senjiro Napisano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Swój komplet błotników kupiłem już ponad 6 lat temu i co ważne służą mi z powodzeniem do dziś. Wytrzymałe tworzywo przeszło naprawdę wiele i mimo licznych przetarć i znaków czasu kompletnie nic się z nim nie dzieje. Shockboard Przedni błotnik mocowany jest za pośrednictwem specjalnego adaptera umieszczonego w trzonie widelca. Odkąd wkręciłem go tam kilka lat temu, tak dalej tam tkwi i w niczym kompletnie nie przeszkadza. W razie deszczowo-błotnej pogody zamontowanie Shockboarda zajmuje dosłownie 5 sekund, co więcej jego obecność nie żaden sposób nie wpływa na pracę amortyzatora . Tyle od strony technicznej. A jak sprawdza się on w praktyce? Podczas jazdy w wielkiej ulewie na pewno was nie ochroni, ale wtedy sprawdziłby się tylko pełny błotnik z chlapaczem w stylu rowerów holenderskich albo zrezygnowanie z jazdy. Błotnik za to bezbłędnie ochroni was przed błotem i mniejszymi kałużami. Dodatkowo na pewno przyda się w zimowych jazdach - w końcu nie każdy ma zimówkę w piwnicy lub garażu. Dzięki bardzo szybkiemu montażowi warto zabrać go tez na maratony, gdzie tak naprawdę pogoda może zmienić się na chwilę przed startem. X-Tra-Dry Tylni brat Shockboarda. Mocowany za pośrednictwem specjalnego zacisku taśmowego. Zamontowanie zajmuję również dosłownie kilka sekund i można go dopasować do każdego rodzaju sztycy i roweru. Sam zacisk może sprawiać wrażenie mało pewnego, ale to tylko pozory. Mocna nylonowa taśma poryta guma po odpowiednim zaśnięciu trzyma naprawdę pewnie, a dodatkowy przegub na imbus daje możliwość oddalenia lub przybliżenia do opony. Sam błotnik wykonany jest z równie mocnego tworzywa jak jego przedni odpowiednik. Co do ochrony, to spisuje się on znakomicie - suchy tyłek i czyste plecy naprawdę podnoszą komfort jazdy. Sprawdza się w każdych warunkach. Podsumowanie: Plusy: +wykonanie +łatwy montaż +cena +bardzo dobre opinie użyutkników Minusy: -nie chronią idealnie w bardzo deszczowych warunkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wypowiem się na temat błotnika przedniego. Jeśli chodzi o ochronę twarzy, to wywiązuje się z tego w 100 % nie ważne w jakich warunkach i z jaką prędkością jedziemy. Jest za krótki, by chronić chociażby nogi, ale godziłem się na to kupując go. Łatwość montażu i wytrzymałość, to największe zalety. Plusy: - lekki, - łatwy w montażu/ demontażu, - estetyczny, - dobrze chroni "górę" rowerzysty, Minusy: - cena, ok. 55 zł- ja trafiłem na promocję - 50 % http://www.forumrowerowe.org/uploads/garage_images/image_url-102313-1275683418.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi