytając forum można zauważyć, że przypadki czepiania się mundurowych do czołówki były raczej sporadyczne. I warto pamiętać, że bardzo mocna czołówka może oślepiać kierowców.

Napisano

Na tył tylko czerwona lampka, najlepiej niech sobie mruga. Wiadomo, że to jakiś pojazd, a mrugające światło rozprasza kierowcę i jest typowe dla rowerów.

Mając lampkę na kierownicy zawsze można powiedzieć, że czołówka to tylko latarka do oświetlania sobie licznika :P Tak na zasadzie, kto czepia się włączonego światła we wnętrzu samochodu? No nikt przecież  :icon_wink: Żartuję oczywiście, ale do czołówki raczej nikt o zdrowych zmysłach się nie przyczepi. Normalny policjant wie, że najważniejsze, by nie jeździć bez żadnego oświetlenia.

• Mod Team
Napisano

im wolno a nam nie...

dlatego montaż takiej lampki jest tez uwarunkowany tym jak oni podchodzą do przepisów prawa

Ktoś jest głupi to ja też mogę, a co! Specyficzny tok myślenia. Niedźwiedź trafnie to opisał - miga jakieś niebieskie cholerstwo to nie wiadomo co to jest. Jeżeli chcesz być widoczny to nie kombinuj tylko kup normalną, dobrą lampkę w kolorze czerwonym. Jest spory wybór i nie kosztują majątku.

Napisano

Normalne 3-4 diodowe lamki widać w nocy po ciemku, więc nie ma problemu.

Jak chcesz mocniej, to moja propozycja jest taka- kupujesz najtańszą czerwoną lampkę, jaką znajdziesz. Wywalasz całą zawartość i do środka kładziemy 2 diody 0,5W czerwone, na jakimś małym radiatorku, upychamy tam driver 1W z funkcją mrygania. Wyprowadzamy jakiś przełącznik do zmiany trybów i kabel na zasilanie. W każdym elektronicznym dostaniesz koszyczki na paluszki. Kupujesz 2 takie na 2 paluszkii, łączysz w szereg i przyklejasz do sztycy, bądź pod siodełko itp. za pomocą taśmy izolacyjnej, przeźroczystej, co kolwiek. Takim pakiecikiem zasilamy to, co jest w lampce. Tak mniej więcej wygląda moja koncepcja turbo lampki. z 2ch takich diodek czerwoych powinieneś uzyskać jakieś 20lm światła. Nieporównywalnie więcej, niż zwykła lampka. :( Do tego światło będzie lepiej rozproszone, bo zazwyczaj daja diody 15* i pod pewnymi kątami lamek prawie nie widać. Diody mocy maja dużo większe kąty świecenia. :)

Diody, radiatory, drivery znajdziesz na allegro na przykład. W razie problemów z doborem drivera, czy diody pomoże forum światełka.pl Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...