Skocz do zawartości

[stery] Co jest nie tak ?

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Można kupić tani komplet i wykorzystać samą bieżnie(albo całość). Albo walić w ciemno i nabyć konkretny zestaw i wymienić całość. Jeżeli twoje stery swoje przejechały to może druga opcja? Brak innych pomysłów.

Napisano

Na razie spróbuję zrobić coś z tymi co mam, ponieważ, jak pisałem już kilkakrotnie, mają przejechane niewiele :) Pewnie około 200km. Może mniej :voodoo:

Najpierw spróbuję dobić bieżnię, ponieważ nie mam nic, co by mogło ją ładnie poprawnie nabić, także wolę na razie nie ściągać :D Czas będę miał pewnie dopiero w czwartek, więc napisze co i jak...

Napisano

Bieżnie zdejmij z amora, wyczyść ją dokładnie, rurę sterową również. Ja na zakładaną bieżnię daję tylko kapkę smaru, a w osadzeniu na rurze pomagam sobie rurą od odkurzacza :voodoo:. Najlepiej, jeśli to jakaś stara rura :). Do tej pory patent zawsze działał i nie miałem większych kłopotów przy zmianie amora...

Napisano

Wg mnie to nie stery tylko widelec. Trzy razy "strzelały" mi stery a realnie okazywalo się, że to wina amortyzatora, golenie "trykające" w gniazdach korony: w czasie hamowania i ruszania do przodu/tyłu rowerem stojąc obok niego, w czasie jazdy, szczególnie przy hamowaniu po chwili jazdy i podczas pedałowania na stojąco.

Wyjąć widelec z ramy, wkręcić w imadło mocując za rurę sterową i poruszać, przód-tył oraz próbując go obrócić w kierunku zgodnym i przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, trzymając przy tych zabiegach widelec maksymalnie blisko haków. Dwa marzocchi z1, jeden manitou, mało optymistyczne ale co robić....

Napisano

Na jakiej podstawie uważasz że problem na sto procent nie leży w miskach osadzonych w ramie? Może gniazda w rurze są lekko owalne i miski nie spasowują się tak jak trzeba albo wewnątrz gdzieś jest nierówno oszlifowana powierzchnia, "zadzior". Takie drobiazgi mogą tworzyć napięcia i niemiłe dźwięki.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam!

Postanowiłem odświeżyć temat, ponieważ ta sprawa nie daje mi spokoju ...... Nadal nie wiem co to może być .... Dźwięk wyraźnie dochodzi z dolnego łożyska. Jest może różnica między górną, a dolną miską ?? Może ktoś źle nabił ???

Dołączam dźwięk, może to pomoże w zidentyfikowaniu problemu. link

A tutaj zdjęcie sterów w rowerze (dolna część sterów):

k48s5s.jpg

Napisano

[...]

2yjzlty.jpg

Na moje oko jeden z wianków ma bardziej rozciągnięte "języczki" (łożysko po lewej poniżej - na zdjęciu powyżej)

Pościskaj je delikatnie kombinerkami tak aby kulki miały minimalny luz - porównaj z drugim łożyskiem.

Zmontuj wszystko do kupy i sprawdź czy dalej jest ten dźwięk. - skręć najpierw stery imbusem od góry a potem skręć śruby mostka (nie odwrotnie, bo śruba sterów nie ściśnie wszystkiego razem i pozostanie luz na sterach)

Nie zapomnij posmarować łożysk i bieżni smarem.

Swoją drogą sprawdź czy nie ma pęknięć na spawach, czy to nie łożyska tylnego lub przedniego koła, czy hamulce są dobrze dokręcone

Napisano

Wybij miski sterów, posmaruj smarem miejsce ich osadzenia w ramie i zamontuj ponownie, sprawdź główkę ramy i widelec czy nie ma pęknięć, wyjmij widelec i zamontuj go rurą sterową w imadle a następnie poruszaj nim przód tył, może to on skrzypi, a może to błotnik... przyczyn może być sporo :)

Napisano

Mam identyczny rower, a więc stery także. Moje też trzaskają przy ruszaniu rowerem do przodu i do tyłu z zaciśniętym przednim hamulcem, więc może to przypadłość tego konkretnego modelu. Przyznajmy szczerze, że nie jest to najwyższa półka cenowa.

Napisano

Dzisiaj nie będę rozbierał, bo niedziela, a na tygodniu też nie będę miał raczej czasu, ponieważ byłem chory i mam dużo do nadrobienia... Najprawdopodobniej, rozbiorę go dopiero w następny weekend.

Nie wydaję mi się, żeby za luźne języczki były tego powodem, ponieważ kulki od środka są rozpychane przez rurę od widelca, więc powinny się same i tak dobrze ułożyć, ale sprawdzę do przy okazji jak będę sprawdzał resztę.

Misek wolałbym na razie nie wybijać, ponieważ nie mam wybijaka, ani prasy i dlatego wolę ich na razie nie ruszać, choć jak będzie trzeba, to pewnie wybiję. .....

Dzięki za odpowiedź i może jeszcze ktoś coś wymyśli ...

P.S. To nie wina hamulców na pewno, ponieważ po zdjęciu koła, jak poruszam samym widelcem dźwięk też jest słyszalny.

Napisano

ale ja nie sugeruję, że to jest wina hamulców. Wątpię też, że te dźwięki wydaje widelec, bo jest to ewidentnie dźwięk obijania się o siebie dwóch metalowych elementów. Wydaje mi się jednak, że jest po po prostu cecha tego modelu sterów. Moje od nowości tak miały. Jak zacisnąłem przedni hamulec ich przesuwałem rower w przód i w tył minimalnie to strzelało. Przy normalnym hamowaniu podczas jazdy jeszcze mi się nie zdarzyło usłyszeć ten dźwięk.

Napisano

Doskonale sobie zdaję sprawę z tego, że nie mogą strzelać, ale skoro w dwóch (jeśli w Twoim też strzelają to w trzech) nowych rowerach strzelają, to albo jest to wada konkretnego modelu sterów, albo błąd montażu w fabryce. Ja też robiłem przegląd moich sterów, bez wybijania misek z ramy i osadzania na nowo, ale te akurat wyglądają na prawidłowo umieszczone) i nic, strzela dalej...

Napisano

u mnie jest cisza od nowości a rower mam jakieś 8 miesięcy

faktycznie mogą być fabrycznie źle złożone albo poprostu brakować jakiegoś elementu

z tego co słychać to tak jakby wianki były źle zamontowane-sprawdź je jeszcze raz

czasami stery strzelały jak miski były założone na zacieki z farby ale to by było faktycznie strzelanie a u Ciebie słychać stukanie :)

nie mam więcej pomysłów, a z ciekawości jutro podejdę do garażu i sprawdzę jak to wygląda u mnie

Napisano

Ale macie problem... Jakbyś chciał się pozbyć tego stukania to już dawno zaniósłbyś te stery do jakiegoś dobrego serwisu. Niech oni się martwią co z tym zrobić.

Mają do tego odpowiedni sprzęt i czas.

A może po prostu zbyt słabo skręcasz stery? Dokręć jest tak jak masz w zwyczaju i jeszcze trochę.

Daj dużo smaru stałego na łożyska, ma wyłazić każdym możliwym otworem po zmontowaniu

Napisano

Smaru jest na pewno wystarczająco bo nie żałowałem, kulki w nim pływały. Nie wiadomo, czy jak oddam do serwisu, to czy naprawią, a kasę wezmą i co z tego będę miał ??

:EDIT: Skręcone nie są zbyt lekko, ponieważ teraz mi się wydaje, że są nawet za mocno, bo tak jakby czuć trochę jakby za ciężko chodziły.

Napisano

Również mam te stery, ale nie wydają żadnego dźwięku, mają 650 km. Hmm, ciekawe... @Artro ma rację, jak znajdziesz czas, to zanieś je do serwisu

Napisano

Stery A41AC, maja lozyska jakby zamkniete na stale w miskach tak w ogole:) wiec z tymi cos nie tak raczej... chyba ze zmienili konstrukcje:)

no i jesli rower na pol roku to musza wymienic to na gwarancji;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...