Skocz do zawartości

[buty] na szosę do 300zł

zoscar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Z okazji wyprzedaży noszę się z zamiarem kupna butów na szosę. Niestety na SIDI mnie nie stać. Doradźcie mi które wybrać.

na razie zastanawiałem się nad Northwave lub Shimano. Rozmiar stopy mojej to okoł 43. Znacie może jeszcze jakieś sklepy, gdzie jest duży wybór butów?

Dzięki za pomoc

chetnie sie podlacze. rowniez mam zamiar kupic spdki. pytanie jakie/gdzie (do 300zl)

http://www.cyklotur.com/exec.php?C=Sz2&PD=53010718&PND=53010479&WSZDZ=T&LL=40&PZTA=2

co polecacie z tego?

mam jeszcze pytanie odnosnie rozmiaru, wolalbym kupic na miejscu i na spokojnie przymierzyc, ale nie mam takiej mozliwosci. rozmiar buta spd powinienem brac 1:1 do normalnego buta, czy jak to sie mierzy?

Popatrzyłem jeszcze na stronę cykloturu (dzięki fert za przypomnienie o niej) i mam wątpliwości między shimano R086 i R132. Te drugie są droższe i cięższe o 100g (tak przynajmniej tam pisze). Wiecie jak się spisuje ta klamra w R086. Nie jest awaryjna? I co myślicie o ich wyglądzie? Mi R086 sie bardzo podobają, ale nie wiem co na to inni rowerzyści.

Z wyglądu 086 są całkiem ok chociaż miałem je w rękach i wydają się strasznie "napompowane". Inne moje buty Shimano strasznie szybko się rozbiły, później zamieniłem na najwyższy model diadory i bylo lepiej.

Nie wiem jakiego konkretnie rozmiaru szukasz. Na allegro jest masa butów DMT w dobrych cenach ale ciężko znaleźć swój rozmiar.

http://allegro.pl/buty-szosa-dmt-ultimax-spirit-rsx-sreb-czar-roz-44-i1358301977.html

SPD-SL to standard szosowy. Do butów szosowych rekreacyjnych ( takich jak R086) pasuja bloki SPD i SPD-SL.

Kupując R131 ograniczasz się do pedałów szosowych, natomiast kupując R086W możesz nabyć np popularne M520 lub jakieś pedały szosowe.

Poszukaj jeszcze sobie Diadora Team Carbon, mi się udało wyrwać za 300zł na allegro - nówki. Jeżdżę już 3 lata i super. Może trzymanie pięty nie jest tak super jak w Sidi, ale bardzo sztywna carbonowa podeszwa no i klamerka. Shimano tez powinny dać spokojnie radę, ważne żeby klamra była, w szosie to ważne jednak.

Cały czas chodzę po internecie szukając jak najlepszych dla mnie butów. Mam dylemat między tymi. A właśnie, mój budżet się trochę zwiększył.

http://allegro.pl/buty-szosowe-shimano-sh-r105-44-carbon-promocja-i1371925752.html

http://www.bike-discount.de/shop/k681/a12258/zephyr-black-2009.html

tutaj te SIDI po polsku http://centrumrowerowe.pl/004186/Sidi-ZEPHYR_czarne_szosa/Produkt.aspx

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_buty+sh+r132+SHR132C400L_GR.html?PT=53137522&PZTA=8&HNT=T&PD=53010718&WSZDZ=T

Które wybrać? Dopłacić więcej i wziąc renomowaną markę SIDI?

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem nie ma sensu dopłacać prawie 200 zł (!) do Sidi. Firma chwali się długowiecznością swoich produktów, ile to można jezdzić w jednych butach :)

A jeździłeś w Shimano i Sidi że wyrażasz taką opinie? Bo ja w moich Sidi już jeżdżę 3 lata i jakoś nie zamierzam ich przez następne kilka zmieniać . Nie neguję że Shimano są złe bo faktycznie za taka kwotę nie dostanie się nic lepszego z klamerką, ale porównywanie tych butów jest trochę nie do końca trafione. Jasne że obydwa mają podobne zapinanie i fakt że Shimano jest 200zł tańsze powinno powodować że nikt Sidi nie kupi, ale nie zapominaj że wyborze buta bierze się też całą masę innych czynników jak: waga, dopasowanie do stopy, trzymanie pięty, renoma lub fakt że w butach danej firmy jeździ połowa peletonu bo ja w Shiamano za wielu nie widziałem. Poza tym biorąc najbardziej trywialną rzecz pod uwagę to Sidi do firma włoska, więc za sam ten fakt sobie pewno doliczają kilka procent :)

Używałem butów wielu firm, przeważnie w zblizonych cenach i jakis ogromnych różnic nie odczuwałem. Oczywiście trwałość produktu ma znaczenie ale przynajmniej dla mnie nie jest kluczowym kryterium wyboru.

Co lepszego oferuje Sidi po za tą niby legendarną wytrzymałością? Na pewno jakość wykonania. Tylko nie każdy może sobie pozwolić na wydanie dużej kwoty na buty. Poza tym amator bez jakiegoś zacięcia sportowego nie odczuje różnicy miedzy SH za 200 a sidi za 400.

Jak dla mnie to każdy kolarz na świecie może jeździć w Sidi, nie znaczy to że są najlepsze. Poza tym modele w ktorych się scigają a te za 400 zł to niebo a ziemia.

Dyskusja na ten temat jest bez sensu trochę bo to tak jakbyś porównywał dres Adidasa z Fruit of the Loom. Jedno i drugie w miarę wygodne i spełnia swoją rolę, a to że Adidas ma znaczek i jest trochę lepiej wykonany nabija mu cenę. To samo jest z butami. Sidi produkuje je od 50lat, mała włoska firma z rodzinną tradycją, więc nie dziwota że się cenią i chcą z czegoś życ. Zgodzę się z tym co piszesz że amator na pewno tego nie dostrzeże, ale jak ktoś już trochę jeździ i miał niejedną parę to płacąc te 200-300zł więcej za dany model powinien poczuć jakąś różnice, chociażby taką że but będzie lepiej leżał bo można sobie je dobrać co 0,5 rozmiaru.

Ciężko się nie zgodzić ale warto zauważyć, że za jedne Sidi można mieć 2 pary Shimano ;) I to wcale nie najgorszych. Doceniam rodzinne manufaktury ale Sidi już dawno taką nie jest i mimo iż produkuje dobre buty to moim zdaniem niektóre ceny to przesada. Kwestia jest też inna, jaką marżę narzuca dystrybutor tak naprawdę żerując na renomie firmy :laugh:

Niektóre modele Diadory mozna dobierac co 1/3 rozmiaru a mimo to ceny są przyzwoite :woot:

Pisał ktoś wcześniej o Lookach Keo. Dość wysoko oceniany model jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny i looki są przyjazne dla stawów.

Nie rozumiem w ogóle problemu, nie jeździłeś w Sidi, a jedyne co masz do powiedzenia przeciwko tej marce to to że buty są drogie. Pojeździj to wtedy porozmawiamy. A jeśli uważasz że marżą na te buty jest duża to znajdź je gdzieś taniej za granicą to wtedy chętnie sam sobie je zamówię ;). Zresztą nie ma sensu się kłócić, zoscar wybrał już buty, więc temat można zamknąć.

SH-R132 Polecam już drugi sezon jej mam jak dobrze myślę i nie zamierzam zmieniać. Sztywne dobrze leżą. Klamra działa. Tylko mam problem taki, że zaliczyłem kilka gleb(zdarłem do połowy klamrę :/ podeszwa też jest wyskrobana i materiał w paru miejscach się pozbył zewnętrznej warstwy no i wypchałem palcami dziury w siatce z przodu (bardzo mocno napinam stopy jak robi się nerwowo w peletonie) ale same z siebie nic nie puściły podeszwa się nie odkleiła ani nic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...