Skocz do zawartości

[Tania dobra rama] do około 400zł do pracy z duzym amorem

maciej9876

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem na etapie zakupu ramy na nowy sezon ponieważ stara dostała spore wgniecenie pod końciec ostatniego i jakos jej nie ufam juz bo nie ma sie najlepiej.

Cieżko mi okreslic w czym jeżdze, nie startuje w zawodach ale taki jakby połączone dh i street. Ogólnie jakby ze znajomym jezdzimy w poszukiwaniu miejskich szybkich miejscówek i robimy sobie jakies szybkie terenowe trasy, ale bez żadnych tricków, Tylko jakies hopy schody górki itd.

Po przewertowniu forum ogólnie wiem że rama około 14" (mam 181cm wzrostu) ma pracowac z amorem 180mmm ale jeżdze na bardzo mikkim zestawieniu, koła 26" oraz tarczowki .

I tylko i wyłącznie takie zestawienie bo kiepsko z kasą a byłem zadowolony w zeszłym sezonie i przełoze cały osprzet z nowym napedem do nowej ramy. Starą rame miałem oryginalną Giant Brass 2.

Napisano

Kładzenie 180 mm skoku do sztywnej ramki mija się z celem. Ja mogę ci śmiało polecić Dartmoor street fighter'a ,ale na pewno nie pod 180 mm.Max do tej ramy to 150 ostatecznie 160.

Napisano

Dlaczego tak sadzisz ? Ja ta rame tez mialem sztywna i byla niby max do 130mm a bylem ekstra zadowolony, geometria mi odpowiadala i wszytsko ladnie chodzilo.

teraz jak ogladam te rame i poskladane na niej rowerki to mi sie wydaje ze krótka jest ?

Napisano

http://dh-zone.com/forum/files/rower1x_413.jpg Ja wiem czy mija się z celem? bo to http://img181.imageshack.us/img181/2384/obraz021x.jpg to juz dla mnie troche przesada. W sumie tez jezdze na streetfighterze i nie narzekam, lecz mysle ze dla odpowiednej geo ze 140-150mm trzeba władować. Poza tym za 400zl ciezko ci bedzie nowke z gw jakąś kupić.

Ja podałem że mam 180mm ale jeżdze na bardzo miekkim zestrojeniu poniewaz czestwo wjeżdżam w sypki miękki teren z duża ilosca kożeni itd. i w trakcie jazdy ze mna na pokładzie amorek ma z jakies 125-130mm. Wiec nie ma tragedi. ale ta rama jakos dziwnie mi wyglada wydaje mi sie krótka w porównaniu do starego brass'a 2 o.O

Napisano

180mm i street. Powodzenia ziomuś :)

Co do ramy to za tą kwotę Bitch, Surge, DM DS, Pitbull, ew Norco Rampage. Ale jeśli chcesz mieć uni rowerek to lepiej kup coś z regulacją skoku, Pike albo jak więcej i sztywniej to Domain, Lyrick jakiś Talas zależy ile kasy

Napisano

Zdaje mi sie czy temat nie dotyczy pytania o amor ?

Najezdziłem sie wystarczająco, jezdziłem na 80mm na 100mm ostatnio miałem 130mm i bylo mi malo kupilem bombera 160mm i bylo dobrze, ale teraz mam 180mm i z amora jestem bardzo zadowolony i tyle, do mojego stylu jazdy jest idealny i nie zamienilbym na zaden inny bo wystarczajaco przetestowalem ich. Moje zdanie jest takie ze kazdy musi pojezdzic zeby zobaczyc co mu odpowiada i sprawe amora ja juz mam za soba na chwile obecna.

Powiem że ten Pitbull mi podszedl i doskrobalbym bym pare zł i kupił go.

Teraz pozostaje pytanie, mam 180cm wzrostu. I jest wybór miedzy 14" a 16" wydaje mi sie ze odpowiednia bedzie 14 ? dobrze mysle prawda ?

Napisano

Tak , lepsza będzie dla Ciebie 14.Jednak nadal będę się kłócił o wkładanie 180 mm do sztywniaka.Nie wiem jak jeździsz ale 180 mm skoku to ludziom na czarnej górze w MP wystarcza ...

Napisano

Tak , lepsza będzie dla Ciebie 14.Jednak nadal będę się kłócił o wkładanie 180 mm do sztywniaka.Nie wiem jak jeździsz ale 180 mm skoku to ludziom na czarnej górze w MP wystarcza ...

No widzisz :) Moze jeszcze jestem nie doświadczony i musze dojżec do innych :) Ale póki co opcja jest taka i bede jej sie trzymał bo jestem zadowolony. Jak bedzie jakas awaria i wymiana to na pewno spróbuje czegos nowego.

Napisano

No i jeszcze pamietaj że więcej skoku ,ogólnie wyższy przód to mniejsza kontrola nad rowerem i gorsze wchodzenie w zakręty. : )

Pozdro

Napisano

No i jeszcze pamietaj że więcej skoku ,ogólnie wyższy przód to mniejsza kontrola nad rowerem i gorsze wchodzenie w zakręty. : )

Pozdro

No nie jeżdze po zadnych odcinkach lesnych gdzie sie wchodzi z duza predkoscia w zakrety z nasypami i bandami ;)

Ale bede mial okazje w zblizajacym sie sezonie potestowac równiez jakis mniejszy amor bo zarazilem znajomego rowerami i jest w trakcie skladania roweru, amor bedzie okolo 140 moze max 160 skoku. Czas pokaze a doswiadczenie zdobyte na wlasnych błędach jest bezcenne :P

Napisano

Fotke niedługo dodam żaden problem, rama ostatecznie bedzie orygianł giant brass 2 taka jaka byla. Jezdzilo mi sie na niej dobrze i zadnego problemu nie bylo ;) Jutro biore sie za skladanie to niedlugo dodam fotke :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...