marcinmb Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witajcie Mam pytanie,zakupiłem sobie nowe kółeczka firmy Shimano model XT. Dziś pierwsza jazda, i juz po kilku metrach jazdy,kilku hamowaniach itd,odczułem żę przednie koło(ciężko spr tył) jest nie samowicie wiotkie ! koła mialy być super sztywne itd,a tutaj sie okazuje ze opona mi dochodzi do widelca jak mocno się naciśnie.. : ((( Chyba tak nie powinno być?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Koła z niewielką ilością szprych? Dużo ważysz? Takie koła rzeczywiście będą sztywne, ale tylko pod lekkimi osobnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmb Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 70kg,w sezonie 65... A może to opona UST się tak dziwnie zachowuje i sie "wygina" ? Musze to jutro dokladnie spr,bo mnie to niepokoi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 No to zdejmij oponę i będzie jasne co jest miętkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmb Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Tak,genialne,zdejmij opone.. W moim pyt chodzilo o to czy to normalne ze te koła tak mają,czy poprostu z moim jest cos nie tak,sprawdzilem przed chwila,i to niestety nie wina opony.. Poprostu koło jest mało sztywne, może wypowie się ktoś kot jeździ na podobnych kołach? Tak chyba nie powinno byc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Tak koła tak mają, jeśli naciśniesz na obręcz to koło się podda, w dodatku jeśli balon opony jest duży, może ona dotknąć do amora, możliwe, że jest lekki luz na łożyskach, lub szprychy są zbyt słabo naciągnięte, zacisk zbyt słabo dociągnięty, lub widelec jest wiotki i wtedy najbardziej sztywne koło nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 W pierwszej kolejności sprawdź zacisk jak napisał Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmb Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Sprawdziłem,amor to Reba SL 100mm,zacisk dosc mocno docisniety, oponka 2.0 .. No cóż,może nie bedzie tak źle,ale myslałem ze jak nowe koła to będa super,a tu taki lekki niesmak.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witajcie Mam pytanie,zakupiłem sobie nowe kółeczka firmy Shimano model XT. Dziś pierwsza jazda, i juz po kilku metrach jazdy,kilku hamowaniach itd,odczułem żę przednie koło(ciężko spr tył) jest nie samowicie wiotkie ! koła mialy być super sztywne itd,a tutaj sie okazuje ze opona mi dochodzi do widelca jak mocno się naciśnie.. : ((( Chyba tak nie powinno być?! Wiesz, próbowałem się moimi ślepymi gałami dopatrzeć gdzie w tym poście pytasz czy to twoje czy ogólnie te koła tak mają i przy najszczerszych chęciach nie widzę. "Koła miały być super sztywne" - sugerstia producenta czy użytkowników? Miałem xtr'y, również 24 szprychy i przy mojej ówczesnej wadze do 80 kilo z rynsztunkiem nie miałem zastrzeżeń do ich sztywności, wręcz przeciwnie, były to pierwsze koła typu gotowce i do tego lekkie - dwie opcje którym nie ufałem - które przekonały mnie że dla mnie lekkie koła nadają się bez problemu. Więc albo xt tak drastycznie odbiegają jakościowo od wyższego modelu albo ja nie odczuwałem negatywnie miękkości moich kół. Gdybam zakładając że przy niższej wadze powinny być bardziej wiotkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.