Skocz do zawartości

[stery] Co jest nie tak ?

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam stery Cane Creek VP A41AC i od samego początku jak kupiłem rower, czyli na wakacjach coś w nich jest nie tak..... Mianowicie gdy wcisnę przedni hamulec i trzymam przednie koło na ziemi i ruszam przód-tył to słychać trzaski. Jest to słyszalne również podczas jazdy po wertepach czy naciśnięciu mocno na pedały.. Dodam, że po zdjęciu koła i ruszaniu mocno widelcem odgłosy też są słyszalne, lecz w małym stopniu. Luzy to na pewno nie są, bo rozbierałem już 3 razy stery i czyściłem, i smarowałem, i dalej nic .... Doszedłem do wniosku, że może czegoś brakuje ????? Jeżeli nie to co może być powodem ???

Dołączam fotkę z elementami jakie mam, nie licząc bieżni i gwiazdki, bo nie będę zdejmował :) Czy są tu wszystkie potrzebne elementy ????

2yjzlty.jpg

Jeszcze dla pewności chciałbym zapytać jaką stroną mają być założone wianuszki ??? Górną częścią od strony misek ??

n2h5og.jpg

Pozdrawiam,

Bartek

Napisano

Wianki powinny siedzieć jak na tym zdjęciu: [LINK]

Czyli ogólnie tą bardziej odsłoniętą stroną do bieżni.

BTW jakbyś zamocował na odwrót to już po lekkim dokręceniu sterów czułbyś znaczny opór przy obracaniu kierą.

Napisano

Czyli wianki dałem dobrze, z resztą innej możliwości nie rozpatrywałem ;), ale wolałem się upewnić.

Hmmm.... Jak rozebrałem stery i patrzyłem na bieżnię, to między rurą sterową a bieżnią była mała dziurka na całym obwodzie i kilka ziarenek piasku tam było, jednak bieżnia trzymała się mocno ..

Napisano

Miski są dobrze nabite :), chyba że się jakoś różnią góra-dół, to nie wiem :)

A czym mam tą bieżnie dobić ???? Bo śrubokrętem to to zajadę w 4 *upy :) A rurę o takiej średnicy będzie chyba ciężko znaleźć :)

Napisano

To ja powiem tak.

(...)

A tak w ogóle, skoro kupiłeś rower w wakacje, to idź do sklepu gdzie kupiłeś rower i powiedz, że coś jest nie tak, i po sprawie. Jeśli rower jest nowy, to wszystko musi śmigać jak ta lala. Nawet jeśli nie jest to pro bike.

ps.

Nie, że się czepiam, ale nie kupiłeś roweru "na wakacjach" tylko "w wakację", ja też orłem z ortografi i stylistyki nie jestem ale nie piszmy po polskiemu

Napisano

nie kupiłeś roweru "na wakacjach" tylko "w wakację"

Orzeł! Orzeł! Ortograficzno-gramatyczny ptak!

Co do tematu - ja bym stawial na nie do końca/nierówno nabitą bieżnie. W serwisie powinni to poprawić za darmo, jeśli kupowałeś u nich nowy rower. AA jeśli nie chce ci sie jechać do serwisu - młotek, kawałek drewna i jazda, byle z wyczuciem :P

Edyta: mam identyczne stery w szosówce, też lubią postrzelać przy większym obciążeniu. Może ten typ po prostu tak ma :)

Napisano

Do nabicia bieżni możesz użyć pręta gwintowanego m10 czy m12 dwie nakrętki, duże podkładki oraz dwa klucze i dociągasz kręcąc jednym kluczem, a drugim trzymając. Wianki zaś można wywalić dokupić kulki lub dać wszystkie nowe. Im więcej kulek tym lepiej.

Napisano

mrkura Rower kupiłem przez internet w Warszawie, więc średnio opłaca mi się wysyłanie go z powrotem, do tego dojdzie jeszcze pakowanie i kupienie folii bombelkowej, bo tamtą wyrzuciłem.

TocaS mógłbyś jakoś bardziej opisać ten sposób, bo niezbyt łapie o co biega :D Poza tym gdzie ja tak wcisnę pręta ??? Chyba rurę gwintowaną ???? Co do kulek to wiem, że im, tym lepiej, ale przy rozbieraniu będą się wysypywać, jak nie będą w wianku. Te z góry się jeszcze da wyjąć, ale dolne, to by się na pewno wysypywały. Poza tym te co mam są w ogóle nie zjechane jeszcze ....

edghaar Tylko, że moje "strzelają" przy byle nacisku :P Nawet gdy nie siedzę na rowerze to mogę spokojnie, siłą samych rąk, "strzelać" nimi...

Napisano

To znaczy luźne kulki nakładasz na smar i się trzymają, skręcasz działa. Przy demontażu mogą już się wysypać, bo smaru będzie mniej, głównie na dole ale to chyba nie powinno być problemem.

Narysowałem tak na szybko, brakuje może misek na rysunku ale proszę je sobie wyobrazić ;) :

Clipboard01s.jpg

Napisano

No już rozumiem ;) Tylko chodziło o bieżnię, którą umieszcza się na rurze sterowej, tej co wychodzi z widelca, a nie o miski :P Miski siedzą dobrze na 100% :)

Co do wypadania kulek, to chodziło mi właśnie o demontaż.

Napisano

W pewnym sensie miski też maja swoją bieżnie, a że czytałem raz miska raz bieżnia to tak mi się skojarzyło. Powiem Tobie, że dolnej bieżni jakoś nie miałem okazji montować, lub nie przypominam sobie, bo jak zmieniałem amora ze sterami to skrócili mi go i tą bieżnie zamontowali razem z gwiazdką. Tu bym szukał czegoś co mi zastąpi ten przyrząd, może jakaś rurka. Przede wszystkim przed montażem wyczyść bieżnie z rurą sterową, a wbijaj na smarze.

Napisano

ściągnij połóż na równą powierzchnie zobacz czy nie jest krzywa, wyczyść wszystko porządnie i nabij jeszcze raz. Nie widziałem jeszcze żeby można było zakupić osobno tą bieżnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...