julas220 Napisano 11 Grudnia 2010 Napisano 11 Grudnia 2010 Witam Forumowiczów ! Mam moja ulubioną ramę (aluminiową) i stała się bardzo dziwna rzecz nie mogę wsadzić głębiej sztycy ,bo rama na rurze pod-siodłowej ma wypukłe miejsca (widoczne na fotkach ) szlifować to w środku , podgrzać palnikiem i włożyć sztycę głębiej do środka ? co mam z tym zrobić ? FOTKI (cały album ) http://img375.imageshack.us/g/dscf1530e.jpg/
Klosiu Napisano 11 Grudnia 2010 Napisano 11 Grudnia 2010 Powaznie pytasz? Wydawaloby sie ze ktos, kto do tego stopnia potrafi rozlozyc rower powinien wiedziec, ze na pogietych ramach sie nie jezdzi. Miewales ostatnio jakies stluczki?
ugupu Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Ja osobiście wiele na tych zdjęciach nie widzę ale faktycznie rura wygląda jakoś dziwnie. Moim zdaniem, jeśli rura jest wygięta (wgnieciona) to ramę należałoby wymienić na nową. Kiedyś, kiedy ramy aluminiowe były na naszym rynku nowością i ich dostępność była nawet mniejsza niż pomarańczy w sklepach, szlifowało się takie przypadki od środka. Możesz tego spróbować, jeśli bardzo chcesz ale ja bym nie ryzykował-taki zabieg osłabi ramę. Jeżeli jednak, z jakiegoś powodu, uprzesz się aby to zrobić musisz użyć albo regulowanego frezu albo też pasków papieru ściernego umocowanego do długiego wiertła. I robić to z dużym wyczuciem. Pomysł z palnikiem natomiast jest całkowicie chybiony-nawet jeśli uda Ci się włożyć głębiej te sztycę to potem jej już za Chiny ludowe bez palnika nie wyciągniesz. Nie wspominając już o tym, że osłabisz ramę jeszcze bardziej powodując powstanie naprężeń w strukturze materiału co może doprowadzić do destrukcji ramy w najmniej spodziewanym momencie.
miciu22 Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Mi to wygląda tak, jakby rura pod siodłowa zwężała się w stronę suportu- można skrócić sztycę i siodełko zejdzie niżej
stefan2810 Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 A wcześniej tą sztyce wkładałeś bez problemu? Są takie ramy które, tak jak kolega wyżej napisał zwężają się w strone suportu. I nie jest to defekt, tylko tak ma być.
ugupu Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Cóż, spotkałem się z ramami w których rura podsiodłowa rozszerzała się w stronę suportu, np 1997 TREK6000. O takich które się zwężają-nigdy. Jakieś przykłady, Panowie?
bloom Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Ciekawa sprawa. Zawsze możesz pobawic się w docinanie sztycy do właściwego poziomu.
emilio3 Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 Na tych fotkach za bardzo nie widać tej krzywizny, a może to nie rama jest krzywa tylko sztyca? Szczerze mówiąc nigdy nie widziałem skrzywienia ramy w okolicy łączenia się rur, widziałem krzywe "kominy"rury pod siodłowej z powodu za mało wsadzonej sztycy, jeszcze dodatkowo może być źle zeszlifowany spaw ramy i dlatego nie idzie głębiej wsadzić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.