Skocz do zawartości

[Hamulec Tarczowy] Hayes MX 2 - Klocek ociera o hamulec

dad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie otóż dzisiaj zamontowałem hamulec Hayes MX 2, założyłem koło i tutaj mam problem otóż, Ruchoma część klocka ociera o tarcze, oraz tarcza jest bardzo blisko ruchomego klocka w porównaniu do nieruchomej części klocka. Proszę o pomoc, gdyż za bardzo nie wiem jak temu zaradzić.

Napisano

poluźnij mocowanie hamulca(adaptera) lekko odkręcając śruby, zahamuj(zaciśnij klamke) i ciągle trzymając zaciśniętą klamke dokręć to co wcześniej odkręciłeś.

Napisano

Użytkownik Dad napisał:

Witam, mam pytanie otóż dzisiaj zamontowałem hamulec Hayes MX 2, założyłem koło i tutaj mam problem otóż, Ruchoma część klocka ociera o tarcze, oraz tarcza jest bardzo blisko ruchomego klocka w porównaniu do nieruchomej części klocka. Proszę o pomoc, gdyż za bardzo nie wiem jak temu zaradzić.

W odpowiedzi użytkownik Gucio 123 napisał:

poluźnij mocowanie hamulca(adaptera) lekko odkręcając śruby, zahamuj(zaciśnij klamke) i ciągle trzymając zaciśniętą klamke dokręć to co wcześniej odkręciłeś.

Niestety, nie jest to dobra rada!

Ten sposób działa wyłącznie w przypadku hamulców hydraulicznych (w których naciśnięcie klamki powoduje wysunięcie się z zacisku obu klocków) nie mechanicznych, jakim niewątpliwie jest Hayes MX2. W hamulcach tego typu działanie zaproponowane przez kolegę Gucia spowoduje to, że o tarczę ocierał będzie wewnętrzny, nieruchomy klocek ponieważ z zacisku wysuwa się tylko jeden, zewnętrzny klocek!

Zacisk hamulca mechanicznego należy ustawić tak:

-poluzować zacisk,

-ustawić zacisk tak,aby klocek ruchomy był bliżej tarczy niż nieruchomy i nie ocierał o tarczę,

-dokręcić zacisk

Odpowiedziałbym w wątku założonym przez kolegę Dada, niestety został on zamknięty przez Admina.

• Mod Team
Napisano

Wszystko ok, ale można też zrobić tak:

- odkręcić lekko zacisk,

- zacisnąć klamkę,

- dokręcić,

- odsunąć nieruchomy klocek od tarczy za pomocą imbusa od strony koła,

- wyregulować ruchomy klocek śrubą baryłkową lub poprzez zmianę miejsca ca mocowania linki przy zacisku.

To najlepsza metoda, a wiem co piszę, bo miałem MX-2.

Napisano

właściwie to temat zamknąłem na wniosek samego dad'a, nie czytając odpowiedzi. Po prostu dad zrobił to, co powinien na początku czyli... skorzystał z szukajki.

mimo to nie zawadzi jeśli ta dyskusja tu pozostanie, potomnym łatwiej będzie znaleźć co robić a czego nie robić.

ugupu, na przyszłość jeśli widzisz takie kwiatki to daj znać przez funkcję raport albo priv, zaraz się temat otworzy do dyskusji

pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...