berkas97 Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Witam, mam pytanie odnośnie w/w piast. Czy opłaca mi się dopłacać do Piast X9? W cykloturze zachwalaja ich lozyskowanie tak bardzo - ze to aż dziwne. Nie ukrywam ze wolałbym zaoszczędzić i wybrać zestaw shimano. Jakie są koszty serwisowania shimano i srama? Co jaki czas trzeba je serwisowac? Jeżdżę 3-4 tys. w sezonie w stylu enduro. Możliwe ze w 2011 bedzie jakiś maraton. I jeszcze jedna sprawa. Czy oponki conti explorer 2.1 bedą bez problemu działać z alexem dm24?
Mod Team sznib Napisano 13 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 13 Grudnia 2010 Piaty Shimano to tradycyjne kulki w każdej klasie, o ile starsze roczniki XT były chwalone to nowsze już podobno się potrafią sypać. SLX/Hone to już kilka klas niżej, a biorąc pod uwagę że widziałem sporo razy w sklepach wyprzedaż Hone'ów za ok. 30pln-ów to myślę że im to zalega na magazynie i chcą wcisnąć . Koszty serwisu? Sar i pół godzinki roboty w przypadku Shimano, raz na sezon wystarczy, chyba że po błotnej wycieczce to zaraz po niej też. Jednak zdecydowanie lepszą opcją będzie dołożyć do Srama, maszynowe łożyska i wg. tego. artykułu dobra jakość: http://www.team29er.pl/index.php/component/components/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=31 Co do drugiego pytania; pewnie że wejdą, kiedyś miałem na tej obręczy oponę 2,5 .
marsman Napisano 13 Grudnia 2010 Napisano 13 Grudnia 2010 starszego SRAMa 9.0 po około 10000km ( również zimą w śnieżnej brei ) pierwszy raz oddałem do serwisu-nierówno terkotał bębenek. gdyby nie 36 otworów to wymieniłbym łożyska i używał dalej. na łożyskach jest minimalny luz a piasta ma już ze 25000km. w tym czasie w serwisie była dwa razy właśnie na czyszczenie bębenka. też troche farby z niej odpadło... mam też jakiegoś LXa, takiego już w srebrnym kolorze. po kilku może 6 tyś km w sumie nic jej nie dolega. przy kręceniu bębenkiem coś delikatnie chrobocze. pewnie między bębenek a korpus nawłaziło jakiegoś syfu. piasta od nowości kręci się mniej płynnie niż 9.0. natomiast jakaś nowsza Deorka to już troche bubel. kręci się nierówno ale najgorsze że czasem przeskoczy na bębenku. kolega w XTRze M97x też tak miał. jak dla mnie Shimano mogło by być ale raczej starsze konstrukcje SRAM jeśli to ta sama jakość która była to jak najbardziej polecam
berkas97 Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Napisano 13 Grudnia 2010 A co do opony. Ja się pytam czy nie będzie za wąska
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.