Skocz do zawartości

[rama] single cro-mo - moje wymyślanki

_Grooby_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam kaprys złożenia drugiego roweru na większych kolach z przeznaczeniem do rekreacyjnych wycieczek - 80% ubite drogi, reszta lekki teren. Może to chwilowa moda ale chciałbym singla - i dlatego poziome haki. Mam trochę wątpliwości dotyczących rozwoju projektu i dlatego poszukuje uniwersalnej ramy dającej możliwość zmiany koncepcji i założenia przerzutki z tyłu. Mogę przeznaczyć na ten cel do 800 zł, resztę sprzętu na szybkiego mogę zagospodarować w większości z tego co mam w garażu. Znalazłem kilka opcji ale żadna nie daje mi tego co oczekuję.

On One Pompetamine -ekstra ale nie ma możliwości założenia v-brake.

Surly Cross Check -to jest to ale poważnie przekracza budżet :icon_mrgreen: do tego haki maja rozstaw 132,5 mm i można wrzucić piastę MTB albo szosową wg uznania jak podaje producent - też fajne rozwiązanie!

Pytanie do Was: propozycja stalowej ramy do ok 800 zł, która oferuje:

- geometria szosowa/trekingowa (?) - rekreacyjna

- koła 28"

- poziome haki - w opcji single speed fajnie by było obyć się bez napinacza

- możliwość założenia tylnej przerzutki

- hamulce v, ewentualnie - możliwość założenia tarczy w przyszłości - więc współpraca z piastą MTB

- stery 1 1/8 - fajnie by było

- suport BSA

- opona do 1,5"

Podejrzewam, że ciężko wyrwać fabrycznie takie coś (proszę o głosy czy ma to sens, czy to moja fantazja w dobie zimowej depresji i oczekiwania na narty a później sezon rowerowy) ale jak ktoś spotkał się z takim wynalazkiem proszę o info, a jeśli nie to chyba tylko na zamówienie w Biobike czy w Mielcu, a może szukać jakiejś trekingowej stalówki i dać do przerobienia tylny trójkąt?

Napisano

Do singla nie potrzeba poziomych haków, wystarczy napinacz lub niepodłączona przerzutka w zależności od funduszy i po problemie. Poziome Haki to raczej kwestia wygodnego regulowania naprężenia łańcucha. Pozdrawiam!

Napisano

@Gilevich tak, wiem że można użyć napinacza ale jak pisałem to moje zachcianki-wymyślanki i lepiej jakby obyło się bez niego - kwestia estetyczna, a chciałbym mieć możliwość montażu przerzutki w przyszłości jakby opcja single mi się odwidziała. Przejrzałem trochę opcji i na chwilę obecną chyba najlepszy byłby zakup jakiejś starej ramy w dobrym stanie spełniającej część z tych kryteriów i przerobienie, później wyczyszczenie i pomalowanie.

Napisano

Fajna jest faktycznie. Mimośrodowe mocowanie suportu - super sprawa jak się używa z tyłu hamulca tarczowego. W tym On One do którego link podałem wcześniej jest możliwość montażu tarczówek i poziome haki - podejrzewam, że to koszmar w dopasowaniu naprężenia łańcucha i położenia tarczy względem zacisku musi być... Szkoda, że nie ma piwotów do v-ek, wtedy byłby to numer jeden do poszukiwań. Można dospawać ale szkoda by mi było ruszać nowiutką ramę - czy tą z On One czy od Krossa. Póki co nie planuję użycia tarczówek. W zasadzie wszystkie części poza ramą w lepszym lub gorszym stanie mam i jedyna inwestycja poza ramą za jakiś czas to byłby komplet lepszych kół bo moje są na dojechaniu.

Dzięki za odpowiedzi, jak coś się z mojego projektu zrodzi to się pochwalę:D

Napisano

Znajomy ma rower na ramie i widelcu od tego Unplugged, miałem okazję śmigać i jest mega na lajtowe przejażdżki. Co mnie w nim ujęło to wpływ jazdy na sztywnym widelcu na utrzymanie formy w górnych partiach ciała :D, a przede wszystkim pozycja na nim, przy swoich 186 centymetrach czułem się na nim wyśmienicie! pozycja trochę pochylona i proste plecy ...ogólnie czułem się jakby rower 'szyty' pode mnie. Oczywiście to subiektywne odczucia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...